Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Френският посланик г-н Ерик Льобедал посети археологическия комплекс край Созопол, в който през септември работеха български и френски изследователи.
Френският посланик г-н Ерик Льобедал посети археологическия комплекс край Созопол, в който през септември работеха български и френски изследователи.

Най-голямата фамилна гробница, известна досега от проучванията на Аполонийския некропол, беше открита в частен имот, разположен по северния склон на възвишението Буджака, южно от Созопол. Сензационното откритие е дело на екип от български и френски археолози, ръковеден от д-р Теодора Богданова, директора на музея в Созопол Димитър Недев и Александър Баралис, съобщиха от морската община.

"Важното в случая е не само, че гробницата е най-голямата, откривана досега, но и това, че представлява затворен комплекс със следи от погребални и постпогребални ритуали. За първи път подобно нещо се открива в подмогилен насип. Досега има открити 3-4 по-малки гробници в плоския некропол", сподели пред 24 часа археологът Димитър Недев.

Проучената надгробна могила датира от втората половина на IV- началото на III век пр. Хр. Съоръжението е с правоъгълна форма, изградено от масивни, добре оформени квадри варовит пясъчник, каза археологът Димитър Недев. В могилата са положени останките на две жени и мъж, вероятно членове на знатна аполонийска фамилия. Скелетните останки са в цистови гробове, при които гробната камера е оформена от дялани блокове, с масивно каменно покритие. Основния гроб е в централната част на гробницата и в него са намерени желязна ножица, бронзова стригила и гърненце. Стените на гробната камера са оцветени в червено - цветът на прераждането, обсняват археолози, според които гробът е на жени.

В непосредствена близост е изградено аналогично гробно съоръжение, в което са положени останките на мъж и богати дарове към него.По-късно върху покритието на втория гроб е била погребана жена, показват проучванията. Това е най-късното погребение, извършено в обема на гробницата, след което е натрупан могилният насип от глина и ломени камъни. Открито е и депо от натрошени съдове, при които ритуално са пробивани дъната им, а в един от цистовите гробове е намерена сребърна монета на Аполония. Извън стените на гробницата са регистрирани и няколко обредни огнища, свързани с постпогребалните обичаи. Те представляват останки от т. нар. погребални угощения, които се извършвали в памет на мъртвите.

Анализът на проучените структури, допълнен с съответните антропологични, палеоботанически и остеологични изследвания представя един цялостен гробничен комплекс, чието пълно проучване ще даде възможност за реконструкция на погребалните обичаи на древните аполонийци, коментира Димитър Недев.

Археологическата находка привлече вниманието на френския посланик Ерик Льобедел, който заедно с директора на Френския културен институт Фабиен Флори разгледаха на място откритието край Созопол.