Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Лишени са 15 хиляди най-уязвими - с до 400 лв. месечен доход, пишат майките на деца с увреждания

Движения на хората с увреждания изразяват възмущение, че са лишени от великденския бонус от 100 лв. Парламентът реши добавки за празника да има само за пенсионерите с пенсия под линията на бедност.

В позиция до медиите майките от "Системата ни убива" днес обявиха, че не могат да повярват как отново най-уязвимите са лишени от помощ и съчувствие. 

Около 534 000 пенсионери вече взеха великденската добавка от 100 лв. Без подкрепа за Великден обаче остават хора с увреждания, получаващи добавка за чужда помощ. Причината - право на 100 лв. имат само тези, чиято пенсия или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април, е до 526 лв. включително.

Не са включени лицата с увреждания, които са подали в Агенцията за социално подпомагане заявление-декларация за предоставяне на лична помощ. Добавката за чужда помощ, изплащана към пенсиите на хора с увреждания, се пренасочва за плащане на труда на асистентите. Това обясниха от Националния осигурителен институт, през който мина плащането на парите за празника.

Именно това е случаят и на децата с увреждания, чиито майки са техни асистенти.

Не можем да повярваме, че от хората с най-ниски доходи, които ще получат 100 лв. великденска добавка, са изключени групата на най-уязвимите и най-тежко зависимите (около 15 000 човека), тъй като към пенсиите им се прибавя добавката за чужда помощ, от която им се отнема автоматично в случай, че са ползватели по Механизма за лична помощ, тоест имат асистент. Напрактика те не получават тази добавка, което не е отчетено като факт. Пенсията им е в размер между 360 и 440лв, мизерен доход много под линията на бедност. Явно на народните представители им е трудно да запомнят, че има едни хора, които са тежко увредени и напълно лишени от възможността да са наравно с останалите пенсионери.

Те не могат и да се оплачат!

Трябва ли всеки път да напомняме за тяхното съществуване и медийно отразяване? Оправете грешката!

Това се казва в позицията на майките от "Системата ни убива".

От НОИ обясняват, че Институтът не може да предприема каквито и да било действия в нарушение на приети от парламента решения. Преценката дали в случая е налице несправедливост е въпрос на анализ и на съответно законодателно и политическо решение.