Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-жо Дончева, как ни се отрази управлението на ГЕРБ?
- За мен най-големите поражения са в духовността. Да накараш една нация да мисли, че интелектът, интелигентите, творците, хората на духа имат място в ъглите или вън от страната. Самите привърженици на ГЕРБ не мисля, че са изцяло лоши хора. Или напълно отричащи духовността. Просто може би много от тях желаят ред и смятат, че този ред се постига с прости хора, които прилагат фатмашки методи. И че те никога няма да бъдат засегнати. Може би ние сме много крехка демокрация, която не може истински да се потресе от това, че хората са тотално контролирани, подслушвани, следени, тормозени. Може би голяма част от хората, които изпитват недоимък, се радват от посегателството върху богатите хора и смятат за редно и справедливо някой да отиде и да вземе чужд бизнес, създаден с много усилия и безсънни нощи.
Почти не познавам човек, който да каже, че не става за депутат,
защото няма качества за това. Напротив, масово хората се стремят към парламента като към нещо, което им се полага от само себе си. Моят автомивкаджия също ме попита какво трябва да направи по време на изборите и той да попадне в парламента. Вижте поведението на протестиращите. Отношението им към властта. Те са 25 - 35- годишни хора, голямата част от тях нямаха никакви професионални постижения до момента, дори не смееха да кажат какво работят. Но те смятаха, че така, както нищо не са работили в продължение на по-голямата част от трудовия си живот, изведнъж могат да управляват държавата. Защото световната революция създава такива мисли. Хората някак си трябва да стигнат до това, че държавната работа е работа като всяка друга. Иска си майсторлъка, познанията, отдаването
- Как ви изглежда парламентът?
- Все по-некачествен като състав. Неговите селекционери, които уж са стари политици, показват все по-плачевни резултати. Може би защото никой от тях не търси законотворци, хора с поглед към законодателството, хора с визия за държавата, хора, които биха се развили там. Погледнете състава на парламентарните групи и вижте броя на икономистите и юристите в тях. Аз мисля, че
това ще бъде първата правна комисия на парламента, в която няма да има 100% юристи
То не им и трябват. Защото те биха се замислили над странни законодателни предложения.
- Кои са селекционерите?
- Лидерите на партиите и групите около тях.
- Сегашният парламент изненада ли ви със странни решения?
- Още от първия момент. Всички тези бъркания в МВР и в системата за сигурност нямат нормално оправдание. Искат контрол над сектора за сигурност, защото смятат, че Бойко Борисов го е овладял. Това е обяснението на едните. И кой знае защо слагат съветника на Борисов Цветлин Йовчев за министър на вътрешните работи.
- Защо стана така?
- Това е голямата питанка. Отдавна говоря, че задкулисието на прехода и кукловодите му дирижират както ГЕРБ, така и БСП. Те не могат да направят упражнението с общо правителство в момента, но ще се помъчат да го направят във времето. Очевидно е, че те имат изконни територии, в които няма да допуснат никого и в името на тяхната защита те могат да сложат такъв човек за опазване на техните зони. А пък какво щяло да става с правителството, с обичайната човешка управленска дейност, няма значение. После ще видите какви парламентаристи са предложени като граждански квоти и странични лица, ще видите какви областни управители ще има и какви зам.-министри.
Вече е ясно, че има 3-4 от министрите, които гравитират към ГЕРБ безусловно
Ако ви обясняват, че те са някакви фамозни експерти, няма да намерите потвърждение за това в съответните професионални среди.

Цялото интервю четете в новия брой на в. "168 часа"