Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Марков
Георги Марков

- Г-н Марков, ще разкриете ли все пак кои са тайните правила в ГЕРБ, срещу които негодувате?
- Примерно да ти казват кое копче да натиснеш. Постоянно да те карат да се регистрираш в някакви списъци, това на какво ви прилича? Трябва да искаш разрешение от зам.-шефа на групата Красимир Велчев дали да отидеш при избирателите си. Налага се да пишеш заявление до зам.-председателя на групата, за да можеш да си идеш в района! Това е нечувано. Аз не знам въобще в Европа ли сме, или в някоя африканска страна?
За да се докарат пред Бойко Борисов, измислиха и други списъци. Срещу трите си имена се подписваш в колко часа влизаш в парламента. Като животно.
Изобщо не мислят
 и не ги интересува,
че си с депутатска карта и така или иначе, регистрирайки се, е ясно в колко часа пристигаш. Абсолютно втрещен съм от тези порядки.
Много търпях, преди да се реша да напусна. Когато отидох с премиера Пламен Орешарски в Букурещ, бях поканен там от българите. Но новите фидоски веднага ме почнаха - че съм бил слуга на Орешарски, защо съм се возил с него в самолета, как не ме е било срам да се занимавам с такива интриги?
- Заедно ли бяхте в самолета с Орешарски?
- Какъв самолет, какви пет лева? Прибрах се с личната си кола и минах през всички задръствания.
Да, аз съм за партийната дисциплина, но в ГЕРБ не става дума за това, а за чиста милиционерщина. Просто прекалиха. Все си мислех, че с времето тези явления ще се коригират. По различни начини подсказвах на Цветан Цветанов и Бойко Борисов, че в групата се вършат абсолютни безобразия. Казваха ми само, че съм прав. И толкова, всичко си продължаваше постарому.
- Кога решихте да напуснете ГЕРБ?
- След скандала за Букурещ не спах цяла нощ, след което си написах заявлението за напускане и го занесох на Михаил Миков. Обадих се на най-близките си приятели в ГЕРБ да им кажа.
Но новите фидоски веднага започнаха - как съм бил купен, понеже някога съм имал проблеми с данъчните. Абсолютни глупости. Още по времето на Цветан Цветанов започнаха проверки на всичките ми фирми, на мен, на жена ми, на баща ми и какво? Вече имам печат, че всичко е проверено. Сега от кого да се страхувам? Тогава не успяха да ме уличат в нещо нередно и да ме набутат, та сега ли.
- Да поговорим за новите фидоски, казвате, че седят на първия ред. Там са Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Вежди Рашидов, Лиляна Павлова, Цецка Цачева, Томислав Дончев, Ивайло Московски, Красимир Велчев, Делян Добрев, Владислав Горанов. Кои от тях са новите дружинни?
- Не искам да задълбавам в тази тема. Борисов, Цветанов и Вежди ги изключвам. Велчев е ту отпред, ту отзад. За съжаление на мястото на Фидосова седнаха други с по-малки задници, но ще я настигнат. И те седят на първия ред. Точно те искаха трибунал да ми правят.
- В ГЕРБ искат да напуснете парламента.
- Ще остана в парламента, защото партийните интереси не трябва да надвишават националните. България е най-силна, когато се обединява.
- Има ли бивши министри сред новите политкомисари?
- Има, но да не задълбаваме.
- От думите ви се разбира, че сте недоволен от Красимир Велчев.
- Изживява се на някакъв, не мога да разбера на какво.
- А другите заместници в парламентарната група?
- Те са... въобще не ми се говори. Трима ли са, четирима ли са, не знам. Появява се и някакъв нов и започва да командва, не знам за какъв се мисли.
- Цвета Караянчева или някой друг?
- Не ми се говори на тази тема.
- Възможно ли е депутат от ГЕРБ спонтанно да реши и да се изкаже в пленарната зала?
- Първо трябва да се съобрази с хората, които да кажат може ли, не може ли. Те трябва да знаят какво ще кажеш, да им го прочетеш и евентуално, ако го разберат, тогава може да ти разрешат, разбира се, с корекции от тяхна страна. Иначе да вдигнеш ръка и да поискаш думата за изказване примерно за образованието, за социалната политика или друг важен обществен въпрос, няма как да стане.
