Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има и хипотеза, че е развалила отношенията си със сестрата на лидера, която е негова дясна ръка

Жената на Ким Чен Ун изчезна, тя не се е показвала публично вече повече от 7 месеца, което породи спекулации сред наблюдателите на процесите в Северна Корея за възможна нестабилност в страната, евентуална нейна бременност или раздяла между съпрузите.

Експертите по режима в азиатската държава изказаха и алтернативно предположение. И то е, че Ри Сол Джу може да се е скарала с по-младата сестра на височайшия си съпруг. Тя все повече се очертава като сивия кардинал, който пази властта на брат си.

Г-жа Ри се появи публично с мъжа си за последно на 28 март т.г., твърди южнокорейската агенция “Йонхап нюз”. Тогава младата жена придружава Ким Чен Ун на визита в нов търговски център с уелнес комплекс в Пхенян.

Откакто през 2012 г. се разбра официално, че Ри Сол Джу е първата дама на Северна Корея, тя често се появява със съпруга си. Придружава го при посещения в заводи, болници или бизнес паркове. Според телевизионните кадри от държавните медии тя е

била с Ким Чен Ун на 22 събития през 2013 г., през 2014 - на 15, но за първите

3 месеца на т.г. само 3 пъти

и изобщо нито веднъж оттогава. За разлика от нея медиите в Северна Корея често снимат лидера как пътува из страната и дори през май беше домакин на първия конгрес на партията от 36 г. насам.

Липсата на първата дама е изненадващо според проф. Тошимицу Шигемура, професор в университета "Уаседа" в Токио, който се занимава с лидерството в Северна Корея.

Има няколко възможни причини според него. Едната е тя да е бременна. Другата е двамата да са се скарали и нежната половинка на диктатора да е в немилост, казва проф. Шигемура пред британския “Телеграф”. Според изследователя на режима имало и недоказани предположения, че Ри Сол Джу е била много близка на Чан Сон Тек, вуйчото и бивш ментор на диктатора. Той беше екзекутиран през декември 2013 г., след като беше обвинен в редица престъпления срещу държавата, включително подкопаване единството на партията. Ким Чен Ун заяви по негов адрес, че е измет, по-лоша от куче, пишат южнокорейските медии.

Има експерти, които твърдят, че

Ким Чен Ун не показва публично хора,

от които се е разочаровал

и вече не са му любимци. Някои се опасяват, че това е причината за изчезването на Ри Сол Джу. И припомнят как през август Ким екзекутира един от висшите ръководители на Северна Корея с противозенитен пистолет, защото заспал на среща с него.

Племенникът на жената на екзекутирания вуйчо на лидера - О Сон Хон, пък бил изгорен жив според южнокорейски вестници. През 2007 г. шеф на завод е обвинен за това, че се обадил в чужбина по служебния телефон и

беше изгорен публично

пред 150 хиляди души,

припомнят медиите. В хаоса след оттеглянето на множеството от стадиона, където е проведена екзекуцията, са убити 6 души.

Освен тези предположения изчезването на първата дама се свързва и със слуховете за размирици в затворената азиатска страна.

"Няколко източници твърдят, че в Пхенян има нестабилност и дори се говори за няколко проведени атаки срещу Ким Чен Ун миналата година, вкл. от страна на фракции в севернокорейската армия", казва проф. Шигемура. Възможно е според него Ри Сол Джу да е изчезнала, защото я пазят много зорко от враговете на режима.

Друга теория предполага, че първата дама е потискана и жертва на сестрата на диктатора, която м.г. стана министър на пропагандата

и агитацията. Задачите й включват да изгражда култ към личността на брат си, макар че според информациите се опитвала да му влияе при вземане на решения. УСмята се, че докато Ким няма достатъчно политически усет, тя е далеч по-ловка в маневрите, които са необходими, за да остане той на власт. Затова тя е поставена на подобен постФ, твърди проф. Шигемура. Какъвто и да е конфликт с дясната ръка на Ким Чен Ун може да доведе до отстраняване на младата първа дама.

Ри Сол Джу прилича физически на бабата на Ким Чен Ун - жената на Ким Ир Сен, и затова била избрана за негова съпруга, твърдят южнокорейски източници. Тя пеела в най-популярната музикална група УПочонбо електрик ансамбълФ, чиито песни са революционни, базирани на фолклора. Диктаторът я харесал, докато изнасяла концерт пред високопоставени шефове в партията.

Тя изчезна и през 2012 г., когато бившият баскетболист Денис Родман, който се сприятели със севернокорейския диктатор, съобщи, че Ри е родила момиче в края на същата година.

Възрастта й е неизвестна, но се смята, че няма 30 г. Някои изследователи твърдят, че двамата са заедно от 2009 г.

Облича се със спортни, но дизайнерски дрехи и носи скъпи чанти.