Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ислямистките групировки налагат нов начин на живот на Африка.
Ислямистките групировки налагат нов начин на живот на Африка.

Жертвите им са 20 хиляди души годишно 

Западното образование е обявено за греховно

Статистически данни за 2017 г. показват, че Африка е един от континентите с най-бързо разрастващ се тероризъм. Оказва се, че през 2015 г. смъртните случаи вследствие на терористични атаки доближават застрашителните 20 хиляди души на година. Стотици хора са вербувани за привърженици на една или друга организация, а жени и непълнолетни деца почти всеки ден стават жертви на похищения.

"Боко Харам" е една от най-известните радикални групи на континента. Тя възниква в Нигерия, а основната й цел е въвеждане на шeриата на цялата територия на страната и изкореняване на западния начин на живот. Десетки пъти името й се е свързвало с отвличания на хора, а при последното през февруари тази година бяха похитени 111 момичета.

Дейността на организацията е концентрирана основно в северните нигерийски щати Йобе, Кано, Баучи, Борно и Кадуна. Според нейните привърженици "западното образование е греховно" и трябва да бъде изкоренено Последователите на организацията носят дълги бради и червени или черни чалми. Те се молят в отделни джамии в градовете Майдугури, Кано и Сокото.

През 2015 година терористите от "Боко Харам" поставиха рекорд, отвличайки над 400 жени и деца при изтеглянето си от северния нигерийски град Дамасак. Не по-малко известна е и организацията "Ал Кайда в ислямския Магреб", действаща основно в Алжир.

Тя е отговорна за експлозията на бомба на 11 април 2007 г. в столицата, която причини смъртта на 24-ма души и рани още 222-ма. В Либия тероризмът също "процъфтява", а все повече хора се присъединяват към една от петте основни организации - "Ансар ал Шария Либия", "Ал Мурабитун", "Уалият Барка", "Уалият Фаззан", "Уалият Тарабулус". Най-голяма от тях е "Ансар ал Шария Либия". През 2012 г. тя бе заподозряна за убийството на посланика на САЩ в Либия Кристофър Стивънс и други трима служители.

Какви групи вилнеят в Египет и Тунис, четете в хартиеното издание.