Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От "24 часа"

Спираме претенциите по сделката за кугарите

Франция се задължи да построи завод за производство на части за самолетите “Ербъс” в Пловдив, а в замяна България ще спре арбитражния си иск на стойност 18 млн. евро срещу “Ербъс хеликоптерс”.

Това предвижда спогодба, която вчера подписаха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на “Ербъс Хеликоптерс” Серж Дюран.

Заводът за самолетни части ще е в Пловдив, неговата първа копка вече бе направена. През първите три години в него трябва да бъдат назначени поне 300 български работници, а в следващите бройката им е възможно да нарасне до 800 души, предвижда спогодбата.

Освен това “Ербъс Хеликоптерс”

ще дадат и един

хеликоптер

“Дофин”

за ползване от Военноморските сили на България , обясниха от Министерството на отбраната. Хеликоптерът ще се ползва за спасителни мисии в морето.

България заведе арбитражно дело срещу “Ербъс Хеликоптерс” заради неизпълнени ангажименти по договора за доставка на хеликоптери “Кугър” и “Пантер” от 2005 г. Тогава МО закупи 12 хеликоптера “Кугър” и 6 “Пантер” за 383 млн. лв. Според анализ на министерството

тази цена е била

с 35% по-висока

от пазарната. Впоследствие първото правителство на ГЕРБ намали поръчката, като отряза 3 от хеликоптерите “Пантер”.

Впоследствие доставчикът не осигури част от резервните части, не бяха изпълнени и компенсаторните инвестиции в България. Заради това през 2016 г. България подаде иск срещу “Ербъс Хеликоптерс” в арбитражния съд в Париж за сумата от 18 млн. евро.

Сегашният екип в МО обаче се опасяваше, че България може да загуби делото. Заради това започна и преговори с компанията за сключване на споразумение, което да спре арбитражното дело.