Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако иска по-добри резултати за БСП на предстоящите избори, Корнелия Нинова трябва да чуе структурите си и да направи компромиси с някои от водачите на листи, коментират на  “Позитано” 20.
Ако иска по-добри резултати за БСП на предстоящите избори, Корнелия Нинова трябва да чуе структурите си и да направи компромиси с някои от водачите на листи, коментират на “Позитано” 20.

Благоевград, Враца, Смолян, Хасково, Разград и Кюстендил са нарочените

Кой ще е начело на червените листи, ясно до 20 май, пълните списъци - до 30-и

Поне седем водачи на листи се очаква да смени Корнелия Нинова, за да има БСП по-добър резултат на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, прогнозираха източници от “Позитано” 20.

Това са основно водачи в региони, в които имаше напрежение от местните структури срещу спускането им и това доведе до по-слабо представяне на партията. Лошият кадрови подбор и налагането на водачи бе сочено като една от основните причини за загубата на БСП на срещите, които “Позитано” 20 проведе с общински шефове след вота на 4 април. Затова сега ръководството и лидерката ще трябва да направят някакви компромиси с водачите заради структурите си.

В Благоевград например, където БСП остана 4-а сила, ще се търси ново име, след като с проф. Георги Михайлов начело на листата взе едва 12,57%. А лидерите на 8 от общо 14 организации в областта демонстративно отказаха да участват в реденето на кандидатдепутатския списък.

ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ
ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ

На 4-о място се класира БСП и в Смолян, където водач бе Александър Симов, затова се очаква и той да бъде изпратен в друг регион.

АЛЕКСАНДЪР СИМОВ
АЛЕКСАНДЪР СИМОВ

Червените не попаднаха в първата тройка и в нито един от трите столични района. Тук обаче промяна в първите места на листите едва ли ще има, защото в 25-и МИР начело бе Нинова, а в другите два региона са верните ѝ Георги Свиленски и Христо Проданов. Очаква се те да запазят местата си независимо от настроенията на структурата за смяната им. Най-слабо е представянето в най-големия столичен район - 23-и МИР, където по традиция БСП стои добре и е имала винаги най-добър резултат. Но

от 6 мандата

през 2017 г. сега

взеха само два

Промяна се очаква да има и в Хасково, където журналистът Велизар Енчев бе водач от гражданската квота, но не бе приет от структурата. БСП там се класира втора, но с 14,87% и огромна разлика от ГЕРБ (с 37,34%). С водаческото място май ще се раздели и Атанас Попдимитров във Враца. Както и Румен Георгиев в Кюстендил, където също имаше напрежение в структурата заради налагането на първия в листата.

ТАСКО ЕРМЕНКОВ
ТАСКО ЕРМЕНКОВ

Смяна се очаква и в Разград, където диалогът на “Позитано” 20 с местното ръководство в предишната кампания бе тотално прекъснат. Спускането на Таско Ерменков за водач влоши още повече ситуацията, а след вота областният лидер Наско Атанасов излезе с призив за оставки. В Разград червените взеха едва 9,61% и останаха без мандат. Единственият по-слаб резултат на БСП бе в Кърджали - 8,13%, но разликата е, че водач там бе новобранката в политиката Петя Михалевска. Тя бе приета добре от структурата, направи добра кампания и резултатът ѝ е сравнително добър за бастиона на ДПС, макар да не ѝ достигна за мандат.

Не е ясно какво ще бъде решението на Нинова за Варна, която е на трето място по слаб резултат в проценти (с 11,27%) и дали ще смени Борислав Гуцанов от първото място в листата.

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ
ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ

Запознати прогнозират смяна и в Перник, който е сред най-проблемните за ръководството региони заради напрежението между Нинова и кмета на града Станислав Владимиров. Там водач бе Стоян Мирчев, а на второ място беше сложен човек от гражданската квота - Георги Чернев, което остави номинираната от местните структури Евдокия Асенова трета.

Почти сигурно мястото си ще запази

отличникът

на БСП на

тези избори

- Кристиан Вигенин, с когото начело червената листа бе първа в Ямбол с 27,27%. Втори в партийните класации на тези избори са социалистите във Велико Търново, където младият водач Явор Божанков получи мощно рамо от олимпийската вицешампионка Весела Лечева, която е почетен гражданин на Търново и има подкрепата на целия регион.

Добро представяне и второ място взеха и червените във Видин, Монтана и Сливен, където водачи бяха съответно Филип Попов, Атанас Костадинов и Атанас Зафиров. Около 800 гласа не достигнаха на БСП в Сливен за втори мандат.

АТАНАС ПОПДИМИТРОВ
АТАНАС ПОПДИМИТРОВ

А в Пловдив-област червените, начело с Манол Генов, не само станаха втори, но и вкараха трима депутати, което ги направи рекордьорите на червената група в този мандат. На косъм от третия мандат заради преразпределянето се размина БСП в Бургас, където водач от гражданската квота бе Петър Кънев.

Затова и в тези региони размествания не се очакват.

В Пазарджик БСП също остана втора, но се завъртяха слухове, че Пламен Милев може да бъде сменен и да му се намери избираемо място в друга листа, защото той е ценен за групата като автор на проектобюджетите и основните икономически теми от червената програма.

Възможно е и самата

Нинова да

отстъпи

водаческото си

място в Пловдив

на проф. Иво Христов, разкриха от “Позитано”.

РУМЕН ГЕОРГИЕВ
РУМЕН ГЕОРГИЕВ

Цялата процедура по номинации на кандидат-депутати в БСП стартира отново по устав, но ще е в съкратени срокове. От събота Националният съвет вече гласува на подпис решението за участие в изборите на 11 юли, даване мандат наНинова да води разговори за подкрепа и взаимодействие с други партии, както и правилата и критериите за номиниране на кандидати.

До 20 май Националният съвет трябва да одобри водачите и местата на гражданската квота и коалиционните партньори. До 25 май областните съвети трябва да са готови с листите, които да бъдат одобрени от пленума до 30 май.

Очаква се да има и разместване и на местата за коалиционните партньори и на гражданските квоти, които на предходните избори в много региони бяха на второ и трето място, което също разсърди структурите.

Отличникът на БСП Кристиан Вигенин разговаря със съпартийци преди срещата на “Позитано” 20 за анализ на изборните резултати.
Отличникът на БСП Кристиан Вигенин разговаря със съпартийци преди срещата на “Позитано” 20 за анализ на изборните резултати.