Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Японският култ "Аум Шинрикьо" е основан през 1984 г. като най-обикновен йога клас. 11 години по-късно обаче организацията извършва един от най-смъртоносните атентати в историята на Токио, използвайки газ зарин в метрото. За трансформирането на групата в екстремистко формирование главна роля изиграва Шоко Асахара, който е запленен от индуистките, будистките и християнските учения. Той ги смесва и с пророчествата на Нострадамус, разпространявайки своите възгледи сред привържениците си.

Така през 1989 г. "Аум Шинрикьо" официално е призната за религиозна организация в Япония. Шоко Асахара започва да възприема себе си като върховния спасител, заявявайки, че може да даде изцеление на всеки и да поеме греховете на последователите си. Ръководителят на групата въвежда и политика сред младите хора да не слушат родителите си, тъй като те няма да бъдат част от тяхното бъдеще. Така феновете му прекъсват връзката си със семействата си и общуват само с хората от "Аум Шинрикьо".

Около самата организация витаят слухове и за мистериозни убийства. Така например известен юрист, който започва дела срещу нейни членове, изчезва безследно със семейството си. Според легендите членове на бандата били държани насила, след като заявят, че искат да напуснат. Други пък са намерени мъртви.

Въпреки протестите, които се организират с молба властите да спрат култа, до началото на 90-те години той успява да набере около 10 хил. души на своя страна.

Има и хиляди симпатизанти по света, особено много в Русия.

Всички те вярват в максимата, че големият апокалипсис е близо и само вярващите в "Аум Шинрикьо" ще оцелеят. Формированието дори опитва да влезе във властта, но без успех. Японските власти официално го обявяват за култ, казвайки, че притежават доказателства, според които движението управлявало нелегална търговия с наркотици. Имали данни и че в завод бандата произвежда газа зарин.

Именно с него те правят няколко химически атаки. През 1993 г. опитват да заразят част от населението на Токио с антракс, след като разпръскват течност от покрива на сграда. Според публикации при следващия атентат пръскат със зарин в квартал, в който живеят техни противници. Осем загиват, а 500 са ранени, но култът така и не е заподозрян. При друго нападение на 20 март 1995 г. от смъртоносния газ, пуснат в метрото, загиват 13 души, а 5500 са ранени.

Все пак ръководителят Шоко Асахара е арестуван и след години зад решетките е екзекутиран на 6 юли 2018 г. заедно с още шест членове на формированието.

През 2000 г. част от групата опитва да се дистанцира от насилственото й минало. Те се отцепват и се преименуват на "Алеф", извинявайки се на семействата на жертвите.