Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Международното напрежение достигна нова връхна точка, след като някои от най-влиятелните лидери в света се хванаха за гушите.

Особено притеснителен е скандалът между германския канцлер Ангела Меркел и турския президент Реджеп Ердоган. Последният си позволи да говори за завръщането на нацизма в Германия. Повод за скандалното му изказване беше отменен митинг в Германия в подкрепа на референдума за по-големи правомощия на турския държавен глава.
Изказването на Ердоган моментално предизвика острата реакция на германските власти и лично на канцлера Меркел. Тя нарече обвиненията на турския си колега "абсурдни" и призова за повече сдържаност в изказвания, които подкопават добрите международни отношения.
На такива не могат да се надяват и Москва и Вашингтон, след като Владимир Путин и Доналд Тръмп силно изстудяха един към друг. Причината явно се крие в американския президент, който всячески опитва да се изчисти от обвиненията, че е ползвал руска помощ, за да дойде на власт. Неслучайно знакови фигури от неговата администрация рязко втвърдиха тона срещу Москва.
Така например американският постоянен представител в ООН Ники Хейли осъди остро Русия тази седмица заради ветото й върху план за наказателни мерки срещу сирийския диктатор Башар Асад.
Официалните лица в Кремъл също забравиха за "топлите думи", които доскоро сипеха по адрес на Доналд Тръмп. Руснаците обясниха, че чакат ясен знак от американския президент накъде смята да подкара отношенията между двете суперсили.