Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Замърсяване, инфекции и бракониери са основните причини за високата смъртност.

Hе десетки, а стотици са мъртвите делфини това лято, заяви пред “168 часа” експертът на “Зелени Балкани” Димитър Попов. Официалната информация е за 35, открити в ивицата между Ахелой и Поморие, но истинската бройка е в пъти по-голяма.

“Първо, ние нямаме реална картина, защото концесионерите на плажовете всяка сутрин премахват труповете и тази информация изобщо не стига до нас”, казва Попов.

Освен това рибарите имат навика, като открият заплетен в мрежите си мъртъв делфин, просто да го хвърлят в морето, без изобщо да го докладват.

“Това е заради противоречие между Закона за биоразнообразието, който забранява улова и боравенето по какъвто и да било начин със защитени видове. Но в Закона за аквакултурите има текст, че ако рибар види заплетен в мрежата си делфин, трябва да хвърли трупа в морето и да докладва случая пред компетентните органи”, казва Попов. Според него рибарите изпълняват само първата част, в резултат на което няма достоверна статистика за мащабите на проблема.

Освен това много от мъртвите делфини просто не стигат до брега, защото се разлагат в морето.

Заради зачестилите случаи на изхвърлени мъртви делфини премиерът Бойко Борисов свика спешно съвещание на 21 юли. На него освен ресорните министри присъстваха и няколко екоорганизации.

Причините за смъртността са основно две, казва експертът от “Зелени Балкани”. “Бракониерският улов и замърсяването на Черно море, което води до различни заболявания и епидемии сред китоподобните”, убеден е Попов.

За съжаление у нас няма лаборатория, която да прави систематични изследвания, които да установят причините за високата смъртност през лятото. След което материалът да бъде проучен в специализирани лаборатории, където да се изясни дали причината е във високите нива на тежки метали в морето, или чрез хистологични методики да се търсят други причинители.

Във Великобритания поне от 100 години има специализиран институт, изследващ заболяванията по всички морски обитатели.