- В ГЕРБ може ли да се гласува по съвест?
- Ако решиш да гласуваш по съвест,
всички те гледат като изтървани
И тези от първата редица започват да се обръщат към теб и да те гледат строго, след което трябва да започнеш да обясняваш колко много си сбъркал.
Иска се прегласуване и този, който си е позволил да гласува по съвест, вече гласува така, както му е казано - по "правилния начин". За каква Европа говорим? Ние сме в Африка.
- Тоест в групата са в сила някакви тайни правила?
- Да, така е, но нека оставим подробностите за по-нататък. Очаквам сериозни атаки срещу мен.
- Има ли и други в групата, на които да им е писнало?
- Определено има, но така ще ги мачкат, че вече няма да могат да идат и до тоалетната сами. Ще има патрул към тях, другарски патрул.
- Какво имате предвид?
- По-нататък ще разкажа. И досега имаше патрули, но не бяха толкова начесто. Никой от групата не смееше да напусне от страх. Че нещо ще стане, че ще трябва пак да се борят за място в листата, на други им харесва да си мишкуват и да са на заплата. А хората отвън да протестират и да си викат колкото си искат.
- Колко души от групата обмислят напускане?
- Има такива, на някои също като мен им е дошло до гуша. Приятели са ми, но са по-смирени, не искат да си навличат гнева. Страх ги е от полицейщината на партийните секретари.
- Докато бяхте шеф на структурата в Свищов, имахте доста сблъсъци с Цветанов, да не би сега да му го връщате?
- По никакъв начин. Уважавам го. Човекът се бори с Наглите, със сумисти, каратисти. Уж бе поставил престъпността на колене. Ако го е направил, евала. Нямам нищо срещу него, още повече че той си отстъпи мястото, за да вляза аз от Велико Търново.
Сега в партията по всяка вероятност ще го изядат заради мен. Така че срещу него не мога да кажа нищо. Но и не го оправдавам, защото се чудим в кой джоб да си носим телефоните. И дали въобще да ги носим. Докато бяхме в управлението, се засили тенденцията да те разследват по доноси.
- Подозирате, че депутатите се подслушват?
- В началото си мислех, че това е майтап, ама като гледам, всеки депутат си крие телефона в якето или го слага на друга маса.
Някои от седящите на първия ред си ги крият отзад - на задния, но те имат по-скришни неща от мен, аз нямам какво да крия. В общи линии хората в групата ги е страх.
- Вие бяхте в най-бунтовната структура на ГЕРБ. Вечно ви налагаха някакви кадри, които вие отхвърляхте.
- Защото искаме нещата да са такива, каквито ни ги обещават. Не може целият град и структурата да решаваме нещо, след което да дойде някой от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и да ни налага някакво друго решение.
Ние за какво се събираме с професори, лекари, инженери? Само да си говорим, за да може някой да ни спуска разпореждания от горе. Помните ли как Цветомир Паунов изчезна от събранието, когато се появи вашият екип?
Точно той ми се обади да ме пита дали съм летял с Орешарски в самолета. Казах му: "Да, хвърли ме с парашут." Хората в България чакат с нещо да облекчим тежкото им положение и да извадим страната от кризата, а ние само с глупости се занимаваме. Яд ме е, че дори управляващите да предложат добра идея,
в ГЕРБ сме против само
 защото еди- кой си
 го е казал
Аз искам да изкараме държавата от кризата, недоумявам защо именно нашата партия създаде безпрецедентна парламентарна криза, с която не направихме нищо добро. Само оплюхме държавата в Европа, за да ни се смеят. Някои от съпартийците ми изобщо не мислят за България, а само за непочтени хватки.
За разлика от тях аз плащам данъци, кредити, има хора, които работят при нас, кризата е такава, че едва подсигуряваме заплати. А някои мои колеги в парламента чакат.
Който може, да оживее до пролетта, да се хванем за зеленото, пък с държавата да става каквото ще. Зимата никой не иска да се справя с тежките проблеми. Не съм привърженик на Пламен Орешарски, не съм комунист, но ако това е дясното, аз не съм от него.
- В какъв смисъл от ГЕРБ топят страната в ЕК?
