Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Лъчезарната актриса си отиде след тиха борба с най-коварната болест

l В “С пагоните на дявола” се снима бременна до деветия месец.
“Накрая в кадър влизаха само бузите и очите ми”, смеела се тя

“Ще изменя на Ани, ако съм нещастен в този светъл ден. Тя огряваше всички като слънце и затова трябва да бъдем усмихнати.”

С тези думи и видимо усилие да прикрие тъгата в очите си актьорът Марин Янев си взе последно сбогом с лъчезарната Ани Бакалова. Той бе един от многото близки приятели и роднини на голямата българска актриса, които я изпратиха в столичния храм "Св. Седмочисленици" и изказаха съболезнованията си на нейните синове - бившия министър на културата Петър Стоянович и сценариста Димитър Стоянович.

Бакалова си отиде от този свят на 76 години след тиха борба с най-коварната болест - рака.

В сърцата на всички тя завинаги ще остане

най-нежната и красива жена, предана съпруга и внимателна майка,

а в същото време и отдадена актриса с безупречни изпълнения на "опасни" жени в киното и театъра.

"Нямам опит да губя майка си. Сега я губя за пръв път, но със сигурност не и завинаги. Всички тези хора, които се събраха, и семейството ми ще останем с едни прекрасни спомени, в които няма много тъга. Надявам се да има хубав, светъл, слънчев спомен", сподели Петър Стоянович.

В семейството на актрисата тъгата не е на почит за сметка на радостта, смеха и ненадминатото чувство за хумор - запазена марка на нейния покоен съпруг - кинокритика Иван Стоянович. Неговото пословично шегаджийство превръща в ежедневен празник живота на Ани и техните синове.

"Тя бе невероятна жена със страхотно чувство за хумор. Много често ставаше жертва на своя мъж

Иван, който не можеше да изкара ден, без да се будалка.

Понякога измисляше страхотни майтапи и номера, а тя стоически приемаше всичко за естествено и се забавляваше с него.

В тяхната фамилия е така. Невероятни хора. Имам честта да съм близък до всички тях, защото майка ми е била състудентка на Жана Стоянович, сестрата на Иван. Празнували сме заедно много кръщенета на деца, нови години и сме имали много общи летни почивки. Ани заслужава само аплодисменти за всичко, което е била в този живот като актриса и като жена", каза пред "168 часа" Ути Бъчваров.

В дома на Стоянович и неговата любима спътница в живота постоянно се вихрели страхотни веселби, спомня си с носталгия и актрисата Мартина Вачкова. Нейните родители - големият актьор Григор Вачков и жена му Силвия, били изключително близки приятели с Бакалова и Стоянович.

"Всяко лято ходехме на море заедно в Ахтопол. На язовири в Родопите. Или на село. Толкова бях малка, че не можех още да оценя Ани като актриса, а я обичах много като човек. Тя бе много миролюбива и с уникално чувство за хумор.

Беше родена да сплотява, да дава сигурност

на семейството си и закрила на децата си.

Да отгледаш двама мъже, да бъдеш толкова вярна на мъжа си и да отделяш време на кариерата си, се изисква страшна сила и интелект. Затова тя бе изключителна жена.

Няма да забравя как като отидеш на гости на Ани и Иван, все ще ги видиш на един голям роял в хола да свирят и пеят. И двамата имаха страхотни гласове. Пригласяше им Жана - любима моя приятелка. В един момент даже решиха да си сформират хор и родителите ми се включихав него. Нарекоха се: "Ахтополска камбана". Цяло лято прекарвахме на едни бунгала, а те се събираха всяка привечер на разпявка. Баща ми беше диригент. Участваше и Рангел Вълчанов. Ние, децата, седяхме и се заливахме от смях. Толкова сериозно репетираха, сякаш ще ходят на някакъв фестивал да представят България, а те никога не изнасяха концерти. Само се забавляваха.

Не мога да си спомня Ани някога да е била начумерена. Винаги беше засмяна и позитивна", разказва пред "168 часа" Марта Вачкова.

Дори в последните си дни, измъчена от рака, който я погубва, Бакалова запазва своята благост и не обременява никого с болката си.

