Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветин Йовчев
КАДЪР: НОВА
Бившият шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветин Йовчев КАДЪР: НОВА

Русия абсолютно е подценила, игнорирала и дори се е отнесла подигравателно към сигнала за възможен терористичен акт, който е бил получен от САЩ. А той е бил доста конкретен - в него се казва, че вероятно ще е свързан с концерт. Това е доста добра насока, за да вземеш мерки и да не допуснеш този атентат. Това заяви бившият шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветин Йовчев в студиото на "Събуди се" по Нова тв.

По негови думи от това, което се вижда на кадрите, личало голяма слабост. "Не може на концерт, на който се събират над 6 хил. души, ти да нямаш елементарни мерки за сигурост. Оказва се, че вероятно на мястото дори не е имало полицейски патрули, защото тези хора са влезли и са изтреляли четири пълнителя от автомат калашников, взривили са граната - и през това време дори не е имало кой да им противодейства. Това означава, че наблизо въобще не е имало полицейски сили", коментира Йовчев.

Той е категоричен, че всяко едно място, на което се събират големи групи хора, трябва да има своя план за противодействие на терористични атаки. Според него тези планове трябва да са част от общите на града и от националните - всяка една държава трябва да ги има, включително и България, и във всяка една страна, която при съвременните условия се е сблъсквала с такива заплахи, независимо дали са провеждани пряко терористични атаки или не. Именно там трябва да са разгледани всички сценарии на терористична атака. Така се разработват съобтветните мерки, които да възпират потенциалните атакуващи, а както и се подготвя адекватна реакция, така че да се ограничат жертвите.

Йовчев уточни, че към момента няма достатъчно информация, за да се определи добре ли е бил организиран атентата. По негови думи много въпроси все още отстават без отговор. Той припомни, че от 2000 г. досега в Русия са проведени 8 атентата - от тях само един не е бил дело на Ислямска държава. Предстои обаче да се видят резултатите от разследването.