Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ключовите въпросителни за балотажа са няколко. Едната е каква част от електората на ДПС ще бъде мобилизирана.

Втората е дали патриотите ще призоват за определено гласуване. Третата е поведението на Слави Трифонов. И четвъртата - колко от привържениците на Веселин Марешки ще излязат до урните. За реформаторите нещата са горе-долу ясни.

Експертите са категорични, че т.нар. свободни гласове на хора, които са предпочели други кандидати, а не основните, трудно могат да бъдат контролирани.

На пръв поглед

най-ясно изглежда прехвърлянето

на подкрепа

от страна на ДПС

Електоратът му е дисциплиниран и вярва безрезервно на ръководството. Но дори всичките твърди 400 000 привърженици на движението да бъдат мобилизирани, няма да са достатъчни на нито един от двамата кандидати.

На първия тур подкрепеният от ДПС кандидат Пламен Орешарски взе 236 000 гласа.

В нощта на изборите оперативният председател Мустафа Карадайъ заяви, че те няма да дават непоискана подкрепа.

"ДПС няма да влиза в преговори за втория тур, но избирателите на движението ясно са заявили, че искат промяна, че властта не трябва да е концентрирана в една партия, още по-малко в една персона", каза Карадайъ.

Той открои разликата в поведението на Цачева и Радев. Тя не търсела допълнителни привърженици, докато той бил отворен към привличането на гласове. И лидерът на БСП, и кандидатът за президент заявиха, че няма да преговарят с нито една политическа сила за привличане на нови избиратели.

Според социолози е трудно да се прогнозира каква част от електората на ДПС ще излезе да гласува. Те са разделени и от това дали биха подкрепили само ген. Радев, или част от тях ще са зад Цачева.

"Вземете като пример 2011 г. Тогава на балотажа движението декларира, че ще гласува за Ивайло Калфин, но фактите показват, че в бастиона му Кърджали до урните излязоха едва 32%", заяви Станислав Стоянов от агенция "Алфа рисърч".

Така че ген. Радев едва ли би могъл да разчита на повече от 100 хиляди избиратели от хората на ДПС. Останалите просто нямало да излязат до тъмните стаички.

Подобно е мнението на Мира Радева от МБМД. Според нея вотът на избирателите на ДПС на втория тур ще се раздели между двамата кандидати.

Политологът доц. Татяна Буруджиева смята, че

много спекулативно

се прехвърлят механично гласовете

на движението към тези на червения генерал. Тя очаква те да се разпределят наполовина между претендентите, участващи в балотажа.

Според Първан Симеонов от “Галъп” ролята на ДПС може да е решаваща, а избирателите му са по-склонни да подкрепят ген. Радев.

И докато ДПС е партия с традиции и влияеща се от мнението на ръководството си, нещата при т.нар. Патриотичен блок съвсем не стоят толкова еднозначно.

А гласовете за Красимир Каракачанов и Явор Нотев изобщо не са малко (близо 572 хиляди) и в този смисъл според социолозите не може да бъдат пренебрегвани в сметките за втория тур.

Не е случаен фактът, че в предизборната нощ кандидатът за президент Каракачанов обяви, че

не се чувства

като феодал

и не може да разполага лично с гласовете на своите привърженици.

"За нас хората гласуваха по съвест. За пръв път в политиката се върна идеологията - нас ни подкрепиха хора с идеология, патриоти.

Как си представяте да влезем в ролята на чобани и да им кажем Гошо или Пешо е по-добър - каза той. - Ако не се изпокрият в миши дупки, Цачева и Радев трябва да си спечелят патриотичните избиратели с отговори на два въпроса - как да бъдат увеличени пенсиите и подкрепят ли трайното заселване на бежанци у нас.

Така биха могли да спечелят подкрепа. А не с партиен и началнически призив."

Според запознати патриотите са силно обнадеждени от резултатите. Те били сериозно раздвоени дали имат по-голяма политическа сметка да подкрепят ген. Радев, който е по-близо до патриотичните им тези, или Цецка Цачева, с която са в една управляваща коалиция.

Политолозите обаче не оценяват точно така неочаквания им успех на първия тур.

"Нека да не забравяме, че това беше протестен вот.

Гласуващите за Красимир Каракачанов са младите леви,

защото традиционната левица няма път към младите хора с проруска и лява ориентация - заяви Мира Радева от МБМД.

Така че естественият им избор не е в полза на Цецка Цачева, а по-скоро към Радев. Една част от тях няма да гласуват. Приблизително по нашите данни 70% от патриотичния вот ще се прехвърли за ген. Радев на балотажа. Той е проруски настроен, а се знае отношението на Волен Сидеров към Москва."

Тук изобщо според Радева не стои въпросът за коалиционната лоялност на Каракачанов и Симеонов към управляващото мнозинство в момента.

