Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милош Земан КАДЪР: Туитър/Milos Zeman
Милош Земан КАДЪР: Туитър/Milos Zeman

Чешкият президент Милош Земан се срещна днес в Белград със сръбския си колега Александър Вучич и коментира, че Сърбия би могла да възприеме ролята на посредник във войната на Русия в Украйна, тъй като не е въвела санкции срещу Москва, съобщи белградската агенция Бета.

“Позицията на неутралност на Сърбия, да не подкрепя санкциите срещу Русия, може да бъде по някакъв начин и предимство за евентуалната роля на посредник, защото посредникът не трябва ясно да стои нито на едната, нито на другата страна“, каза Земан.

Сръбският президент подчерта, че и Сърбия, и Чехия осъждат войната на Русия в Украйна и ще продължават да изпращат хуманитарна помощ в Украйна, но „Сърбия е единствената (държава в Европа), която не въведе санкции срещу Руската федерация и това може лесно да се обясни предвид териториалната цялост на нашата страна и опита със санкциите“, цитира сръбската национална телевизия РТС.

Земан коментира, че оценява факта, че Сърбия също е осъдила руската агресия в Украйна, защото „не може да се позволи която и да е държава да напада своя съсед“.

Вучич коментира и сътрудничеството на Сърбия и Чехия във военната индустрия, подчертавайки, че Сърбия не продава оръжие нито на Украйна, нито на Русия, „но ще продаваме на много други". Той добави също, че Сърбия ще участва във възстановяването на градове в Украйна по молба на украинския посланик в Белград, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Вучич подчерта, че Сърбия и Чехия имат искрено приятелство, а отношенията между двете държави са напреднали – 2,8 пъти е увеличен търговският обмен в последните 10 години. Той допълни, че през миналата година търговският обмен на Сърбия с Чехия е възлязъл на 1,7 милиарда евро и изрази очакванията си, че ще надхвърли 2 милиарда през настоящата година.

„Не познавам друг (политик), който да е толкова известен в някоя държава, колкото президентът Земан в Сърбия, а това е така, защото той показа смелост, каквато никой в Европа не показа, той показа как великите и смели хора могат да правят история и сръбският народ и гражданите на Сърбия няма да забравят това, което той каза, безкрайно благодаря на него и на чешкия народ“, каза Вучич на пресконференцията .

Земан е единственият държавен лидер на членка на НАТО, който официално се извини на Сърбия за бомбардировката на алианса през 1999 г. по време на войната в Косово, когато в ролята си на премиер на Чехия одобри интервенцията на НАТО, припомни сръбската секция на телевизия Ен 1.

Земан и Вучич подписаха и декларация за засилване на културното сътрудничество и откриване на ремонтирания Чешки културен дом в Белград, съобщи РТС.

„Искам да спомена и значението на Чешкия дом, през който само през 1939 година са преминали повече от 2000 чехи, които са бягали от нацизма. Чешкият дом ще остане траен спомен за чешко-сръбското сътрудничество, който ще се грижи както за икономическото, така и за културното сътрудничество“, каза чешкият президент.