Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бива ги да купуват политици и да възпитават терористи.

Визитата на цар и премиер в Саудитска Арабия е чудесна проява, само дано не дойдат никакви инвестиции. Аз просто не виждам какви саудитски инвестиции могат да бъдат полезни за България.

Засега саудитските пари са известни с две неща: те прокарват пътя за уахабитската форма на исляма и масово купуват политици. Който се съмнява, нека прочете книгата “Дом на Буш, Дом на Сауд: Тайната връзка между двете най-силни династии в света” от Крейг Ънгър.

Добре известно е, че 15 от 19-те терористи, които извършиха най-големия атентат в човешката история в Манхатън на 11 септември 2001 г., бяха саудитци. Те бяха финансирани от други саудитци, някои много високо в държавната им йерархия. Днес съпрузите и децата на жертвите се опитват да съдят именно Саудитска Арабия за обезщетение, а не клетия Афганистан и напълно невинните в случая талибани. И те не са цвете, но кога най-сетне Западът ще остави тази нещастна страна на мира?

В книгата на Ънгър става ясно, че и двамата президенти Буш са зарибени със саудитски пари. Веднага след атентата те приземяват абсолютно всички самолети в САЩ, включително и тези, които носят човешки органи за присаждане и не могат да чакат. Остават да летят само тези самолети, които събират богатите саудитци и спешно ги връщат в родината им, та да не пострадат от гнева на народа. Сред евакуираните има братя и сестри на Бен Ладен, както и хора, финансирали терористите. И никой не е разпитан. Ето какво купуват саудитските инвестиции.

За да не лъсне веднага истината, президентът Джордж Буш-младши засекрети 28 страници от доклада на комисията за атентата. Разсекрети ги чак Обама през есента на 2016 г., та да помогне на Хилари в президентската кампания.

Но понеже някой трябваше да поеме вината на саудитците, Буш тръгна да превзема Афганистан и да сваля талибаните. Поводът бе, че там някъде се укривал главата на “Ал Кайда” Осама бен Ладен. Всъщност той бе почти напълно откъснат от своята мрежова организация и едва ли е участвал в организацията на атентата. При предишните атентати гордо поемаше отговорност, а в този случай отрече. Защо? И защо не бе пленен жив и разпитан, а убит и хвърлен в морето?

Прочетете книгата, която по-горе ви препоръчах. Тя не е някакво апокрифно четиво, а американски бестселър, който бе посрещнат с одобрение от най-достолепните медии. Ето например какво пише в рецензията на “Ню Йорк таймс”:

“Ънгър успява да изложи в детайли бизнес интересите и личните приятелства, които са се създали между вътрешния кръг на фамилията Буш и саудитския елит… Той се справя възхитително със задачата да разкрие как фамилията Буш е превърнала семейните връзки в богатство и власт, описвайки твърде уютното взаимодействие между политиката и икономическата изгода… Един внушителен труд.”

Питам, след като саудитците успяват да зарибят дори американските президенти, какво остава за тукашните политици?

Прегръдката на Рияд има свойството да връща народите с хилядолетие назад Афганистан например далеч не беше чак такава фанатизирана държава. Муджахидините, които прогониха съветските войски, бяха наполовина светски хора, а лидерите им бяха инженери, лекари и пр. Рано или късно те биха изградили нормална държава. Откъде се появиха талибаните, които върнаха Афганистан в VII век? От саудитските религиозни училища в бежанските лагери на територията на Пакистан. Там се възпитаха десетки хиляди фанатици, които избиха образованите муджахидини и установиха най-мракобесния режим в човешката история, дори през VII век не е имало такъв фанатизъм.

