Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обвиняват го в лъжливи медийни твърдения, той е категоричен, че няма да спре да изказва своите теории

Преди 6 години “Дейли телеграф” го класира редом до Стивън Хокинг и Роналд Рейгън в топ 10 на известни, които вярват в извънземни

Астрофизикът Лъчезар Филипов, когото ръководството на БАН наказа с последно предупреждение за уволнение заради медийните му изяви за Космоса и извънземните, ще остане на длъжността си.

Преди няколко дни студенти и учени скочиха на Филипов заради неговите твърдения за наличието на живот на Марс и Венера. Те го обвиниха в разпространението на твърдения, които според тях не са подкрепени с научни доказателства.

Хората в института посочват точно конкретни коментари от негова страна, които нямали нищо общо с истината, а именно, че руските сонди "Венера 12" и

"Венера 13" са открили цветя, гущери и скорпиони на разположената най-близо до нас планета - Венера, които са се движили бавно заради високото налягане на повърхността, което ги притискало.

Лъчезар Филипов обаче е сигурен, че скандалът, който се разрази, няма да го принуди да спре да говори за извънземните и да изказва своите теории за тяхното съществуване.

Той е убеден, че това не е атака само срещу него, а също и срещу академията и института.

"Аз отнесох абсолютно всичко, а трябваше БАН да разрови откъде точно е произлязла атаката", обясни Филипов.

Според астрофизика повечето му колеги просто се подчиняват на решенията и чакат своите заплати, а наука се правела с много смелост и идеи.

По думите му проблемът не бил в твърденията, които той излагал за извънземния живот, в човешката злоба.

С темата за наличието на извънземен разум Филипов се занимава от 40 години, като се старае да бъде наясно с всяка нова теория, която възниква.

"Авторските ми разработки са на учения в областта на черните дупки. Моята работа е мое хоби, което мога да практикувам до края на своя живот", разказа още Филипов.

Семейството му също го подкрепяло безрезервно и вярвало в това, което прави

Лъчезар Филипов не получава за първи път предупреждение. Преди точно една година научният съвет на БАН забранил на астрофизика, когато говори пред медии за извънземни, да казва, че работи в Института за космически изследвания и технологии към БАН. Причината била, че това компрометирало институцията.

Той обаче не спазил задълго тази забрана и сега научният съвет му направил второ и последно предупреждение, изтъквайки факта, че той не е съблюдавал закона и не е изпълнил първото им решение.

Срещу хипотезите му, огласени в медиите, първо възроптаха студенти. Те бяха подкрепени с открито писмо до шефа на БАН акад. Юлиан Ревалски от осем учени.

"Медийните изяви на Филипов относно извънземни, венчелистчета и гущери на Венера, нещо, което диша под повърхността на Марс, нещо, което засмуква слънчева плазма от енергийни дупки и т.н., са абсолютно недопустими за служител на академията", се казва в писмото.

Астрофизикът определи писмото като една директна атака срещу него. По думите му то било пълно с лъжи и той няма да спре да се занимава със своята научна дейност.

"Няма да се откажа от това, което правя. Ще остана да работя тук, в България, но ще преподавам и лекции в Италия", каза астрофизикът.

Лъчезар Филипов е единственият жив син на експремиера Гриша Филипов. Завършил е астрофизика в СССР. От 1982 г. работи в Института по космически изследвания. За приноса си към космическата наука през 1987 г. получава наградата “Циолковски” на Руската академия на науките заедно с Карл Сейгън. Той е сред тези високопоставени наши учени, които открито си признават, че вярват в съществуването на извънземни.

През 2011 година в "Дейли телеграф" класира астрофизика в топ 10 на най-известните личности по света, които вярват, че има наличие на извънземен разум. Тогава българският учен се нареди до английския изследовател Стивън Хокинг, бившия астронавт Едгар Мичъл, политиците Джими Картър, Роналд Рейгън и Михаил Горбачов.