Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Носителят на “Оскар” Матю Макконъхи влиза в главната роля на американския фермер и бунтовник Нют Найт във филма на режисьора Гари Рос

Матю Макконъхи се трансформира в една действителна и противоречива фигура от американската история в холивудската лента "Свободният щат" ("The Free State of Jones"). Героят му повежда един от най-известните въоръжени бунтове по време на Гражданската война срещу армията на Конфедерацията. Историческата драма е режисирана от четирикратно номинирания за "Оскар" режисьор Гари Рос ("Игрите на глада"), който също така разработва сценария и е продуцент заедно със Скот Стъбър и Джон Килик.

Действието в лентата се завихря около непокорния фермер от Южните щати Нют Найт. Заедно със свои съмишленици той започва борба, която довежда до отцепването на окръг Джоунс в щата Мисисипи от Конфедерацията и бива обявен за Свободния щат Джоунс.

Бюджетът на продукцията е около 20 милиона долара, а режисьорът се подготвя близо пет години да реализира проекта. В процеса на планиране за главната роля се спряга и името на Мат Деймън.

Личността на Найт до днес е обект на ожесточени спорове от страна на историци, изследователи и потомци. Много не са съгласни с неговите мотиви и действия. Войнственият южняк

е заклеймяван и като герой, и като престъпник.

Според едни е бил благороден и набожен човек, който отказал да се бори за кауза, в която не вярва. Други обаче го обрисуват като манипулативна персона, която стои извън закона.

Ето каква е истинската история на бунтовника, която служи като основа за лентата "Свободният щат".

Нют Найт е внук на един от най-големите робовладелци в окръг Джоунс Джон Джаки Найт. Неговият син Алберт обаче не притежава никакви роби. Както и наследникът му Нют, на когото му е писано да запише името си в историята на страната.

Той става лидер на група дезертьори от армията на Конфедерацията, известна с названието Дружеството Найт, която

повежда партизанска

война и заявява

лоялност към Съюза.

През пролетта на 1864 г. Дружеството Найт надделява над органите на Конфедерацията в окръг Джоунс. Генерал-лейтанант Леонид Полк пише на американския президент на Конфедералните американски щати Джеферсън Дейвис на 21 март 1864 г., че групата на дезертьорите, наричащи се също така "Южните янки", са решени да се противопоставят на съперниците си със силата на оръжието до последно. На 29 март капитан Томсън пише на секретаря на войната на Конфедерацията, че Дружеството Найт е издигнало флага на САЩ над сградата на съда в окръг Джоунс, като добява:

"Щатът е изцяло

на тяхната милост."

Така бунтовниците обявяват своята независимост и отделяне от Конфедерацията, което се оспорва от правителството в следващите години, но окръгът става известен като Свободният щат Джоунс.

В същото време личният живот на Найт е още по-любопитен от неговите обществени и революционни дела.

Нют открива любовта в лицето на освободената робиня на дядо си Рейчъл и след войната създава

уникална по рода си междурасова общност

от бели и цветнокожи в Южните щати.

Женитбата му с Рейчъл и тяхното потомство обаче предизвикват скандал.

Двамата имат общо пет деца, като преди това Найт е дал живот и на девет други свои наследници заедно с бялата си съпруга Серена Търнър. Той се жени за нея през 1858 г. и заедно създават малка ферма през линията на окръг Джаспър.

Бунтовникът никога не се развежда със Серена, макар да сформира друго семейство с Рейчъл, и така неговите две жени заедно с децата си живеят в две различни къщи в същата 160-акровата ферма.

Обществеността е възмутена и не може да приеме децата на Найт със смесена кръв, които са известни като негрите Найт (или рицарите негри). Те биват отбягвани както от бели, така и от цветнокожи и е невъзможно да намерят брачни партньори за себе си в общността.

Нямат избор, освен да сформират двойки с белите си братовчеди, насърчавани от самия Нют. Синът му Мат например се жени за една от дъщерите на Рейчъл от друг мъж - Фани, а дъщеря му Моли се омъжва за един от синовете на Рейчъл отново от друг - Джеф.

Така започва да се оформя междурасовата общност в близост до малкия град Сосо, а Найт продължават да се събират със себе си. Тези смесени бракове са считани за незаконни в Мисисипи, докато баща им е изключително горд със своите наследници.

Нют Найт умира на 16 февруари 1922 г. на 84 години и напълно в разрез със закона на Мисисипи, който забранява погребването на бели и цветнокожи в едно и също гробище, той е положен до Рейчъл на хълм с изглед към тяхната ферма. Над гроба му

е гравиран надписът:

"Той живя за другите."

Във филма "Свободният щат" участват още Джесика Колинс, Шон Бриджърс, Махершалалхашбаз Али, Гари Кръбс, Гугу Мбата-Роу, Кери Ръсел, Джейкъб Лофланд и др.

Премиерата на лентата у нас е на 8 юли.