Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мила Георгиева, заснета в съда.
Мила Георгиева, заснета в съда.

Свидетели масово се отказаха от показанията си в спецсъда

На 14 януари 2015 г. тежковъоръжени антимафиоти атакуват луксозен имот в столичния кв. “Бояна”. Над 200 полицаи и прокурори са вдигнати на крак при спецакция срещу банда, за която се твърди, че е свързана с 3 поръчки за убийства, палежи, наркотрафик, държане на оръжие, данъчни престъпления.

Акцията се провежда ден преди в София да пристигне тогавашният държавен секретар на САЩ Джон Кери. Затова и част от живеещите в квартала мислят, че многото полиция е заради американския гост.

Цял ден прокурори и полицаи търсят доказателства в луксозния имот. Техни колеги по същото време тарашат още 9 адреса в столицата.

В ареста за задържани 47-годишната тогава бизнесдама Мила Георгиева, собственичка на палата в “Бояна”, бившият ѝ мъж Михаил Георгиев, брат ѝ Ангел Ангелов, доведеният ѝ брат Максим Кулишев, бившата барета Мирослав Стоянов, Георги Божилов-Тениса и Олег Попов. След издирване е хванат и Пламен Цеков-Тлъстуша.

Синът на Мила и Михаил

Мартин Георгиев-

Джито, тогава

на 27 г.,

също е обявен

за издирване

МАРТИН ГЕОРГИЕВ-ДЖИТО
МАРТИН ГЕОРГИЕВ-ДЖИТО
Според първоначалните обвинения майката и синът били лидери на бандата, състояща се предимно от роднини и близки приятели.

Три години по-късно делото срещу Мила Георгиева и хората ѝ върви в спецсъда. То обаче е само за разпространение на наркотици. Обвиненията, че бандата има в портфолиото си убийства, са прекратени от прокурорите Детелина Йотова и Цветослав Вергов. По информация на “24 часа” към настоящия момент и двамата вече не работят по делото.

На 8 юни 2018 г. след 3-годишно укриване Мартин Джито се предаде в ГДБОП. Той бе дирен с еврозаповед за арест, но адвокатът му Иво Найденов твърди, че никой не го е търсел и младият мъж си е бил у дома.

Делото срещу него е отделено след изчезването му. Разследването за мокрите поръчки и палежите също е прекратено през 2016 г. поради липса на доказателства, остава само обвинението за участие в група за наркотици.

Първоначалните подозрения са, че Джито е

поръчал опитите

за убийство

на Георги

Семерджиев -

Жоро Шопа,

на Тихомир

Дочев-Мравката,

и на Радостин Бързанов - Радо Слънцето. Те се базират на показанията на свидетели, трима от тях анонимни, които обаче се отказват от думите си. Пред съда на повечето въпроси отговарят лаконично: “Не помня” и “Казах го, защото ме заплашваха в полицията”.

Жоро Шопа, който е смятан за близък до Евелин Банев-Брендо, е прострелян пред хотела си “Мег Лозенец” на столичната ул. “Крум Попов” през юни 2014 г. , но оцелява. “Знам, каквото знаят вестниците. Нямам представа защо съм призован”, казва Жоро Шопа.

Другият, сочен за мишена - Тихомир Дочев- Мравката, дава обяснения пред съда, макар и доста несвързани. (Виж по-долу.) Атентатът срещу него също е през 2014 г. Хората на Мила, с която имали бизнесотношения до 2012 г., го подозирали, че иска да я убие, затова Джито му пратил килъри. Мравката е стар познайник на полицията. Той бе съден и оправдан за убийството на Бай Миле и още 5-има души в ресторант “Славия” на 30 юли 2004 г.

Радостин Бързанов - Радо Слънцето, бивш бодигард на боса на ВИС Георги Илиев, също е лаконичен пред съда.

“Познавам сина на Мила от заведенията, може би от 18-годишен. През 2013 г. имаше инцидент с бомба под колата ми. Не съм правил проучване откъде и от кого е дошла”, казва Радо Слънцето.

Част от подсъдимите
Част от подсъдимите
Според разследващите бандата е следена два месеца преди антимафиоти да атакуват дома на Мила Георгиева през 2015 г. Свидетели с тайна самоличност разказали, че групата участвала в силови действия и побои. Проговорили и част от сочените за жертви. Според техните показания Мартин давал по 2000 лв. за палежи. Той лично броил пари на свой приятел, за да намери човек, който да подпали дома на съседа му, защото искал да го купи. Друг път поръчал да бъде опожарена кола, паркирана пред палата му в кв. “Бояна”.

В края на декември 2016 г. обаче в спецсъда е внесен обвинителен акт, в който вече не се говори за палежи и опити за убийства, а само за марихуана.

Бандата започнала да действа през 2012 г., твърди прокуратурата. Мила и синът ѝ Мартин решили да се занимават с разпространение на наркотици. Целта им била да печелят повече пари.

Майка и син започнали да обмислят кои доверени хора да приобщят към начинанието си.