"Когато се видяхме за последно, беше много слабичка заради болестта.

Прегърнах я и сякаш гушках едно врабче.

На 31 декември дори се събрахме за Нова година. Занесох една страхотна погача и й се молех да хапне, а тя само ми казваше: "Не мога да преглъщам. Добре ми е така, не се притеснявай." Никого не искаше да тревожи.

Великолепен човек беше. Щастливци сме тези, които имахме удоволствието да я познаваме", признава Вачкова.

Няма познат на Бакалова, който да отрече нейната безспорна хубост - не само вътрешна, но и външна. И нейния професионализъм. Последният филм, в който участва Бакалова, е многонаграждаваната късометражна лента на Павел Веснаков "Чест". Там си проличава отново огромният талант на актрисата.

Интресното е, че

колкото е финна и очарователна в живота, толкова е фатална и дръзка пред камерата

Пред камерата на "На всеки километър" влиза в образа на любимата на майор Велински. "Подмолна интригантка, готова на всичко, за да постигне плана си. С една дума - мръсница", както се описва самата Ани.

В първия български сериал "С пагоните на дявола" пък играе Анна Зюдерман, секретарка на нацисткия генерал Клаус. По време на снимките екипът й обръща специално внимание, защото тогава Бакалова е бременна с първия си син.

"Тя вече беше избрана за ролята, когато стана ясно, че чака дете. В същото време вече бе подписала договор с клауза да не забременява по време на снимките. Ани беше честен човек и побърза да признае състоянието си на Недялко Чернев. Той я поздравява и обяснява, че все пак няма да се измъкне толкова лесно от работата. Така Ани се снима до деветия месец, а с нарастването на корема й операторите я снимат все по-нагоре и по-нагоре. Самата тя се шегуваше, че накрая в кадър се виждали само две бузи и две очи от нея", спомня си приятелка на актрисата.

След раждането Ани

още по-умело поема ролята на майка.

С любим като Иван Стоянович обаче дори отглеждането на деца се прави без сероизен и особен патос, а с лекота и удоволствие.

Най-смешната семейна история, която двамата съпрузи разказват пред свои приятели, е свързана с един ковчег. На времето те често ходели с децата на почивка в стара наследствена къща над Вакарел. Веднъж починал възрастен човек от махалата, но никъде в селото не се намерил ковчег. Тогава Иван взел малкия си син Дими и един техен комшия, качили се на колата и отпрашили да търсят погребален сандък в близката махала. Открили такъв, натоварили го в автомобила, но не останало място за Дими. Иван, разбира се, в никакъв случай нямало да остави детето. Така, когато пристигнали в Поповци, отворили колата и пред погледа на Ани малкият изскочил от ковчега.

Актрисата така се стреснала, че й се завило свят и наказала Димитър,

защото знаела, че за Иван вече е късно. След време обаче самата тя много се смеела на тази история.

Стоянович често "погребвал" колеги и приятели, като им прави фалшиви некролози. След такъв номер мъжът на Невена Коканова Любомир Шарланджиев му се обижда жестоко и не му продумва доживот.

Бакалова преживява много тежко загубата на своя Иван, който си отива през 1999 г.

До последния си дъх тя обича мъжа на своя живот, когото среща в Бургас.

Двамата се запознават, когато кинокритикът отива да види сестра си Жана, която тогава е любима актриса на бургаската публика. Така се пресичат пътищата им с Ани. По-късно и двамата се питат как не са успели да се срещнат по-рано, след като в София живеят на метри един от друг.

През третата година от връзката им той непрекъснато пътува до Бургас и нищо не може да го спре да бъде до любимата жена. Всяка събота хваща АН-чето, пристига понякога за ден или за час, а цяла група го чака и вика: "Ич, ич, ич идва!"

"Не беше просто връзка, а нещо твърде голямо - 35 години заедно в най-прекрасния съюз и в обич", споделя актрисата приживе. Ето че 17 години след като Иван Стоянович си отиде от този свят, слънчевата му половинка Ани го последва. И навярно днес двамата се забавляват и смеят заедно отново, защото истинската любов принадлежи на вечността.