Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Цената засега е непосилна, но резултатите са впечатляващи

Възможно ли е човек да проходи след травма на гръбначния стълб, която го е приковала към инвалидната количка, а лекарите не му дават никаква надежда?

32-годишният Георги Георгиев разказа пред "168 часа" как благодарение на регенеративната медицина прохожда отново.

На 6 ноември 2016 г. той е на гости при приятели и тръгва да се прибира. Пеша от "Борово" до "горна Баня". Не е употребил алкохол, което се потвърждава и от епикризата. Минавал е хиляди пъти по този път, но този е фатален. Спира и за секунди

се озовава под моста в близката река

Не знае какво се е случило и изобщо как е паднал в нея.

"Вероятно известно време съм бил в безсъзнание - спомня си Георги Георгиев. - Пробудих се, опитах се да стана, но усетих, че нещо не е както трябва. Помислих, че е от водата или от студа, имах изтръпване. На главата имах кръв, но нищо не ме болеше. По някакъв начин излязох от самата река, дойде ми приток на енергия. Извиках няколко пъти, явно някой ме е чул и след известно време дойде линейка. Първоначално ме помислиха за бежанец или наркоман. Натовариха ме в линейката и оттогава започна адът."

В болницата му правят скенер и ядрено-магнитен резонанс, който Георги сам трябва да заплати, въпреки че е здравно осигурен.

"Самото отношение на лекарите беше отвратително - спомня си Георги. - Вече знаех, че е станала голяма беля. Оказа се, че имам травма на лумбалния прешлен, намира се точно над опашката, между 8-и и 9-и. Не усещах дясната си ръка и нищо от пъпа надолу. Последва операция, но докато не дадохме 8300 лв., за да я платя, медиците не предприемаха нищо, въпреки че бях по спешност."

Интервенцията се оказва успешна. Георги усеща лека стабилност в тялото си, а впоследствие и дясната му ръка се възстановява.

"5 дни след операцията обаче получих ужасни болки - спомня си 32-годишният мъж. - Предположенията на лекарите бяха различни. Даваха ми от 5 до 10 години, в които евентуално ще проходя.

Но надежда нямаше

Следват множество рехабилитации, но видим резултат няма.

"Не можех да обслужвам дори най-нормалните си физиологични нужди - разказва Георги. - Не можех да се преместя от количката в леглото. Бяха минали 7 месеца без никакъв успех. Тогава един човек ми сподели за д-р Джихан Абазович, който с регенеративна медицина лекува различни травми.

Помага и на деца с детска церебрална парализа."

Всъщност при този метод на лечение се използват собствените тъканно-регенериращи клетки на пациентите, за да се постигнат медицински и естетични резултати. Извлича се костен мозък и кръв, които се инжектират на болното място, а резултатите са невероятни.

Д-р Джихан Абазович лекува хора с тежки травми и детска церебрална парализа от 4 години, а успешните му случаи вече са над 400. След редица изследвания е уставено, че могат да се правят 3 процедури, защото опитът показва, че само толкова са ефективни.

д-р Джихан Абазович
д-р Джихан Абазович

Без да се замисля, Георги заминава за Сърбия, където се среща с д-р Абазович.

"Когато ме видя, лекарят се усмихна и ме потупа. Каза ми: "Приятелю, що праиме? Не се притеснявай." Насрочи ми дата за първата процедура. Беше точно на моя рожден ден - 13 ноември миналата година. Сложиха ми пълна упойка. Взеха ми стволови клетки от тазобедрената става и ги инжектираха точно при засегнатия нерв в гръбначния стълб."

2-3 дни след процедурата започват първите реакции в организма. Георги продължава с рехабилитацията. Започва да усеща левия си крак и следва втора терапия.

"След нея почувствах слабините и задните си части - радва се Георги. - Вече влачех краката си, но имах още по-голяма стабилност в тях. Затова направих и третата процедура. След 2-3 месеца вече дойде големият ефект. В момента са 7 месеца след последната терапия и всяка седмица усещам подобрение. Лекарят каза, че

до 1 година ще мога да ходя напълно,

но всичко зависи от мен. Аз вярвам, че ще стане. В момента правя по 40-50 клякания и 100 коремни преси, без болка. Нямам съмнение, че ще проходя."