За да избегнат рискове, те се спрели предимно на роднини и близки приятели, общо 8 души, след тях и двамата братя на Мила - Ангел Ангелов и Максим Кулишев. Срещнали се поотделно с всеки един от тях, за да им предложат да се включат в начинанието. Мила и Мартин били предвидливи и действали конспиративно, запазвайки в тайна един от друг имената на останалите членове на групата.

Двамата поставяли задачите, снабдявали на едро останалите с дрога. Всеки от бандата имал своя роля - Ангел Ангелов, Антони Янков, Георги Божилов, Максим Кулишев, Мирослав Стоянов, Олег Попов и Пламен Цеков отговаряли за приемане на поръчките, следели уличните дилъри, търсели пласьори и ги зареждали с марихуана.

Според обвинението във

взет под

наем склад

в Горна Малина,

превърнат в

оранжерия, били

отглеждани

2000 стръка

марихуана

Там имало 2 монтирани климатика, а единият прозорец бил затъмнен със син фибран. От средата на май 2012 г. сметките за ток, които плащали наемателите, станали твърде високи. В края на 2012 г. собственикът разбрал, че складът бил разбит и на място намерил стреч фолио, тръби за климатици, разлята нафта, автомобилни гуми и калорифер. При следствен експертимент разследващите обаче не намерили никакви следи, че в помещението се е гледала марихуана.

За оранжерията разказва свидетел на име Александър Шаламанов. На първите разпити той твърди, че ходил там 2 пъти, за да бели марихуана. Финансирането на производството идвало от Мила, а доведеният ѝ брат Максим с прякор Миката се занимавал със с торовете и семената, добавя още Шаламанов. Пред съда се отрича от думите си.

Момент от акцията срещу групата през 2015 г.
Момент от акцията срещу групата през 2015 г.
Дрога е намарена в дома на Максим. Тя била в стъклен буркан и в метална кутия върху хладилника в кухнята. Марихуаната е за 1700 лв.

“Медицинската марихуана, която е намерена на 14 януари 2015 г. в дома ми, е лично моя с цел лечение”, гласят обясненията на Максим в съда. Той казва, че работи във фирма, която се занимавала с оранжерии и тежки торове, както и в медицинска компания за козметични продукти.

И продължава: “Боледувам от високо кръвно, херния, глаукома, стрес, които лекувам с медицинска марихуана.

Пушех всяка

вечер по

една цигара”

Според друг свидетел бащата на Мартин Джино - Михаил Георгиев, препредавал поръчките на сина си към по-долустоящи в йерархията. Една от тях била да се установи кой е поръчителят на статия, публикувана във вестник под заглавие “Мартин Георгиев давал 8 хил. лв. да бъдат счупени краката на Кубрат Пулев”.

Анонимни свидетели разказват, че Мила била мозъкът на групата, а участници в нея били бившият ѝ мъж Михаил Георгиев и Мирослав Стоянов, който бил служител на МВР. Свидетел твърди, че Мирослав отговарял за взривовете в групата.

“Това са единствените доказателства, които уличават Стоянов в престъпление - неведнъж съдът е казал, че не само присъдата, но и обвинението не могат да почиват само на показания на свидетел с тайна самоличност”, гласи становище на съда по време на разследването. Така обвинението за палежи започва да олеква.

Друг свидетел със скрита самоличност обяснява, че Джито разпореждал на баща си да кара трева с бус с тайник от близките села около София в “голяма оранжерия”. Тайният мъж обаче не знаел къде се намира.

Част от показанията на свидетелите не се потвърждават в съда. “Изненади няма, това е

установена

практика -

свидетели

да казват едно

в досъдебното

производство,

а друго

пред съда”,

коментират прокурори.

Подсъдимият Ангел Ангелов обяснява връзките си с подсъдимите така: “Мартин Георгиев ми е племенник, а Мила – сестра. Михаил Георгиев ми е бивш зет. Максим Кулишев е брат на сестра ми, от различни родители са”. Той твърди, че откритата в дома му марихуана от 1 грам е останала след празненство с приятели.

“Аз лично не пуша, след дълго боледуване излекувах детето си и малко преди ареста ми то проходи. Направих сбирка с приятели - на балкона имаше изключително много кутии от цигари”, казва Ангелов.

По време на разследването е разпитан и бургаският кримигерой Симеон Стоянчов-Малката Рижа. Пред съдия той казва, че палил шезлонги в Слънчев бряг, когато работил като охрана на Джито.

Няколко години по-късно в съда обяснява друго: “Кой е тоя Мартин Георгиев? Ми звучи ми познато името, защото съм гледал новини, и трето, пето. Имам приятел от “Меден рудник” в Бургас, боксьорче е”.

Разпитът му в спецсъда не минава гладко. Малката Рижа използва думи и изрази като “ще пръдна, ще падна и ще стана и пак ще продължа”. Това налага да му се назначи експертиза, която да даде отговор за състоянието му. Заключението на вещото лице е, че Малката Рижа може да възприема правилно факти от действителността, ако желае.

