Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Граничният пункт Златарево, който е с Македония.
Граничният пункт Златарево, който е с Македония.

Двамата бивши митничари Хари Катана и Борислав Борисов и най-младият бизнесмен Николай Павлов осъдиха прокуратурата за общо 340 хил. лева

20 години се точи дело за злоупотреби със 190 млн. лева. По него има 19 подсъдими, но накрая завършва с оправдателни присъди за всички.
Един от тях - бизнесменът Николай Павлов от Благоевград, осъди прокуратурата на 90 хил. лв. заради продължилия толкова години съдебен процес, по който е окончателно оправдан.

Обвинени са Павлов и още 18 извършители и помагачи за източване на 190 млн. неденоминирани лева ДДС чрез фиктивен износ на интегрални чипове и части за машини за безалкохолни напитки. В групата са бизнес дамата Ваня Червенкова и тогавашният партньор Едислав Николов, митничарите Хари Катана, Георги Георгиев и Борислав Борисов, данъчната служителка Татяна Борисова, бизнесмените Росен Щерев, руснакът от грузински произход Умлат Осмаев и др.

Началото на

разследването бе

през 1997 г., а

краят през 2017-а
След като всички са оправдани окончателно, започват да съдят прокуратурата за обезщетения за неимуществени вреди в резултат на незаконно повдигнати обвинения.

Първата оправдателна присъда за всички подсъдими от групата бе произнесена от окръжния съдия Атанас Маскръчки. Наблюдаващият прокурор Елка Атанасова протестира, но и на следващи инстанции оправдателните присъди бяха потвърдени.

Преди месец бившият митничар, оправдан по процеса, Хари Катана спечели дело за обезщетение и от поисканите 800 хил. лв. Софийският градски съд постанови да му се изплатят 200 хил. Друг негов колега - Борислав Борисов, също успя да осъди прокуратурата и му бяха присъдени 50 хил. обезщетение.

Николай Павлов бе задържан на 13 декември 1997 г. и лежа в ареста до 3 юли 1998 г., след което бе пуснат под парична гаранция от 1 млн. лв. Докато е зад решетките, той обявява и гладна стачка. За няколко години има забрана да пътува извън България.

За претърпените неимуществени вреди той е завел иск срещу прокуратурата за 200 хил. лв., а окръжният съд в Благоевград постанови да получи 90 хил. заедно с лихвите от момента на окончателното му оневиняване до изплащане на сумата. Решението не е окончателно.  

ЕЛКА АТАНАСОВА
ЕЛКА АТАНАСОВА

Мъжът твърди, че през цялото време изпитвал неудобства, чувствал се унизен, притеснен и несигурен, накърнени били моралните и нравствените му ценности, както и социалното му общуване. В резултат от незаконното обвинение му е бил причинен дискомфорт и стрес,

накърнени били

доброто му име

и обществен

престиж
Твърди, че това рефлектирало върху целия му живот - бил дискредитиран пред близки, роднини и приятели, влошило се здравословното и психическото му състояние, получил кардиологично заболяване. Чувствал постоянен страх и притеснение, че ще бъде осъден за престъпление, което не е извършил. Бил считан за крупен престъпник, замесен в най-голяма схема за източване на ДДС, разкривана до този момент.

Павлов не успял да завърши висше образование, разделил се с приятелката си, трудно си намирал работа, а преди няколко години заминал да работи в Англия. Към момента на повдигане на обвинението бил на 23 г. и един от надеждните бизнесмени в региона, а делото объркало реализацията му.

Магистратите приеха, че продължителността на наказателното производство - близо 20 г., надхвърля многократно разумните срокове за разглеждане на делото. От образуване на досъдебното производство на 13 декември 1997 г. до внасяне на първия обвинителен акт в съда през ноември 2004 г. са изминали повече от 6 години. През този период на Павлов неколкократно са

повдигани нови

обвинения поради

необходимост от

прецизиране,
провеждани са му разпити в качеството на обвиняем. Самото досъдебно производство е продължило извън разумния срок въпреки фактическата и правна сложност на делото и броя на обвинените. Последвало е отделяне на част от материалите по делото и извършване на ново привличане.

