Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Все си мислех, че избирането на партриарх би трябвало да бъде една достопочтена процедура, а се оказа по-грозна история дори от купуването на цигански гласове за парламентарни избори.
Дойде моментът 14-те митрополии да излъчат кандидатите си, които ще посочат главата на църквата, и цялата пошлост на този избор излезе наяве.
Както е известно, листите са две - едната на клира (духовните лица), а другата - на миряните (редовите вярващи). Лицата, които попаднаха в тях, обаче са далече от израза "достопочтими", както е прието да бъдат наричани. Схемата на избора им пък е твърде смущаваща.
Да започнем с листата на духовниците, която се формира по следния начин - митрополитът избира членовете, които ще участват в бъдещето гласуване. Там масово са посочени хора, които са щатни служители на митрополията - секретари, счетоводители, провадачи на свещи... Всичките на заплата и пряко подчинение на митрополита.
Познайте за кого ще гласуват те? Разбира се, за митрополита!
Тук схемата напомня удивително на последните парламентарни избори, когато служителите от мините в Бобовдол бяха принудени да гласуват за партията на собственика Христо Ковачки.
Истинските скандали обаче зреят в листите на миряните, които са попълвани включително от хора като архонта Чомбе, повече известен от криминалните хроники от 90-те години.
Така да избират патриарх бяха посочени ротарианци, мандраджии, строителни бизнесмени, свещеник-бодигард и какви ли още не недоразумения. Една проверка със сигурност ще покаже, че те не просто не водят църковен живот (не се причестяват и изповядват), но и твърде вероятно мнозина дори никога не са били кръстени.
В същото време в листите въобще не бяха допуснати интелектуалци. Но това е в реда на нещата. Както казва митрополит Галактион, известен повече в средите на ДС като агент Мишо, в църквата няма демокрация, има канони.
Доказа го и временно управляващият след смъртта на дядо Максим митрополит Кирил, който без никакви обяснения зачеркна от листите един достоен свещеник от софийската епархия - Ангел Ангелов, за да сложи на негово място лицето Митко Секулов, личният му брокер на недвижими имоти.
На фона на цялата тази пошлост дядо Емилиан изглежда като светец. Да, същият, който в казармата е бил принуден да убие човек и после е станал монах, защото е отнел човешки живот.
И ще бъде жалко, ако той не участва в избора на патриарх. Защото алтернативата са марионетките на Чомбе...