“Има личностна дисхармония, наблюдава се и злоупотреба с психостимуланти, но без прояви на зависимост. Тези две разстройства не протичат с качествени нарушения на съзнанието, интелектуалното му развитие е в норма”, казва експертът.

Делото срещу Мила продължава в спецсъда. Всички подсъдими са на свобода. Срещу Мартин Джито тепърва предстои да бъде внесен обвинителен акт за участие в група за наркотици. Засега той остава в ареста, след като апелативният спецсъд отказа да го пусне, но пък го прати във ВМА да се изследва за аневризъм в мозъка.

Тишо Мравката: Аз им пращам много поздрави, а те на мен убийци

“През 2014 г. срещу мен беше направен опит за убийство в квартала, в който живея - “Киноцентър”. Прибирах се вкъщи привечер - някъде към 6-7 ч. Един младеж притича до колата и стреля вътре на левия ми прозорец 5-6 пъти. 

След стрелбата отидох в една съседна къща да взема телефон, обадих се на жена си. Прибрах се вкъщи, прибрах и колата.” Така започва разпитът на Тихомир Дочев - Тишо Мравката, в спецсъда за покушението срещу него през 2014 г. Дочев е свидетел по делото срещу бандата на Мила Георгиева, в която според прокуратурата влизат и други 8 души. 

ТИХОМИР ДОЧЕВ
ТИХОМИР ДОЧЕВ

Огънят по Дочев е открит 2 дни преди Великден. След празниците мъжът напуснал България и заминал за Дубай. Върнал се в София след 2 месеца, когато полицаи му казали да съобщи за престъплението, за да започне разследване. Засега обаче отговорни за стрелбата по него няма.

Обвиненията, че

зад покушението

стои бандата

на Мила, са

прекратени

Дочев е красноречив пред съда: “Проблемът се оказа, че е от мои приятели, от въпросните подсъдими. Всичките са в някаква група, в някакво участие. Всеки си има някаква задача там. Според полицията и моите виждания групата е платила на едно лице, което не е в залата, някаква сума пари. То ги е дало на други и те са дошли да стрелят. Дали са парите на едно лице, което не знам защо не е в залата - Радослав Иванов с прякор Темерута”.

Според информацията на Дочев

Темерута взел

50 хил. евро и наел

други двама

- единият да стреля, а другият да го вози. “Темерута е дал показания, уличил е групата. Парите са ги дали Мила Георгиева и синът ѝ Мартинчо”, добавя свидетелят. И посочва подсъдимите по имена в съдебната зала: “Като започнеш Максим - хубаво момче, Мила - хубава жена, брат ѝ Ангел, Олег, Мишо, Миро и това другото момче, не го знам кое е”.

Казва още, че пътищата му с подсъдимите се разделили през 2012-2013 г. Като се срещнели сега, били на “здравей-здрасти”.

“Аз им пращам много поздрави, те ми пращат убийци. Всичко това е интересна работа!”, разправя Дочев. Не знае какъв е мотивът да искат го ликвидират, но предполага, че покушението срещу него е плод на роднински интриги. “Въпросът е там, че в един момент тези хора се вземат на сериозно,

разполагат с някакви

средства и решават

да се правят на

гангстери

В това семейство има криза и тя е следната: “Тихомир Дочев щял да убива Мила и ние трябва да убием Тихомир, преди той да убие мама”, казва още в разпита си Дочев.

Темерута обаче отрича пред съда Мартин Георгиев да му е предлагал 50 хил. евро да организира убийството на Дочев. 

Киро Японеца искал да продава брониран мерцедес на Джито

Прочутият ромски бос Кирил Киров-Киро Японеца искал да продаде стар брониран “Мерцедес” S-класа на Мартин Георгиев-Джито, но след като му звъннали от полицията, колата отишла при друг купувач. 

Кирил Киров-Киро Японеца е свидетел по делото срещу бандата в спецсъда.
Кирил Киров-Киро Японеца е свидетел по делото срещу бандата в спецсъда.

Тези подробности разказва самият Киров пред спецсъда като свидетел по делото срещу бандата на Мила Георгиева.

“Познавам само Мила Георгиева. Имах уговорка със сина ѝ Мартин да закупи от мен колата, която беше собственост на дружеството ми. Мартин трябваше да я вкара в сервиз, да види дали иска да я купи, или не. Дадох му колата да я пробва за един ден”, обяснява Японеца.

Тъкмо когато сделката вървяла към финал, Киро Японеца получил обаждане от националната полиция.

“Питаха ме какво прави колата в дома на Мартин”, разказва Японеца. Това го отказало и той продал мерцедеса на друг.

Към настоящия момент Киро Японеца е бизнесмен, занимава се със строителство.

През 2005 г. той оцеля, след като поръчков убиец стреля с малокалибрена пушка по него на столичния бул. “Васил Левски”. 13 г. Японеца живее с куршум в главата. Осъдени за покушението срещу него няма.