Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин награждава Кобзон с голямо национално отличие.
Путин награждава Кобзон с голямо национално отличие.

На 81-годишна възраст в Москва почина известният съветски и руски естраден изпълнител Йосиф Кобзон, съобщава russian.rt.com. Информацията е била потвърдена от семейството. В последните дни Кобзон беше в болница в тежко състояние. Бе диагностициран с рак още през 2005 г.

Естрадният певец е носител на званието “Народен артист на Съветския съюз” от 1987 г. и става народен представител през 1990-а.

По времето на Леонид Брежнев почти няма официален празник, на който да не пее Кобзон. В края на 70-те години малка планета, открита от съветски астроном, е кръстена на негово име. Той е първата известна личност, посетила през 1986 г. Чернобил след експлозията в атомната електроцентрала.

След 1989 г. се отдава на политическа дейност и е дългогодишен депутат в руската Дума. През 2015 г. Кобзон влезе в списъка със санкционираните от Съединените щати руснаци заради кризата в Украйна.

Пял е и в България, включително на предизборни митинги на “Атака”.

Най-често наричат Йосиф Кобзон

“съветския

Франк Синатра”

От една страна, заради чудовищната му популярност, а от друга - заради обвиненията в близки връзки с мафиотски босове.

Малко известен факт, разказан от самия Йосиф Давидович в интервю за руски седмичник през 2010 г. “В края на 80-те години, когато Михаил Горбачов беше невероятно популярен в САЩ, аз бях там на гастроли. Импресариото ме помоли да ходатайствам Франк Синатра да бъде поканен да изнесе концерт в СССР. Говорих с Михаил Сергеевич, той отначало се дърпаше заради слуховете за връзки с мафията, но склони, когато му казах, че Синатра е пял при встъпването в длъжност на Роналд Рейгън.”

Синатра обаче поставя условия - червен килим от самолета до летището, апартаменти в петзвезден хотел за него и оркестъра, концертът да е на Червения площад и на първия ред да са задължително Михаил Горбачов и съпругата му Раиса. Кобзон обаче кипва, когато американецът съобщава за последния си каприз - генералният секретар на КПСС да му напише лична покана, която той да закачи в специалната мемориална стая във вилата си в Бевърли Хилс.

Тогава Кобзон казва на мениджъра: “Ти разбираш добре руски, преведи му, моля, но буквално и точно, че народният артист на СССР Йосиф Кобзон му казва да върви на майната си!” Така концертът на Синатра в Москва се проваля.

Безспорно най-слушаната песен, изпълнявана от Кобзон, е от филма “17 мига от пролетта”. Композиторът Микаел Таривердиев и поетът Роберт Рождественски подготвят 12 песни, от които във филма влизат само две - споменатата “Мгновения” и лирическата “Песня о далекой родине”. Режисьорът Татяна Лиозонова дълго време се лута между популярните изпълнители. Не харесва Кобзон, защото смята, че гласът му е прекалено познат на публиката, а тя иска главният герой Щирлиц да се асоциира само с образа на актьора Вячеслав Тихонов. В крайна сметка именно Йосиф Давидович изпява песните, но гласът му е различен от познатия, а

името му липсва в

надписите на филма

Йосиф Давидович Кобзон е роден на 11 септември 1937 г. в градчето Часов Яр, Донецка област, сега на територията на Украйна. През 1956 г. завършва днепропетровския минен техникум със специалност “миньор разузнавач”, след което отива войник. В края на втората си година редовна служба е поканен в ансамбъла за песни и танци на Задкавказкия военен окръг.

Веднага след това става солист на радиото, после преминава в Москонцерт. Изпълнява песни на Пахмутова, Островски, Фелцман, Френкел, Колмановски и други. След 1984 г. е художествен ръководител на Държавния музикалнопедагогически институт, ръководи вокалната катедра на руската музикална академия, става професор. За известно време след смъртта на Леонид Брежнев е в немилост. През 1998 г. обявява, че приключва кариерата си на изпълнител, но в крайна сметка продължава да пее. Окончателно за края на активната си кариера съобщава през 2012 г.

През 2001 г. по време на концерт в Казахстан му става зле. Три години по-късно лекарите му откриват тумор, който е отстранен оперативно през 2005 г. С подобни проблеми певецът лежи в болница и през 2009 г.

Йосиф Кобзон е народен

артист на СССР,

Русия, Украйна,

Дагестан, Ингушетия,

лауреат на Държавна премия, на Ленинския комсомол, има трета награда от “Златният Орфей” през 1968 г.. През 1994 г. Световната еврейска лига го избира за евреин на годината.

Певецът признава, че пуши от 14-годишна възраст, а преди не е бил против и да пийне. Заради болестта обаче развива алергия към спиртните напитки и спира с алкохола. За това следи строго третата му съпруга Нели, която го заплашва, че когато го хване, тя самата ще изпива пет пъти повече. Веднъж наистина изпива почти бутилка коняк след негови 50 грама, след което ѝ прилошава.

Кобзон е член на КПСС от 1973 г., много пъти е бил депутат във Върховния съвет на СССР, след това и на руската Дума. От 1993 г. е съветник по културните въпроси на московския кмет Юрий Лужков. През 1991 г. по време на пуча срещу Горбачов изнася концерт пред Белия дом в Москва, а през 2002 г. води преговори с чеченските терористи, взели за заложници зрители в театъра на Дубровка. От 2007 г. е член на “Единна Русия” и депутат. Много пъти е изнасял концерти в Афганистан, личен приятел на генералите, командвали войски по време на съветската окупация там - Павел Грачов, Владимир Громов и Александър Руцки. С последния преговаря по време на завземането на Белия дом в Москва по лична молба на Лужков.

