Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Но световната война още чука на вратата

Докато миналата седмица президентът Тръмп и севернокорейският велик вожд Ким Чен-ун си мереха ядрените копчета, целият свят трепереше дали някой от двамата няма да го натисне без да иска. Всичко може да се случи – например една култова снимка показа, че на бюрото на Ким се разхожда любимата му черна котка.

Ами ако

изведнъж скочи

и му бутне ръката?

Но тази седмица Ким Трети изведнъж си дръпна ръката от копчето, за да се здрависа с южнокорейския президент Мун Дже-ин – и светът въздъхна с облекчение, обърна очи към Белия дом и какво да види – десницата на Тръмп още виси над копчето със страшна сила! Неудобен момент.

И сякаш някой го е режисирал, точно в този миг в САЩ излезе книгата на журналиста Майкъл Улф: “Огън и ярост: Белият дом на Тръмп отвътре”. В нея президентът се описва като шантаво дете или по-скоро като ударен от геронтопубертета полуидиот, който не си спомня какво е казал преди 20 минути. Книгата буквално изхвърча от магазините още в първия ден и сега печатниците трескаво бълват нови тиражи.

Не се знае дали геополитиката е наука, но геопсихологията е изкуство. И лошият Ким показа, че я владее по-добре от лидера на свободния свят. Той се оказа

не само ловък тиранин, но и

голям драматург

Ако не прекалява с френския коняк като баща си, може да оцелее на власт още 50 години.

Като казах, че целият свят е треперил, то какво им е на южнокорейците? Едва ли тук можем да си го представим. Независимо кой от двата накокошинени петли пръв дръпне спусъка, дори и никой да не използва ядрено оръжие, поне 10 милиона доволни от живота си южнокорейци незабавно ще се представят пред Всевишния. За разлика от северните си братя те имат много да губят на този свят.

Ким Трети ги изработи чисто психологически - първо ги вкара в режим на нарастваща страхова невроза, доведе ги до оргазъм на ужаса, и точно в този момент им подаде маслиновото клонче, за да предизвика 50-милионна въздишка на облекчение и прилив на естроген.

И докато в американската преса все още излизат статии, че Северна Корея трябва да бъде ударена хирургически, другия месец на зимната олимпиада в южнокорейския град Пьончанг двете Кореи ще маршируват с единна делегация на откриването ръка за ръка. Доста нелепо се получава. Тръмп ще ги спасява един от друг с ядрен удар, а тези пак се побратимяват.

“Оръжията на Северна Корея са насочени само към САЩ, а не към Южна Корея, Русия или Китай” – не пропусна да уточни ръководителят на северната делегация по време на преговорите между двете Кореи. За Япония не уточни, тя нека си трепери.

Тук личи опит да се вбие геополитически клин и да се изолира Чичо Сам, особено в това негово оранжево превъплъщение. В книгата на Улф оранжевият цвят се дължи на прекаляването с евтина боя за коса, с която Тръмп сам си се вапцал в банята, защото

президентът не искал да си има работа с фризьори

А не искал да си има работа с фризьори, за да не видят белезите от операцията върху скалпа. Кожата му била хирургически съкратена, за да се скрие плешиво петно.

Но и изпълненията на Тръмп, и маслиновото клонче на Ким са шоу бизнес. Какво ли се крие зад кулисите, където сериозните играчи планират поредните си грешки?

Когато двете Кореи се запрегръщаха братски, авторитетното списание “Форин полиси” публикува статия: “Време е да бомбардираме Северна Корея”.

“Както и преди - пише авторът Едуард Лутуак, - Южна Корея със сигурност ще възнагради скандалното поведение на Северна Корея със сериозни парични суми, като по този начин ще обезсили закъснелите санкции, които бяха наложени от Съвета за сигурност на ООН. Междувременно Северът ще продължи да напредва в своята цел да се въоръжи с няколко подвижни ядрени междуконтинентални ракети…”

“Всеки (ядрен) опит – продължава списанието - можеше да бъде отличен повод за САЩ най-сетне да се реши да направи същото, което Израел стори на Ирак през 1961 и на Сирия през 2007 - или по-конкретно, да използва добре насочени конвенционални оръжия, за да отнеме ядрените оръжия от режими, които не би трябвало да имат никакви огнестрелни оръжия, камо ли оръжия за масово унищожение...”

“Форин полиси” минава за най-интелигентното американско външнополитическо списание, основано е от знаменития професор Самюъл Хънтингтън, който по моя лична преценка в света на геополитическите идеи тежи повече от Кисинджър и Бжежински, взети заедно и умножени по Дугин. Може и да не съм прав, но ФП не е списанието на откаченяците. Авторът пък е старши асистент в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), който минава за най-авторитетния мозъчен тръст за геополитика в САЩ. Предишната му статия се казва: „Стига истерия! Външната политика на Тръмп не е нито безотговорна, нито радикална”.

Значи явно

това е мнението на дълбоката държава

и Тръмп само козирува в своя си оранжев стил. Едуард Лутуак признава, че близо 20 милиона граждани на Сеул може да пострадат от ответния удар на Пхенян. Но пък те сами са си виновни – защо не последваха съвета да построят сериозни противобомбени скривалища? И защо не закупиха противоракетни системи? (Не че нещо могат да помогнат срещу конвенционалния залп, на който ще бъде подложен Сеул в мига на сблъсъка – б. а.)

Така че докато Ким Трети се прави на гълъб на мира, а пацифистите украсяват гърдите си с маслинови клонки, в реалната политика нещата продължават да са много, много сериозни. Показалците са на спусъка. И не става дума само за ограничен удар. Четиризвездният генерал Уилям Фалън, бивш шеф на Тихоокеанското командване, обяснява нещата така:

“Въздушните удари са съществени… но самата идея, че може да се ограничиш само с тях и нищо повече, е безсмислица – и това е доказвано отново и отново… Ако сериозно смятаме да не позволим на Северна Корея да има ядрен капацитет, трябва да сме готови да отидем докрай и аз не знам как това може да стане, без да изпратим наземни войски…”*

Като се замисли човек, прав е адмиралът. Представете си, че САЩ ударят по ядрените бункери на Пхенян,

Ким в отговор удари Сеул, 10-20 милиона предадат Богу дух

и нещата ще спрат дотук? Абсурд. Нещата няма как да се ограничат. Но пък и САЩ няма да се примирят, че Ким вече има междуконтинентални ракети с водородни заряди и се превръща в неприкосновен и самостоятелен играч. Това ще съсипе цялата им геостратегичска доктрина.

Така че през 2018 г. меренето на ядрените копчета ще продължи, дори Ким Трети и Мун Дже-ин да се побратимят. Впрочем да си брат на Ким е опасно за живота - много по-изгодно е да си му сестра.

* https://www.ft.com/content/a6384b1e-eaf7-11e7-8713-513b1d7ca85a