Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джаред Полис Снимки: Ройтерс
Джаред Полис Снимки: Ройтерс

Американският щат Колорадо избра за пръв път открит гей за губернатор, предаде Франс прес, като се позова на телевизиите Ей Би Си и Ен Би Си. Това е демократът Джаред Полис, който победи републиканеца Уолкър Стейпълтън.

През 2015 г. Кейт Браун стана първата бисексуална губернаторка, избрана в Орегон, а друг губернатор - Джим Макгрийви от Ню Джърси - разкри, че е хомосексуалист, преди да подаде оставка през 2004 г., припомня агенцията.

Демократките от Канзас Шарис Дейвидс и от Ню Мексико Деб Хааланд станаха вчера първите представителки на коренното американско население, избрани в Конгреса, според прогнозни резултати на американските медии, предаде Франс прес. Първата е на 38 години и в миналото служила в армията и прекарала известно време в администрацията на Обама. Втората е на 57 години, самотна майка е и е от племето лагуна пуебло. Баща й е норвежец, а майка й е работила във военноморските сили, предаде БТА.

Илхан Омар и Рашида Тлаиб станаха вчера първите мюсюлманки, избрани в Конгреса. Двете демократки - съответно от Минесота и Мичиган - влизат в Камарата на представителите.

"Успяхме заедно. Благодаря!", написа в "Туитър" Илхан Омар, която е сомалийска бежанка. След това се обърна към колегата си Рашида Тлаиб, дъщеря на палестински имигранти, родена в Детройт: "Нямам търпение да заседавам с теб, ако е рекъл Аллах".

Омар е на 36 години, носи ислямско було и е приемник на поста в Конгреса на Кийт Елисън, който беше пък първият цветнокож и мюсюлманин, избран в долната камара. Омар е избягала от войната в Сомалия със семейството си, когато е била на 8 годинки. Прекарва четири години в бежански лагер в Кения, после семейството й се устройва в Минесота през 1997 г., където има голяма общност от страните от Африканския рог. През 2016 г. Омар е избрана за депутат в щатския парламент на Минесота. Тя е защитничка на гражданските права и е част от лявото крило на Демократическата партия. Защитава идеята за безплатно образование, за реформа на съдебната система и достъп до жилища за всички. Противник е на ограничаващата миграционна политика на президента Доналд Тръмп.

Тлаиб е на 42 години и е най-голямото дете от общо 14 в семейството на палестински бежанци. Защитава прогресистка програма, по-специално идеята за създаване на минимална заплата от 15 долара на час и достъп за всички до здравеопазването. Наследява на поста Джон Кониърс, подал оставка през декември заради здравни проблеми, но обвинен също така в сексуален тормоз.

Бившият кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Мит Ромни спечели място в американския Сенат, предаде ДПА.

Ромни, който бе победен от Барак Обама на президентските избори през 2012 г., ще замени сенатор Орин Хач, който се оттегля от поста, след като представляваше Юта в горната камара на Конгреса повече от 40 години.

Успехът на 71-годишния Ромни никога не е бил поставян под съмнение, тъй като Юта гласува традиционно за републиканците. Той победи вчера Джени Уилсън, съобщиха Си Ен Ен и Фокс нюз.

Демократите спечелиха губернаторските постове в Калифорния, Канзас и още няколко американски щата, но не успяха да спечелят важните губернаторски битки в щатите Флорида и Охайо, предаде Ройтерс.

Демократът Андрю Гилъм изгуби битката във Флорида срещу републиканеца Рон Десантис и така не успя да стане първият цветнокож губернатор на южния американски щат. След поражението той обеща да продължи да бъде на първа линия и да се бори редом с онези, които защитават идеите си.

В Охайо републиканецът Майк Деуайн, който е щатски главен прокурор, победи демократа Ричард Кордрей, който беше първи директор на американската Служба за защита на потребителите.

Тези загуби помрачиха победите на демократите в губернаторските битки в щатите Калифорния, Мичиган и Канзас. Последните два щата бяха гласували за републиканеца Тръмп на президентските избори преди две години. В Калифорния демократът Гавин Нюсъм бе избран за губернатор, побеждавайки републиканеца Джон Кокс, отбелязва Асошиейтед прес. Той ще наследи на поста демократа Джери Браун В Мичиган демократката Гретхен Уитмър победи републиканеца Бил Шует в битката за поста на досегашния републикански губернатор Рик Шнайдър, който не можеше да се кандидатира заради ограничения в броя на мандатите. В Канзас демократката Лаура Кели победи републиканеца Крис Кобах, съюзник на Тръмп за поста на досегашния републикански губернатор Сам Броунбек, за когото одобрението беше спаднало, предаде Ройтерс.

В щата Орегон демократката Кейт Браун беше преизбрана, побеждавайки републиканеца Кнут Бълър.

В Джорджия демократката Стейси Абрамс засега води със 7 процента пред републиканеца Брайън Кемп, щатския държавен секретар. Бюлетините все още не са преброени изцяло там. Ако Абрамс победи, тя ще стане първата цветнокожа губернаторка.

В Илиноис републиканецът Брус Раунър не успя да спечели втори мандат като губернатор в битката с демократа Джей Робърт Прицкър, който е милиардер.

В Ню Мексико избирателите дадоха гласа си за демократката Мишел Луджан Гришам, която ще наследи на поста републиканеца Сузана Мартинез.

Демократите Андрю Куомо и Том Улф спечелиха с лекота надпреварите за губернаторските постове на Ню Йорк и на Пенсилвания, които заемаха и досега. В Мериленд и Масачузетс републиканците Лари Хоган и Чарли Бейкър също бяха преизбрани.

Републиканецът Фил Скот беше преизбран в традиционно демократическия щат Върмонт, като победи демократката Кристин Холуист там.

Сенаторът от Тексас Тед Круз бе преизбран вчера, което е голяма победа за Републиканската партия в тази оспорвана надпревара с младата надежда на демократите Бето О'Рорк, съобщи Франс прес, като се позова на американски медии.

Първите съобщения бяха за победа на О'Рорк.

Успехът на Круз позволява на републиканците да запазят много важно място за удържането на мнозинство в Сената.

Демократът Джо Донъли губи мястото си в американския Сенат, показват прогнозни резултати, представени от телевизиите Ей Би Си и Ен Би Си, предаде ДПА.

Републиканецът Майк Браун печели вота в този щат, чиято икономика се крепи на промишлеността и селското стопанство, предаде Франс прес.

Джо Манчин пък запази мястото си в Сената във вота в Западна Вирджиния - щат, който президентът Доналд Тръмп спечели през 2016 г.

Демократите не успяха да се противопоставят републиканеца Анди Бар в Кентъки в ключова надпревара за Камарата на представителите.

Илхан Омар
Илхан Омар
Рашида Тлаиб
Рашида Тлаиб