Женен е три пъти

Първо през 1965 г. за естрадната певица Вероника Круглова, с която се развежда 2 години по-късно. Тя се омъжва за неговия колега Вадим Мулерман, с когото също се развежда. В момента живее в САЩ.

Веднага след развода с Круглова Йосиф Кобзон се жени за актрисата Людмила Гурченко. Бракът им също е кратък - три години. Но пък след това идва пълното потвърждение на поговорката, че третият път е на късмет. Кобзон се жени за Нинел (Нели) Дризина, с която живееше и до днес. Двамата имат син Андрей, дъщеря Наталия, които ги даряват с пет внучки и двама внуци.

Още преди падането на Берлинската стена певецът Кобзон се захваща с бизнес. През 1985 г. става вицепрезидент по хуманитарните въпроси на асоциация “XXI век”, която се занимава с търговия и износ на суровини. Тя е създадена от известните с криминалното си минало братя Отари и Анзор Квантришвили, бивши борци, близки до известния авторитет Вячеслав Иванков, по прякор Япончик. Двамата Квантришвили са застреляни съответно през 1993 и 1994 г.

От ноември 1990 г. Кобзон е президент на акционерното дружество “Московит”, чиито подразделения се занимават с нефт, захар, желязо, екскурзии. През 1992 г. името на АД-то е замесено в сделка със самолети МиГ в Малайзия, инвестира активно в икономиката на Боливия.

През 1993 г. Кобзон е избран за президент на руско-унгарското смесено дружество “Лиат-Натали”, което внася фирмена спортна екипировка и в различни години е най-големият вносител в Русия на “Найки”, след това и на “Пума”. Певецът излиза от дружеството през 1995 г., но според някои източници продължава да е свързан с него.

Много легенди се носят

за връзките на Кобзон

с престъпните групировки

Атаките срещу певеца стават особено яростни през 1992 г., когато на рождения ден на известния криминален авторитет Александър Захаров, по прякор Захар, са арестувани 68 човека. Кобзон се застъпва за арестуваните, за които твърди, че са бивши спортисти. Всъщност Йосиф Давидович не отрича категорично връзките си с криминалните структури и техните авторитети. През 1993 г. той е цитиран да казва: “С мафиотите си общувам, както с министрите.” Освен това певецът признава, че е пял пред затворници в Далечния изток и Задполярието, което му е донесло немалка популярност в определени среди.

Тази популярност обаче му струва забрана да стъпва на територията на Съединените щати. Това става през 1994 г. Според самия Кобзон - заради компромат, съчинен от бившия сътрудник на КГБ, а по онова време началник на новосъздадената Служба за безопасност към президента Елцин Александър Коржаков. В американския в. “Вашингтон пост” се появява статия, в която певецът не само е обвинен във връзки с руската мафия, а директно е обявен за неин Кръстник. Основното доказателство е, че ФБР открива в кошчето на хотелската му стая

кибрит, на който бил

записан телефонът

на мафиота Япончик

Години наред Кобзон се опитва да изчисти името си. Разговаря по този повод с президентите Путин и Медведев, по негова молба външният министър на Русия Евгений Примаков опитва да ходатайства пред държавния секретар Мадлин Олбрайт, а на наследничката ѝ в администрацията на Барак Обама - Хилари Клинтън, е зададен въпрос по темата при визитата ѝ в Москва. Кобзон пише лично до Обама и го моли да бъде разрешено поне на семейството му да посещава САЩ, а като компенсация певецът се заклева кракът му никога да не стъпи на американска земя.

Особено огорчен Кобзон е при едно от посещенията си в Израел през 1996 г. Там той е арестуван на летището и затворен в изолатор заедно със съпругата си Нели именно заради отказа да му бъде издадена американска виза. Лично Шимон Перес се разпорежда певецът да бъде освободен с извинения. Кобзон свиква пресконференция и обвинява Израел, че само слугува на американците и няма собствена политика.

Интересен факт е,

че Кобзон е оневинен

за връзки с мафията

от руския парламент

- Държавната дума. На 11 август 1995 г. във в. “Московски комсомолец” е публикувано открито писмо до президента Борис Елцин. В него подписите си под искане за защита на певеца от клевети слагат 51 културни дейци. Между тях са Зураб Соткилава, Алла Пугачова, Муслим Магомаев, Игор Мойсеев, Станислав Говорухин и други. Вследствие на това Думата приема специално постановление за непричастност на Кобзон към престъпния свят.

Александър Коржаков има още една история, свързана с Кобзон. Бодигард №1 на Борис Елцин разказва, че по някое време му се обадил силният тогава в Кремъл олигарх Борис Березовски с молба Коржаков да помогне за убийството на Кобзон.

“На другия ден след интервюто ми се обади Березовски. Попита ме дали съм чел и дали вярвам. Отговорих му: Не вярвам на него, не вярвам и на теб. Все пак благодаря, че не сте ме убили! Всъщност обаче няма логика Березовски да ме “поръчва” - не сме били конкурента нито в изкуството, нито в бизнеса, нито на “нежния” фронт. А и защо Березовски ще се обръща към Коржаков, той да не е наемен убиец?”, разсъждава Кобзон години по-късно.

Певецът почина

на 80 години

след тежка

битка с рака

Йосиф Кобзон

при гостуването си в България през 2012 г. - през тази година се

отказва от певческата си кариера

СНИМКА:

ЙОРДАН СИМЕОНОВ