Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДЕМОКРАЦИЯ: На 30 ноември демонстранти в Турция бяха разпръснати в водни оръжия.
ДЕМОКРАЦИЯ: На 30 ноември демонстранти в Турция бяха разпръснати в водни оръжия.

Според повечето анализатори - не. Това е неговият начин да поиска парите, които ЕС му обеща, за да се справи с бежанската вълна. От обещаните до момента 6-7 млрд. Турция е получила около 10%.

"Освен това той, изглежда, се стреми към някакъв статут, подобен на Великобритания след Брекзита – да има всички изгоди от членството без негативите му," казва арабистът Владимир Чуков. 

Според близък до службите Ердоган няма никакъв интерес да пуска мигранти,

защото те са неговото оправдание за намесата му в конфликта в Сирия и Ирак. Същевременно няма интерес и от отпадане на визите. Ердоган си дава сметка, че всички по-образовани турци на секундата ще изберат да живеят някъде в Европа, бягайки от евентуални репресии, а в Турция ще останат полуграмотните и бежанците.

"Затова са всички тези заплахи", усмихва се Чуков.

Очевидно идеята и на Турция, и на ЕС е надлъгването да продължи.

"Така донякъде ще има стимули за демократизацията на страната", смята Чуков. С което ЕС ще може да я държи под някакъв контрол.

Самият Ердоган също е наясно, че няма нищо да получи.  

Но за пред публиката показва мускули, напомня, че той е силният лидер, че той владее положението”, смята Чуков.

"Ердоган се прави на силен лидер, помпа електората, вижда, че някои в ЕС му се плашат и той се възползва - коментира пред "168 часа" близък до службите. - Освен това иска да смачка опозицията и да я демотивира - да знае, че той не може да бъде свален."

Всичко това е в името на вдигането на рейтинга, защото през пролетта ще има референдум за президентска република. Който може задълго да бетонира Ердоган на поста му.

"Опозицията му засега е сред кюрдите и левите, но Ердоган знае, че резервът му са националистите и се е прицелил в тях със заплахите си към Европа", обяснява Чуков. Те аплодират всеки негов призив, че ще пусне мигрантите към ЕС.

Каква е вътрешната опозиция Ердоган, четете в хартиеното издание.