Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Татяна Калканова не се бои от обвинение, ще подава иск срещу журналиста Васил Иванов.
Татяна Калканова не се бои от обвинение, ще подава иск срещу журналиста Васил Иванов.

Татяна Калканова ще си чисти името в съда

Директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси Татяна Калканова подаде оставка заради нападки срещу институцията. “От известно време съм обект на медийни атаки, чиято цел е да бъда сменена от позицията, която заемам. Затова подавам оставка. Искам да сляза от сцената, докато през съда изчистя името си”, заяви тя във вторник.

Разследване на “Канал 3” разкри злоупотреби на центъра с еврофондове чрез финансиране на фиктивни проекти, представени от кухи неправителствени организации. Аргументите са подкрепени с твърдения на анонимен източник, част от управлението на центъра. Изброяват се и имена на някои от проектите, звучащи бутафорно.

Сред тях са проект на русенска частна детска градина - “Разказване на приказки за старата костенурка”, и на Професионалната гимназия по селско стопанство в Костинброд - “Иновативни подходи за обучение в тенденциите на развитие на английската кухня”.

“Заигравката с имената на проектите е непочтен начин да се унижи трудът на много хора, които седят зад тях”, коментира Калканова. Тя отрече да има злоупотреби и преразход. “Това, което е казано в предаването, е невъзможно да се осъществи”, категорична бе шефката на центъра. Казаното за нея било измислица и манипулация. До края на седмицата Калканова ще подаде иск срещу автора Васил Иванов.

Центърът изпълнява ролята на национална агенция за България по програма “Еразъм+”, обясни още Калканова, която бе депутат от НДСВ. Администрирането и селекцията се правели по процедури, утвърдени от Европейската комисия. Дейността му пък се контролира от Министерството на образованието и науката, от ЕК и други институции, уточни още тя.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обаче обясни, че проверка на МОН е потвърдила част от нередностите и това е подадено към прокуратурата. Въпреки това Калканова каза, че не очаква да ѝ бъде повдигнато обвинение.