Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съпругата на резидента влиза в посолството на Русия.
Съпругата на резидента влиза в посолството на Русия.

Разследват Военна полиция, изпуснала бившия разузнавач

Руските служби спрели шпионската дейност за цяла година месец преди военната прокуратура да удари групата от бивши и настоящи военни и разузнавачи, която изнасяла секретна информация. Това става ясно от разговорите между резидента Иван Илиев, вербувал останалите четирима, и съпругата му Галина Илиева. Тя е рускиня с български паспорт. След посещението ѝ в посолството на Москва, тя съобщила на съпруга си, че ѝ било казано, че спират за година. Новината не зарадвала резидента, но той имал надежда, че ще го потърсят и по-рано от година. Ето и диалога:

Резидент: Какво спираме? За една година?

Съпруга: Да.

Р: Това е заради това к....е

Р: Спокойно, спокойно, по-рано ще се обадят.

С : ... по-рано

Р: По-рано. Ще мине известно време.

Разследващи коментираха, че преустановяването е заради разконспирираните руски дипломати, които се занимавали у нас с несвойствени задачи. Само за година и три месеца България обяви за персона нон грата шестима служители на посолството на Москва. Заради “резидента” пък в момента се води и още едно досъдебно производство, което разследва служители на Военна полиция. Оказа се, че след служители на Бюрото по защита при главния прокурор извели Илиев от дома му, той бил отведен в сградата на военната прокуратура на ул. “Позитано” в София. Там бил поверен на Военна полиция. Военните полицаи обаче го оставили без надзор и Илиев напуснал сградата. Два часа по-късно бил открит недалеч от руското посолство.

В неделя петимата задържани българи, обвинени, че са шпионирали срещу 2-3 хил. лева, бяха изправени пред два състава на Софийския военен съд. Прокуратурата поиска арест за Иван Илиев, който е сочен като резидент, жена му Галина, полк. Петър Петров, който е зам.-шеф на бюджетната дирекция в МО, служителя в сектора за класифицирана информация в Народното събрание Любомир Медаров и двама военни разузнавачи.

Главният прокурор сравни разплитането на шпионската афера с удара по “петорката от Кеймбридж” (за нея виж долу - б.р.)

Главният прокурор Иван Гешев влиза в сградата на Военна прокуратура в неделя около 17 часа.
Главният прокурор Иван Гешев влиза в сградата на Военна прокуратура в неделя около 17 часа.
Още

в 6,30 ч в съда бяха внесени

44 тома доказателства по делото

Военни прокурори от цялата страна се включиха в досъдебното производство, поради недостига на магистрати с пагони.

Опитите на журналистите да влязат в Съдебната палата обаче удариха на камък. Така че информацията, която достигаше до репортерите, беше изключително оскъдна.

Първи в ареста около 17, 30 ч беше оставен полк. Петров.

Полк. Петър Петров
Полк. Петър Петров
При обиски в кабинета и дома му били намерени документи с поверителен гриф на НАТО, казаха разследващи. Петров е бил награждаван от министъра на отбраната. От видеото, разпространено от прокуратурата в петък, се разбра, че той и “резидента” се срещали по тъмно, за да играят тенис. Именно там ставала размяната на секретна информация и пари между служителя на МО и вербувалия го Илиев.

След мярката адвокатът на Петров - Петър Петков обясни, че задържането на клиента му било незаконосъобразно.

Причината - прокуратурата не посочила кои са сведенията, които групата събирала, за да предаде на Русия. Едва след като станели ясни документите, можело да се говори дали са класифицирана информация. Според военния прокурор полк.Стоян Лазаров имало достатъчно доказателства. Групата действала конспиративно, а участниците в нея били обучени да се укриват. Мерките продължиха до късно вечерта.

В “петорката от

Кеймбридж” имало

и шести агент

Легендарна в историята на шпионажа е “петорката от Кеймбридж”, включваща вербуваните през 1930 г. от съветското КГБ студенти в Кеймбридж Ким Филби, Антъни Блънт, Гай Бърджис, Доналд Маклийн и Джон Кеърнкрос.

Членовете на “петорката от Кеймбридж” проникват до най-високите етажи на МИ6 и ЦРУ. През Втората световна война те издават на Москва информации за военните стратегии на съюзниците, а в ранния период на студената война разкриват на руснаците почти всички важни тайни на Запада. Най-известен от петицата е Ким Филби, на когото Русия дължи информацията за разработката на американската атомна бомба. През 1963 г. той успява да избяга в Москва, където получава съветско гражданство. Историята му е разказана в много книги и филми.

Разсекретени документи на британските тайни служби през 2015 г. разкриха, че в групата на съветските шпиони е имало още един агент - филмовия критик Седрик Белфрадж. Той също учи в Кеймбридж, но напуска университета малко преди да се дипломира. Интересно е, че когато британците се усъмняват в дейността на Белфрадж, разследването е поверено на Ким Филби.