Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хем се жени по любов, хем разширява България.

Единственото щастливо изключение в историята ни, когато владетел се влюбва и България не губи територии, а ги разширява, е Светослав Тертер, е тезата на проф. Божидар Димитров.

Царят се запознава с византийската принцеса Теодора от времето, когато тя е на 15 години, а той е заложник във Византия.

"Двамата тийнейджъри се влюбват, но заложничеството приключва и след много перипетии през 1300 г. той най-накрая става цар - казва Димитров. - Тогава тръгва да отвоюва южното черноморие, което византийците отново са ни взели. При една от битките Светослав Тертер превзема областта Загора и спира войната. За да омекоти удара, предлага да се ожени за Теодора, като идеята му е южната част и Загора да са нейната зестра. Византийският император обаче отказва. Светослав прекратил войната, но изпратил бившия патриарх с поредното си предложение за брак."

Получава нов отказ. Теодора все още го обича, но връзката им към момента няма никакъв шанс.

"Накрая се случва едно събитие без аналог в историята - Цариград е под обсада от каталонски наемници. Водачът им предлага на Светослав сестра си за жена, за да се обединят, но той отказва, защото обича Теодора. След което пише на византийския император, че изпраща всички български кораби, натоварени с жито.

На един от тях отново е патриархът с поредното предложение за брак." Въпреки безизходната ситуация, императорът отново отказва, докато всички му крещели най-накрая да я даде и Светослав Тертер ди ги освободи. Императорът няма избор и с нежелание приема.

"Българският цар и Теодора се оженили нарочно още в Созопол от страх баща й отново да не се откаже - смее се Димитров. - Тя била много почтена и вярна съпруга, основала първата фондация за помощ на бедни и сираци. Това е единственото щастливо изключение, при което любовта на царя води до увеличаване на териториите ни с областта Загора."