Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подсъдимият брат на депутат от БСП избягал легално за Прага в 20:36 ч на 6.IX. с  28-годишна жена (Обзор) Жандармерия атакува заведение на Илия Стоилов през октомври 2017 г.

Преди месеци Илия Стоилов купил на името на младата русенка апартамент в чешката столица. Нито съдът, нито прокуратурата му е наложила забрана да напуска страната

40-годишният Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов и подсъдим като лидер на група за рекет и отвличания, е напуснал страната в компанията на 28-годишна русенка. Двамата отпътували към Прага, където младата Астория Т. притежавала предварително закупен от Стоилов на нейно име апартамент. Граничните власти ги засекли да напускат страната през ГПП Калотина в 20,36 ч на 6 септември тази година. Те се возели в зелено ауди металик. По оперативни данни

депутатският

брат носел и

голяма

сума пари

Колко точно обаче, засега само гадаят.

Парадоксалното обаче е, че въпреки че е подсъдим като лидер на престъпна група Стоилов е излязъл от страната напълно легално. Той не е бил с наложена забрана да напуска България.

Новината потвърди и вътрешният министър в оставка Валентин Радев в парламента в четвъртък.

Той и главният прокурор Сотир Цацаров бяха поканени спешно в Народното събрание, за да обяснят как се е стигнало до поредното бягство от правосъдието.

Двамата бяха изслушани по искане на ГЕРБ.

“От справката на МВР е видно, че е напуснал страната, разполагаме с конкретни данни за лекия автомобил, лицето, което го е придружавало и евентуалната цел на пътуването”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред депутатите. Според депутата Георги Стоилов той заминал в чужбина, за да лекува тежко заболяване. (Виж на 3-а стр.).

Светлина хвърли и вътрешният министър в оставка Валентин Радев. “Стоилов е напуснал България - не е обявен за издирване и няма налагане на ограничения за напускане на страната”, каза той пред депутатите.

Илия Стоилов би следвало да е обявен за издирване едва на 11 септември т.г., след като апелативният специализиран съд постановява той да се върне в ареста. От пресцентъра на МВР не знаеха дали е обявен за издирване.

Как се стига

обаче до тази

ситуация?

Депутатският брат заедно със съпругата си Цветелина, която е управител на неговите фирми “Монарх Кредит Груп ЕООД” и “Заложна къща “Монарх Кредит Груп” са задържани на 14 октомври 2017 г. (Кога е започнало разследването срещу тях - виж карето долу).

Заедно с тях са арестувани още шестима. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, действала от началото на 2015 г. до задържането ѝ в Русе. Бандата се занимавала основно с рекет, а четирима - и с отвличане на длъжници на Стоилов.

Така например на 30 март 2015 г. бил отвлечен негов работник, заподозрян в извършване на кражба, твърди прокуратурата.

Със сила и заплаха

мъжът бил

принуден

да подпише запис

на заповед на

стойност

100 000 лева

Три дни след ареста през октомври 2017 г. Цветелина Стоилова е освободена срещу 2000 лв. гаранция, за да се грижи за 10-годишното им дете.

Делото е внесено в специализирания съд на 21 август 2018 г. Въпреки многократните молби да излезе на свобода, дотогава депутатският брат е в ареста. Веднага след внасянето на обвинителния акт той подава поредно искане за промяна на мярката. Делото се гледа в открито съдебно заседание на 29 август от съдия Мария Кавракова, председател на 9-и състав.

Тя го пуска на

свобода срещу

подписка

Мотивът ѝ е, че е бил в ареста повече от 8 месеца и са нарушени правата му. Той е пуснат веднага, защото съдът се позовава на текст от Наказателнопроцесуалния кодекс, който казва, че решението се изпълнява веднага.

По закон задържането не може да продължи повече от 8 месеца в рамките на досъдебното производство. Максимално предвиденото е 1,5 г., но то важи само когато има обвинение за престъпления, които се наказват с над 15 г. затвор.

Това законово изискване обаче е само когато делото е на етап разследване, а не когато е внесено в съда. Тогава не важат тези срокове.

Именно на този факт обръщат внимание съдийките Галя Георгиева и Красимира Райчева, които на 11 септември постановяват Стоилов да бъде върнат в ареста. Другата съдийка Даниела Врачева е на особено мнение.

“Специализи-

раният съд е

надхвърлил

правомощията

си, произнесъл

се е с

определение,

което е

неправилно

и незаконосъобразно”, пишат съдийките Георгиева и Райчева в мотивите си.

Според техните аргументи спецсъдът “не е осъзнавал последиците от незабавното изпълнение на решението, още повече че липсва забрана за напускане на страната, а прокурорът не е поискал налагането ѝ”.

Допуснатите нарушения налагат незабавна отмяна на определението на спецсъда, сочи още съдът. Когато решението влиза в сила, Стоилов от дни вече не е бил в България.

Разследват го за рекет от ноември 2016 г.

Илия Стоилов попада в полезрението на антимафиотите още през 2016 г. Трите му фирми официално се водят на съпругата му Цветелина, която е и техен управител. По думите на брат му - депутатът от БСП Георги Стоилов, той се занимавал със земеделие.

“На 10 ноември 2016 г. в ГДБОП постъпва сигнал за престъпна група, занимаваща се с рекет, побоища и склоняване към проституция”, съобщи вътрешният министър в оставка Валентин Радев в парламента в четвъртък. Седмица след първата информация през 2016 г. антимафиотите установяват, че неин лидер е Илия Стоилов, с адресна регистрация в Русе.