Оказва се, че регенеративната медицина помага много и на деца с церебрална парализа (ДЦП).

"Детето ми е с ДПЦ, епилепсия и умствена изостаналост - разказва пред "168 часа" Ивалина Павлова. - При раждането пъпната връв се уви около него, той остана без кислород и това доведе до увреждания. Оттогава всеки месец сме на рехабилитация тук в България, но няма почти никакъв напредък. През лятото разбрах за д-р Абазович.

След процедурата Никола успява да се изправи сам до стена.
След процедурата Никола успява да се изправи сам до стена.

Отведох сина си при него на преглед и той каза, че Никола е подходящ за тази процедура. Направихме 2 терапии с вливане на костен мозък. Има подобрение. Контролът на главата му е по-добър. Има повече отвор на крачетата, а най-важното е, че вече успява да стои прав до стена за малко."

Ивалина изобщо не е смятала, че един ден ще види подобни резултати при детето си.

"Лекарят каза, че

ще успее да си държи главата нормално,

ще може да стои седнал сам, без никой да го придържа - вълнува се майката. - Най-хубавото е, че ще му се подобри умственото развитие и ще започне да общува с нас."

На малкия Никола му предстои още една терапия, а резултатите вероятно ще бъдат още по-добри. Според д-р Абазович регенеративната медицина намалява драстично епилептичните припадъци при децата.

"След терапиите едно дете с 20 епилептични припадъка на ден вече е само с един на нощ - разказва лекарят. - При тези деца веднага наблюдавам подобрение в изхождането и в движенията. Имат по-голяма концентрация и адекватност."

Това лечение обаче е доста скъпо и поради тази причина не се практикува в България. В Сърбия то е под покровителството на правителството.

"Няма такава медицина у нас заради цялата европейска регулаторна практика - споделя пред "168 часа" Теодора Игнатова, председател на фондация "Докосни щастието". - В ЕС има особена рестрикция за такъв тип терапии, те са разрешени в Сърбия и Македония. В последните години това са сред най-популярните методи в САЩ. Едни от най-известните им лекари там се занимават с регенеративна медицина."

Теодора Игнатова, председател на фондация "Докосни щастието"
Теодора Игнатова, председател на фондация "Докосни щастието"

Теодора става свидетел на резултатите от терапията при Георги. Разбира колко хора имат нужда от това лечение и решава чрез фондацията да събира средства за тях.

Лечението струва 45 хил. евро или по 30 хил. лв за всяка процедура. Очевидно е, че сумата е непосилна за повечето хора.

Такъв е случаят и с 34-годишната Златка Маринова от Пловдив. Преди две години, докато чисти къщата си, пада от втория етаж върху нацепени за зимата дърва. Докато лежи в пълно съзнание, Златка разбира, че от тук нататък животът й няма да бъде същият.

"Счупи ми се прешлен в гръбначния стълб и се наложи веднага да ми направят операция - споделя пред "168 часа" Маринова. - Останах инвалид от кръста надолу, защото имам засегнат нерв. След това последваха всякакви рехабилитации, но нямаше ефект. Никой лекар не можеше да ми каже дали и кога ще се оправя. Надеждата беше да се изправя на проходилка, но само за да стоя."

Златка Маринова очаква втората си процедура.
Златка Маринова очаква втората си процедура.

През юни тази година Златка разбира за д-р Абазович и отива на преглед.

"Той каза, че след това лечение ще имам подобрение - разказва Маринова. - Повече от година ходех с катетър. Постоянно получавах инфекции. Резултатът е да се подобрят тазовите резервоари. И най-доброто е

да ме изправят да ходя с патерици."

През септември й правят първата процедура, но я чакат още 2, за да има истински резултати.

"След първата терапия започнах да усещам спазми в пикочния мехур и в краката - споделя Златка - Това е положителна реакция. Оказа се, че се е възстановил един от нервите."

На този етап обаче Златка не знае кога ще премине втората процедура, защото все още не е платено дори първото вливане на костен мозък.

По тази причина от фондацията създават кампания "Осинови кауза". Чрез нея популярни личности помагат на болните, разпространявайки историята им и чрез различни събития събират пари за лечението.

Можем само да гадаем кога Здравната каса ще проучи опита на д-р Абазович и ще даде шанс на десетките осигурени болни да получат лечение, без да се налага да прибягват до дарения.