Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За своята лента режисьорът Димитър Коцев-Шошо среща млади и талантливи актриси с опитни звезди, непрофесионални артисти и една своенравна маймуна с джебчийски умения

Mая обръща очи към баща си с поглед, преливащ от емоция, която слага край на една шеметна история. "Стоп", казва режисьорът Димитър Коцев-Шошо напълно доволен от резултата на финалната сцена, с която в този момент приключва снимките на своя филм "Маймуна". Сигурен е, че кадърът се е получил на 100%, защото когато се обръща, вижда, че всички от екипа му са с насълзени очи.

Пред камерата младата актриса Александра Костова е успяла да пресъздаде отлично заряда, който се е изисквало да насочи към Юлиан Вергов.

"Това е любимата ми сцена не само заради начина, по който се получи, но и заради спомена от момента на нейното създаване. Само операторът Александър Станишев не разбра отначало какво се случва, защото внимаваше да не изтърве композицията и куп други детайли. Когато видя другите колеги с насълзени очи само попита: "Какво става?!". Пуснахме му сцената и след като я изгледа, се оказа в същото състояние. Смятам, че се получи невероятен кадър, който обединява всички герои в едно и завършва емоционално целия филм, докато самата история е приключила малко по-рано. Знам, че не е задължително емоцията, която преживяхме тогава, да се окаже вярна и за зрителите. Няма как да си сигурен до последно, но пък трябва да вярваш", признава пред "168 часа" Димитър Коцев-Шошо.

ЕкипЪТ
ЕкипЪТ

Неговата лента "Маймуна" е носител на наградата на публиката на 20-ия София филм фест. Режисьорът и колегите му научават, че се съревновават за отличието от плакат пред кино Люмиер.

Трудно зрителите могат да останат безразлични пред магията на срещата между малките и големите в продукцията. Между двете млади, неподправени и много талантливи актриси, непрофесионалните и напълно автентични артисти и вече доказалите се в киното и театъра звезди.

В главните роли влизат Александра Костова и Радина Боршош, като сестрите Мая и Ива. Те имат различни майки, но споделят силната обич към своя баща (Юлиан Вергов), както и интереса към тайните на своя ексцентричен учител Пенев (Леонид Йовчев).

Както в живота, така и в киното изненади дебнат от всякъде и скоро едни ще трябва да пораснат, а други да си припомнят безгрижието на младостта. В историята има място за всичко и всички - за слон, доктор, маймуна, хористи, майки, учители, извънземни и за Дядо Коледа посред лято. Но най-вече за един баща, който трябва да си тръгне с усмивка.

В "Маймуна" участват още Ани Пападопулу, Валентин Ганев и Радена Вълканова.

В лентата се изявява и писателят Чарли Парушев, а в редиците на непрофесионалните актьори се нарежда и скандалният тенор Георги Петров, уволнен от хор "Йоан Кукузел" след конфликт с Вежди Рашидов. Неговата роля е на диригент в кома, когото хористите опитват да върнат към живота с песни. С костюмът на дядо Коледа пък се облича Найден Найденов, чиято пищна бяла брада е съвсем истинска, а всъщност по професия той е сладкар.

"Всеки ден ставах с най-огромното желание за работа и си лягах с мисълта по-бързо да се наспя, за да снимам пак на другия ден. И това се случваше благодарение на хората около мен. Беше много весело и забавно. С Юлиан се познаваме от деца и не сме имали разногласия, защото говорим на един език. Много просто успях да му обясня как си представям неговия герой и той напълно съвпадна с личното му виждане за персонажа. Хареса ми, че в този филм Юли се показва като мек образ, защото обикновено той играе силни и агресивни герои. Няма да крия, че отначало смятах Ани Пападопулу за напълно неподходяща за роля във филма, но кастинг директорът Мила Парушева ме убеди да я поканим на проби въпреки всичко. Още от първия поглед разбрах, че е идеална.

Юлиан Вергов и Ани Пападопулу
Юлиан Вергов и Ани Пападопулу

За момичетата мога да кажа само, че са моите късметчета. Специално за героинята на Александра търсехме дете около половин година. Никъде не виждах това, което ми трябваше. Най-отчайващото беше, че времето ни притискаше и в такива случаи човек е склонен на компромиси. Добре, че не направихме такъв, а изчакахме да открием своята Александра. Ще се види, че тя наистина си заслужаваше търсенето. С нея си бяхме измислили един заплетен поздрав с ръце и бяхме стигнали до 30 движения, но онзи ден се видяхме и опитахме да го направим. Оказа се, че сме го забравили и двамата", разказва режисьорът.

Димитър Коцев-Шошо и Александра Костова
Димитър Коцев-Шошо и Александра Костова

Всички членове на екипа се сработват с лекота и с друга своенравна звезда на снимачната площадка с опасни умения, придобити от суровия живот. Това е маймуната Тошко, който е реабилитиран престъпник. Той е настанен в софийския зоопарк, след като собствениците му са арестувани. Преди това обаче те успяват да го посветят в тайните на професионалните кражби, които той дълго практикувал, докато забавлявал минувачите по черноморските курорти.

Тошко в партньорство с Леонид Йовчев
Тошко в партньорство с Леонид Йовчев

"Тошко е задомен и си има гадже понастоящем. Вече не допуска лесно никого до себе си, както беше по време на снимките на филма. Тогава влизаше в контакт много бързо дори с непознати. Имаше си лична асистентка от зоопарка и се разбирахме прекрасно. Разбира се, имаше и дни, в които не искаше да играе и проявяваше характер. Звезда е все пак. Ето че днес е влюбен и не можем да го притесняваме. Макар че много ни се искаше, няма как да го срещнем с многото му почитатели", обяснява Шошо.

"Маймуна" вече си има верни фенове, които са гледали лентата на София филм фест, след което организират кампания по нейното популяризиране, снимайки маймуни играчки навсякъде из България и на редица места из цял свят.

Димитър Коцев е категоричен, че основната му цел е била да стане един интересен за гледане кинопродукт, без претенции да поучава.

"Не съм тръгвал от посланията, които искам да предам чрез филма. Самото писане на сценария ни отне близо три години с Иван Марков. През това време първоначалната идея претърпя трансформации. Постепенно се появиха нови герои, като учителя Пенев, някои от персонажите ни малко изтрещяха, като едната майка, а накрая се получи това, което имаме днес. Мисля по три пъти дали това, което си представям, докато снимам, ще достигне като вярно и до зрителите. Концентрацията ми беше в посока на това да стане интересен филм за гледане, който в крайна сметка може да изрази моята вяра в по-младите и в обичта", споделя режисьорът.

Той е категоричен, че "Маймуна" не е насочен само и единствено към младите, макар че в него играят деца и има сцени, които са по детски забавни.

Баща и дъщеря на снимачната площадка
Баща и дъщеря на снимачната площадка

"Това е филм за млада по дух аудитория, но не и за малка, защото децата под определена възраст няма да го разберат. Нашата лента е толкова детски филм, колкото "Малкият принц" е детска книга", сигурен е Димитър Коцев-Шошо.

Продукцията е снимана с подкрепата на Национален филмов център и по-специално сесията за нискобюджетно кино. Финансовата помощ възлиза на 300 000 лева, а филмът е заснет за 45 снимачни дни през лятото на 2015-а.

Премиерата на "Маймуна" е на 30 септември.