На 5 април 2017 г. с постановление на прокурор от спецпрокуратурата е образувано досъдебно производство срещу организирана група, която действа на територията на крайдунавския град. През октомври м.г. жандармерия и антимафиоти претърсват над 15 адреса и правят 6 обиска, задържат 8 души. Те нахлуват в ресторант, нощен бар, заложна къща.

Тогава се разбира и че разследването е започнало след сигнал от служител на Стоилов, подал оплакване срещу него. Хора на бизнесмена го изнудвали за 100 хил лв.

Георги Стоилов:

Брат ми отиде в чужбина да се лекува.

Става дума за политическа поръчка

РОСЕН МОЛЛОВ

“Моят брат е отишъл да се лекува в чужбина, за което е известена съответната институция. Той е излязъл напълно легално през границата, не е избягал, не знам кога ще се върне. Това, че брат ми е отишъл да се лекува зад граница, е най-малкият проблем", заяви за “24 часа” депутатът от БСП Георги Стоилов.

Според него обществото трябва да обърне по-голямо внимание на целия случай на брат му, тъй като ставало дума за многократни нарушения на човешките права и директна атака срещу депутата на БСП.

“Допуснати са много професионални нарушения и грешки, при повдигнатите обвинения липсват каквито и да било факти и обстоятелства, за което десетки пъти са били сигнализирани всички институции. Делото се потвърждава на първа инстанция, но се връща от втората. След връщането на този обвинителен акт от съда цялата преписка остава в досъдебна фаза и прокуратурата автоматично, задължително по закон е длъжна да разпореди незабавно освобождаване на всички задържани, тъй като е минал осеммесечният срок на задържане. Това не е направено и считам, че е съществено нарушение на правата на хората.

Прокуратурата е длъжна да го направи, а тя не го прави, извършва престъпление, а съдът го покрива, защото не прави нищо.

А това не е единственият подобен случай в България. За 2017 г. има 27 такива случая. Това може да се види и на страницата на Народното събрание, за 2018 г. до юни има още 12 случая. По всички тези случаи няма нито една административна мярка, това не е нормално. От случая, където фигурира и брат ми, има момчета, които са още месец близо държани незаконно, има сигнали и жалби от всички техни роднини, че са държани незаконно и съдът не ги освобождава. Защо?", пита Георги Стоилов.

Цветанов: Иска да

се укрие, дали

депутатът не му

е съдействал

ГЕРБ поиска изслушване на главния прокурор и

вътрешния министър по казуса, БСП пък - на

транспортния и шефа на комисията по антикорупция

РУМИНА ДИМИТРОВА

“Братът на депутата от БСП иска да се укрие. Започваме да си мислим дали депутатът от опозицията не му е съдействал това да се случи” заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов от парламентарната трибуна в четвъртък по повод случая с брата на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия, който напусна страната.

До изказването на Цветанов се стигна, след като от ГЕРБ поискаха изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Валентин Радев по случая. От БСП обаче контрираха искането, защото това били слухове.

“Като страна, която иска да влезе в Шенген, Валентин Радев трябва да отговори на въпроса

как за пореден път

чужденци

влизат в България без

граничен контрол

Да отговори и дали е имало подслушване на европейски политици по време на председателството”, заяви зам.-шефът на групата на БСП Драгомир Стойнев.

Соцдепутатът Георги Свиленски пък поиска в парламента да бъде изслушан министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски за влезлите без проверка граждани на Ливан през летище София.

“Тъй като управляващите са много притеснени и загрижени за слухове, ние също сме притеснени от слухове в обществото. Затова предлагаме да бъде извикан председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), за да разясни купил ли е премиерът Бойко Борисов къща в Барселона на любовницата си, или не. Защото такива слухове има в публичното пространство”, настоя соцдепутатът Явор Божанков.

Предложенията на левицата за изслушване обаче не бяха подкрепени на гласуване в пленарната зала.

“Цветан Цветанов неведнъж е издавал присъди от трибуната, както го прави и днес. За подобни негови действия държавата е платила над половин милион лева”, скочи и червеният депутат Антон Кутев. Той призова Цветанов да каже колко са делата, по които “по негова вина е осъдена България да плаща заради негови изявления с присъди”.

“Спомням си периода, в който бях министър на вътрешните работи, и мога да ви кажа, че няма нещо, за което да се срамувам. В периода, в който вие управлявахте,

имаше 18

отвличания и нямахте

никакъв резултат

за противодействие и ограничаване страданията на тези жертви. Нека да ви припомня за поръчковите убийства и “Килърите”, убийството, което беше извършено 2 месеца преди изборите през 2009 г. на Румен Рачев. Защо не бяха разкрити, господа? Защото нямате компетентност и нямате политическа воля”, каза в отговор Цветанов. По думите му, когато е бил министър, обществеността е вярвала на правоохранителната система, както и Европейската комисия.

“Говорим за конкретни факти, не слухове. На вас ви изнася да се придържате към слухове, да хванете друга тема и да отвлечете вниманието от проблем”, обърна се Цветанов към депутатите от БСП за казуса с брата на техния колега.

“Искате да се скриете зад публикации, излезли в жълти вестници. Да бъдем обективни, да се придържаме към закона”, призова шефът на депутатите от ГЕРБ.

Коментара ()

Вашият коментар