- По много линии. Че ще се прави нещо в енергетиката, нещо в икономиката и започва топенето. Аз не знам някоя нормална държава да ги прави тези неща в ЕС. Дори гърците живеят по-добре от нас, но и те не си правят подобни мизерии. Нито румънците. Тук тръгва някой да прави нещо, примерно нов реактор, и се появяват някакви, които не са го виждали, и веднага ще алармираме ЕК, че покрай него може да се приберат някакви пари. Пази Боже!
Най-честните били в нашата група и те сигнализират, а тези, които се чудим как да вържем двата края, сме продали партията.
- Какво друго ви ядоса, за да напуснете?
- В парламента съм, за да правя закони. А нашите от ГЕРБ се радват, когато с нещо набутат управляващите. Просто не издържам. Премиерът представя някакво предложение, което според мен е добро, а ние му викаме: "Оставка!" И изобщо не му даваме да говори, човекът трябва да ни надвиква, ние дори не го чуваме, камо ли да го критикуваме.
Само викаме и пляскаме с ръце, когато някой каже някаква глупост. Като че ли не сме за парламента, а за "Господари на ефира".
- Тоест не сте се чувствали депутат?
- Смятах се за такъв 4-5 дни, но след като започнаха униженията със списъците, вече не. Такова унижение не съм чувствал никъде. Нашите от ГЕРБ казваха, че нищо не зависи от опозицията, тогава аз им казах да излезем, поне да не ползваме заплати.
Защо хем да не влизаме в парламента, хем да ползваме привилегии? Освен това не е вярно, че опозицията нищо не може да постигне. На срещата в Букурещ аз успях да извоювам 1 млн. лв. за университета. Без него Свищов е едно село.
Това е най-големият работодател в града, няма ли студенти, няма бизнес, няма нищо. Освен това гимназията също получи проект.
- Обвиняват ви, че сте приятел с ректора.
- Той е институция, няма как да ми е приятел. С него трябва да се съобразяваме като с най-големия работодател. Ако е направил нещо нередно, да го съдят.
Затова ви казвам, че всеки депутат може да работи за града си, дори да е опозиция. Аз успях да върна един милион в Свищов, а щяха да ни го вземат. Не споделям принципа, че трябва да се вика “Оставка”, за мен съединението прави силата.
- Допитахте ли се до хората в Свищов, преди да напуснете?
- Да, оказа се, че всички са зад мен.
- Как приключи проверката с автогарата, за която ви обвиняваха, че източвате ДДС?
- Данъците са платени, всичко е прекратено, няма нищо. Поне двайсет пъти е проверена тази сделка. Това е скалъпено от хора, които искат да държат политиците в шах. Един от тях е бивш шеф на РДВР - Велико Търново, да не говорим, че чрез някои гербери държаха хората в подчинение.
Заплашваха с думите: "Сега ще ти пратим
полицейска проверка."
Ще заведа дела срещу всички, които разпространяват клевети по мой адрес. А парите, които ще спечеля, ще даря на домове за сираци.
Нека полицията и прокуратурата отново да направят проверка. Защото сега отново се подхвърля това, за да обяснявам, че нямам сестра.
- С какъв бизнес се занимавате в момента?
- Като станах депутат, напуснах бизнеса, сега жена ми държи едно заведение, едва свързваме двата края.
- Каква кола карате?
- Произведена е 1995 г.
- Някои подозират, че може да се присъедините към отбора на БАСТА?
- Това е последното нещо, което бих направил.
- Какво мислите за премиера Орешарски?
- Според мен е умен човек. Преподавател, сблъскал се е както с проблемите в страната на теория, така и като управленец на практика. И ако някой може да оправи хаоса, мисля, че това е той. Като професионалист ми харесва.
Ако не успее да се справи, ще изпита недоволството на народа на гърба си. Все пак смятам, че той е много добър икономист, постоянно е на ниво. Мисля, че Станишев с него извади най-тежката артилерия, защото едва ли някой в този хаос може да се справи. Ние в ГЕРБ викаме “Оставка”, но чакаме лятото, а през това време Орешарски да управлява.
- Оттук нататък по съвест ли ще гласувате?
- Не съм говорил да влизам в групи, да бъда 121-ви или нещо подобно. Ще гласувам както досега. Има неща, за които не съм съгласен и съм против.