АТАНАС МАСКРЪЧКИ
АТАНАС МАСКРЪЧКИ
  Според окръжните съдии всичко това е нанесло сериозни морални вреди на Павлов, които трябва да се обезщетят.

През 1997 г.

държавното

обвинение

съобщава за

схема за

източване на ДДС
и медиите започват да следят случая. Това ставало с фиктивни сделки за покупко-продажба и износ на интегрални RAM памети, както и машини - автоматична линия за производство и бутилиране на алкохолни и безалкохолни напитки, машина за производство на капачки за бутилирани напитки и бандерол машина, чрез фалшиви документи.

Според прокуратурата с препродажба между няколко фирми и фиктивен износ за Русия, Румъния и Словения са били възстановени неправомерно 190 млн. лв. от ДДС.

Павлов бе обвинен, че като помагач е съставил документи с невярно съдържание - фактури за покупко-продажба на хиляди интегрални памети на няколко фирми, сред които и варненска, с представител руснак, както и справки-декларации пред данъчните.

Митничари от

София и ГКПП

Златарево бяха

обвинени,
че са заверили с подпис и печат фиктивен износ на стоките, а данъчни служители от Костинброд - че са разрешили възстановяването на ДДС. Основната теза на прокуратурата бе, че не е реализиран износ, а това е било фиктивно.

След мащабното

разследване и

влизане на

делото в съда

то е връщано,
отделяни са материали по него в друго дело, обвиняеми са привличани по няколко пъти с променена правна квалификация на престъплението и видоизменени обвинения, разделени са на няколко групи в отделни процеси. Срещу част от тях обвиненията бяха свалени и не стигнаха до съд.

От 2005 до 2010 г. са проведени 29 съдебни заседания и на 9 септември 2010 г. е произнесена първата оправдателна присъда. За този период по делото са назначавани още трима съдии. Прокуратурата протестира оправдателната присъда и Софийският апелативен съд я отменя и връща делото за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Образувано било ново дело, което е прекратено и върнато на досъдебна фаза заради допуснати процесуални нарушения. След това е образувано трето поред дело, което отново е прекратено и върнато на прокуратурата.

През ноември 2011 г. по внесения от прокуратурата нов обвинителен акт било образувано четвърто дело в Благоевградския окръжен съд. Месец по-късно то е прекратено и изпратено по компетентност на Софийски окръжен съд.

През март 2014 г. всички подсъдими, включително и Павлов, са оправдани. Две години по-късно Софийският апелативен съд потвърдил оправдателната присъда, а с решение от февруари 2017 г. ВКС я оставя в сила. В хода на делата се оказва, че

няма категорични

данни износът

на стоките да е

бил фиктивен
Множество свидетели разказват как са изнасяни машините през митническия пункт на ГКПП Златарево за Македония, а интегралните схеми - през пункта Оряхово за Румъния. И след като се доказва, че има реален износ на стоки, а фактурите, митническите документи и данъчните справки-декларации не са фалшиви, то отпада вероятността да е теглен неправомерно ДДС.

При разделяне на делото в друг паралелен процес Павлов също е обвиняем отново за съставяне на документи с невярно съдържание - фактури за покупко-продажба на компютърни части. Това паралелно наказателно производство приключва окончателно с решение на ВКС през 2012 г. и всички са оправдани.

За продължилия 15 г. друг процес Павлов също завежда иск срещу прокуратурата за обезщетение от 150 хил. лв.

С решение на съда от ноември 2015 г. прокуратурата е осъдена да заплати на Павлов 7000 лв. обезщетение за неимуществени вреди в резултат на неправомерно повдигнато обвинение.