Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нито една компания не е публикувала научни доказателства, че продуктът й е ефективен и безопасен

Всяко обсъждане на плюсовете и минусите крие риск от прекратяване на договорите

СЗО обяви, че не носи отговорност за последствията от нито една

Не звучи никак обнадеждаващо, но все повече експерти предупреждават, че ще имаме късмет, ако покрай глобалния покер коя ваксина ще акумулира най-много приходи, човечеството получи и реална защита срещу коронавируса. Въпреки окуражаващите изявления за над 90% ефективност на немската, руската и американската, все още нито една компания не е публикувала научни резултати, които да убедят специалистите, че те наистина ще помогнат, без да навредят.

Никога в човешката история не сме били свидетели на толкова мащабни усилия на световната научна общност и фармацевтичната индустрия да предложат спасение от коварен вирус като COVID-19, който поразява по съвсем различен начин хората. А Европейският съюз и отделните правителства вече трескаво договарят милиарди дози от различни ваксини, чиито изпитания обаче реално все още не са приключили.

Над 10 лаборатории в различни точки на планетата са на финалната права. Все още не знаем кой ще бъде пръв, но преговорите с не една, две или три световни компании да ваксинират цялата планета вече са в ход.

Битката за ваксината днес изглежда като сериала „Игра на тронове“.

Ако надникнем зад кулисите на този толкова доходоносен бизнес, ще видим със сигурност, че в цялата работа има много повече геополитика и мръсни номера, отколкото чиста наука.

Точно това задкулисие подхранва и недоверието в бъдещата ваксина, което изненадващо не намалява на фона на застрашителното разпространение на коронавируса - вече над 55 млн. заразени и почти 1,5 млн. починали. Изследванията все още не са финализирани и съвсем логично за момента безопасността и ефективността им засега не е гарантирана дори от Световната здравна организация (СЗО). На сайта й наред с изброяването на това кои ваксини са в процес на разработване и кои са влезли в клинични изпитания стои следното съобщение: „Нито един от тези продукти не е получил одобрение от СЗО...“

Европейската комисия също отказа да носи отговорност, независимо че сключва договорите с различни компании, и я прехвърли на правителствата на отделните страни. „Причината е, че ваксините не са минали нормалните цикли на тестове и всички ще бягат от отговорност, криейки се зад спешността на ситуацията – коментира пред „Космос“ ръководителят на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология към БАН доц. д-р Андрей Чорбанов. – Но това не ги извинява, защото една погрешно създадена ваксина може да направи много повече бели, отколкото самият вирус. Забележете – при ебола тази година в Африка смъртността бе 60%. Това е Армагедон, това е истински опасен вирус, докато при сегашния смъртността е по-ниска дори от птичия грип, но ако си спомняте, при него и при свинския нямаше затворени държави и граници. Сегашната психоза няма реално обяснение, но зад нея отделните фирми всячески ще крият научните резултати за ваксините, защото като сключат договор за няколкостотин милиона, това им е достатъчно. Правителствата на свой ред си купуват индулгенции, показвайки на европейската общественост, че се грижат и влагат парите й в нещо полезно, като инвестират във ваксина, която не е произведена и не е минала тестовете.“До момента е известно единствено това, което съобщават компаниите. 

Какви удари под кръста си нанасят компаниите и каква е целта на тази война, четете в новия брой на "Космос". 

Андрей Чорбанов е един от малцината учени у нас, които разбират от ваксини. 
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Андрей Чорбанов е един от малцината учени у нас, които разбират от ваксини. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