Тя има значение на политическо ниво, а не на равнище избирател. Патриотите нямат свои министри, така че са само с единия крак във властта. Техните избиратели не се интересуват от това дали някой ще загуби позиции в администрацията, при това на ниско ниво.

Предположението на Станислав Стоянов от "Алфа рисърч" е, че гласувалите за Красимир Каракачанов ще се насочат и към двамата останали за балотажа кандидати.

Половината от тези 572 000 души се колебаят и не им се ходи на втори тур според Първан Симеонов от “Галъп”.

Останалите около

300 000 гласа ще

се разпределят 4:1

в полза на ген. Радев

"По време на кампанията имаше препокриване в посланията на двамата", коментира Симеонов.

Патриотите биха могли да бъдат основен резервоар за допълнителни гласове, смята и политологът Татяна Буруджиева, но и тя не вярва всички 572 хиляди души, които са застанали зад Каракачанов и Нотев, да излязат отново до урните.

Причината е в това, че са гласували за определени идеи и позиции, за определен вид политика срещу бежанските лагери. Хора, които смятат, че трябва да се строят огради, а не подобни места за бежанци, няма да излязат да пуснат вот за останалите двама кандидати.

Що се отнася до реформаторите, техните избиратели най-трудно могат да решат кого да подкрепят на втория тур. За това са категорични социолозите. Десните били много по-склонни да излязат на гъби в гората, както казваше преди време Евгений Бакърджиев.

Не могат да припознаят нито ген. Радев, защото е кандидат на БСП, нито Цецка Цачева, която за тях не е десен претендент, по-скоро центристки.

Половината от гласувалите за Трайчо Трайков щели да се въздържат от участие във вота. Според Мира Радева останалите 100-120 хиляди души ще се разпределят 70:30 в полза на председателя на Народното събрание. Тоест тя би могла да привлече около 70 хиляди реформатори.

Освен това лидерите на блока излъчват различни послания към привържениците си.

Едно казват Петър Москов, Меглена Кунева и Божидар Лукарски, съвсем друго Трайчо Трайков и Радан Кънев.

Подобни са и прогнозите на "Алфа рисърч" - гласувалите за Трайчо Трайков ще се разделят. Едни няма да излязат на балотажа, а останалите е по-вероятно да застанат зад Цачева.

Според "Галъп" само половината от гласувалите за Трайчо Трайков са собствено реформаторски привърженици.

Останалите са периферия, градски хора, десни човеци без друга опция. А от твърдите реформатори половината са на ДСБ, които няма да отидат да пуснат бюлетина за Цачева. Така че според УГалъпФ тя може да разчита на няколко десетки хиляди гласа.

Случаят на избирателите на Веселин Марешки е съвсем друг. Той получи доста солиден резултат - 427 685 души гласуваха за него. Част от тях по данни на социолозите (около 150 хил.) са бивши привърженици на ГЕРБ. Останалите са хора с бизнес, които се интересуват от евтиния бензин, или пък по-бедни, които купуват на сметка лекарства от аптеките му.

"Не е ясно дали тези хора биха се поддали на сигнал от страна на Марешки, но има голяма вероятност част от тях да се върнат отново при ГЕРБ и Цецка Цачева", заяви Станислав Стоянов от "Алфа рисърч".

Самият Марешки заяви, че подкрепя не Цецка Цачева, а вицето й - адмирал Пламен Манушев, с когото са съграждани от Варна.

Електоратът на Марешки е аморфен, той е периферен, не е твърдо ядро и е всичко друго, но не лоялен, твърди и Първан Симеонов от УГалъпФ. Цачева може да разчита поне на тези 100-150 хиляди души от привържениците на аптечния бос, които са бивши избиратели на ГЕРБ.

Управляващите можело да се надяват на приток от негласувалите на първия тур, докато ген. Радев има повече писти на отпаднали кандидати, от които да събира гласове.

Останалите по-важни участници - Ивайло Калфин със 125 хиляди привърженици и Татяна Дончева с близо 70 хиляди, не поискаха да декларират подкрепа за някой от кандидатите.

Но тъй като и двамата произхождат от средите на БСП, социолозите са склонни да смятат, че повечето от тези около 200 хиляди души ще се насочат към ген. Румен Радев. Около една трета от тях щели да си останат вкъщи.

Според Първан Симеонов е изключително важно дали Слави Трифонов ще даде знак за подкрепа на някого от двамата кандидати и как ще се разчете поведението му. Шоуменът накара близо 3,5 милиона души да гласуват за референдума.

Ако се реализират в пълен обем гласовете за управляващата коалиция, Цецка Цачева може да спечели. Това са около 1,7 милиона души, които застанаха зад нея, Красимир Каракачанов и Трайчо Трайков. Но трудно тези резултати може да се събират механично.