Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Четирима души бяха задържани за убийството на Ян Куциак и приятелката му.
Четирима души бяха задържани за убийството на Ян Куциак и приятелката му.

Въпреки че случаят с репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов е инсценировка, това не променя факта, че по света има стотици журналисти, които са убивани, пребивани и изтезавани.

Според генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в девет от 10 случая виновните не са подведени под отговорност.

Статистиката показва, че само за 10 години - между 2006 и 2016 г. - по целия свят са убити 930 журналисти, а хиляди други са били подложени на преследвания или тормоз. През 2017 г. бройката се увеличава с още 65-има репортери, - като 39 от тях са ликвидирани умишлено, а останалите 26-има са загинали в изпълнение на служебните си задължения.

Един от малкото случаи, за които може би ще има възмездие, е убийството на словашкия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова.

Те бяха намерени през февруари застреляни в дома им.

Куциак беше убит с куршум в гърдите,

а Кушнирова е била улучена в главата. Двамата са щели да сключат брак през май и по тази причина момичето беше погребано с булчинската си рокля.

Двете убийства предизвикаха силно обществено негодувание и доведоха до големи протести, които свалиха премиера на Словакия Роберт Фицо.

Основната версия, по която работи прокуратурата, е, че приживе Куциак е разследвал връзки на словашкото правителство с италианската мафия и злоупотреби с европейските фондове за земеделие.

Осем месеца след смъртта на журналиста 8 души бяха арестувани в Словакия за убийството му. Съдът обаче остави в ареста само четирима обвиняеми по делото.

Според разследващите по случая са задържани 44-годишната жителка на град Комарно Алена Жужова, смятана за поръчител на убийството, както и предполагаемият наемен убиец - 40-годишният Томаш Сабо, работил в миналото като полицейски следовател в същия град, роднината му Мирослав Марчек и помощникът им Золтан Андруско, предаде ТАСС.

Ненаказана обаче все още остава смъртта на известната разследваща журналистка в Малта Дафне Каруана Галиция.

Най-известната малтийска журналистка Дафне Галиция беше взивена в колата си, защото разкрила корупция по висшите етажи в страната си.
Най-известната малтийска журналистка Дафне Галиция беше взивена в колата си, защото разкрила корупция по висшите етажи в страната си.

Тя беше взривена

с бомба,

поставена в колата й, близо до дома си на 26 октомври 2017 г. в столицата Ла Валета.

Причината за нейното убийство е сходна с тази на Ян Куциак. Малко преди да бъде убита Дафне Галиция разкри корупция по висшите етажи, покайзвайки връзките на малтийски политици с офшорни данъчни убежища чрез изтеклите "Панамски досиета".

Тя се бореше сама срещу беззаконието подобно на ирландската журналистка Вероника Герин, която беше убита, защото разкриваше истината за наркобосовете и престъпността в Ирландия.

През 1996 г. убиват Вероника Гирин, защото разкриваше истината за наркобосовете.
През 1996 г. убиват Вероника Гирин, защото разкриваше истината за наркобосовете.

На 26 юни 1996 г. Герин става 24-тият журналист, загинал по време на работа.

Докато чака зелената светлина на светофара в автомобила си, 2-ма мъже на мотори спират от двете й страни и откриват огън,

прострелвайки

Герин 5 пъти

- във врата и гърдите. Убиват я за секунди. Извършителите успяват да избягат, преди да има време за реакция.

Полицията започва разследване веднага, а основният заподозрян е Джон Джилиган. Той напуска Ирландия в деня преди убийството и по-късно е екстрадиран от Амстердам, макар че в крайна сметка е оправдан. Неговите най-близки подчинени обаче - Браян Мийхън и Пол Уард, получават доживотни присъди. Въпреки това много хора се съмняват, че тези двама мъже не са истинските убийци на Герин.

За щастие в България няма убити журналисти, но има много опити за отмъщение и сплашване.

Такъв е случаят от 1998 г., когато журналистката Анна Заркова беше залята с киселина на спирка в столичния кв. "Младост". Въпреки големия обществен интерес и натиска от страна на журналистическата колегия полицията не успя да посочи извършителя.

Ана Заркова беше залята с киселина през 1998 г.
Ана Заркова беше залята с киселина през 1998 г.

Година по-късно репортерът от в. "Капитал" - Алексей Лазаров е причакан пред блока, в който живее, и е

пребит от трима маскирани мъже

Удрян е с метални пръти с шипове и с бухалки. Мотивите също остават неизяснени.

Десет месеца по-късно, през февруари 2000 година, е запалена колата на репортера Момчил Милев, който тогава пише критични материали за прокуратурата и съдебната система. Разследването и по този случай не стига доникъде.

Заради разследващите си репортажи жертва на покушения е ставал и журналистът Васил Иванов. През 2006 г. пред вратата на апартамента му

беше взривена бомба,

но за щастие никой не беше пострадал.

Неговата колежка Миролюба Бенатова също е била в опасност. При разследване на схема за изкупуване на лични карти, които се използват след това за трафик на хора, Бенатова беше блъсната и заплашвана.

Жестоко пребит беше и главният редактор на сайта за новини Frognews.bg Огнян Стефанов през 2008 г. Тогава трима души с маски, които се представили за полицаи, счупиха краката и ръцете му. Той беше в критично състояние, но както във всички у нас подобни случаи, разследването не пожъна успех.

Въпреки множеството посегателства върху журналисти в България няма наказани за покушенията.

Четете още:

Платили 70 000 евро за поръчковото убийство на словашкия журналист

Взривиха най-добрата журналистка в Малта пред очите на сина й. "Гледайки парчетата от тялото на майка ми около мен, разбрах, че е безнадеждно", пише той във фейсбук