Пак саудитски пари стоят и зад прословутата джамия “Ал Бакр” в Пазарджик, около която у нас се появиха роми уахабисти и жените им тръгнаха с бурки. А какво да кажем за джихадистките райони на Белгия? През 1967 г. белгийският крал Бодуен срещу файдица подари на саудитския крал Фейсал ориенталския павилион в брюкселския парк. Рияд го превърна в най-голямата джамия в Европа и духовен център на всички белгийски мюсюлмани. Това бяха съвсем умерени имигранти от Тунис и Турция, които се стремяха да се интегрират. Но само за две поколения се превърнаха във фундаменталисти и джихадисти. Сега полицията не смее да влиза в техните квартали. Но да се върнем на инвестициите. Ако съдим по съобщенията в печата, имало интерес към хотелиерството и селското стопанство. За технологии едва ли може да става дума.

Един виден наш арабист, който поради естеството на своята професия е принуден да не критикува, а да хвали, написа: “Те наистина нямат плодородна земя и внасят зърнените си култури от чужбина. Нещо повече – практиката им е да купуват или наемат земя от държави, които биха могли да им я предоставят. Страни, с които имат такива спогодби, са Украйна, Египет, Пакистан, Виетнам…

В Украйна например огромната част от земите не са собственост на саудитците, а са наети от тях – примерно за 50 или 70 години.” Пази боже да им дадем земя за 50 или 70 години! За какво ни е това? България има доста развито традиционно зърнопроизводство, цялата годна земя се използва, а продукцията се изнася където има пазар.

Няма никаква логика да продадем земя на някаква саудитска фирма. Тогава печалбата няма да остава в ръцете на наш производител, а ще отива в Саудитска Арабия.

Затова пък в селата ще навлиза уахабизмът. Чудя се защо патриотите си мълчат! Чуждите инвестиции биват два вида. Единият е полезен за страната, защото внася нови технологии и създава нови работни места. Другият просто каптира съществуващите парични потоци и ги изнася в чужбина, с което не създава никакви нови работни места, по-скоро ги закрива. Саудитският бизнес не разполага с възможности от първия вид.

Пак същият арабист споделя, че на някакъв международен семинар саудитските експерти казали: “България е твърде малък пазар за Саудитска Арабия. Направете общ пазар с Румъния и това ще може да улесни много нашите инвестиции в различни сектори – като селско стопанство, туризъм, образование или промишленост.”

Ега ти експертите!

Не са ли чували тези мъдри глави, че България заедно с Румъния е част от много по-голям общ пазар? Нарича се Европейски съюз. И как в рамките на ЕС да правим малък общ пазар с Румъния? Пълен абсурд. Но най-много ме е страх от саудитски инвестиции в образованието. Нека първо тукашните арабисти да ни преведат няколко саудитски учебника от първи до осми клас, та да видим за какво иде реч.

Нашите арабисти не смеят да ги кажат тези неща, защото това им е професията, не могат да режат клона, на който седят. Но някой все пак трябва да се обади, нали така?

Сега се твърди, че новият саудитски лидер - престолонаследникът Мохамед бин Салман, (МбС) се е заел да модернизира Саудитска Арабия. А аз бих казал – слава богу, че не сме му съседи! Няма там съсед, който да не е изпищял. Тригодишната война срещу Йемен е най-големият геноцид на века. В момента Рияд е блокирал всички йеменски пристанища и 20 милиона живи скелети са заплашени от гладна смърт.

Катар бе блокиран и му се предявиха двайсетина ултиматума, включително да закрие телевизията “Ал Джазира”.

Бахрейн бе окупиран, за да не се развие и там Арабска пролет. Премиерът на Ливан бе отвлечен и принуден да си подаде оставката от хотела в Рияд. Засега МбС се очертава като най-опасния лидер и съсед в Близкия изток, а има да царува още 50 години минимум. Както се развиват новите медицински технологии, може да станат 500.

Да е жив и здрав. Нека тук привлечем швейцарски, германски, френски инвеститори във високите медицински технологии, да им създадем великолепни условия, да ги носим на ръце, дето се вика, за да може след половин век да продадем на МбС още 3-4 саудитски живота. И да ценим този, който си ни е даден от Бога тук и сега.