Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

11 г. след трагедията в Охридското езеро, роднините на починалите 15 български туристи и останалите около 35 спасени, още очакват компенсации за преживените страдания. Делото стигна до ВКС, но бе върнато за ново разглеждане на Софийски апелативен съд.

На 5 септември 2009 г. 55 български туристи се качват на корабчето "Илинден", за да пътуват към манастира "Св. Наум". Трагедията се разигра около 11 часа, когато корабът потъва за минути на около 200 метра от брега на езерото. 15 души са извадени мъртви, останалите са спасени. 

На три инстанции съдът в РСМакедония осъди капитана на кораба Сотил Филевски и застрахователния агент от компанията "Лойд" хърватина Бранко Баич на по 1 г. затвор. Невероятен жест направи една от наследничките на починал по време на делото в македонския съд. Тя подари осветена икона лично на капитана Филевски, защото той веднага се е хвърлил във водите на езерото, за да спасява хората.

Филевски изтърпя присъдата си, а Баич още се издирва. Германската компания "Лойд" вече се е обединила с норвежка, а корабът е нарязан на скраб.

"Илинден" е пуснат на вода през 1924 г., участвал е в три войни като военен катер, по него са правени технически  реконструкции, за да може да превозва туристи. Около година преди инцидента Бранко Баич дава предписания до капитана Филевски в срок от 3 месеца да бъдат отстранени различни проблеми - липса на спасителна лодка, ремонт на машинното отделение, нестабилност на плавателния съд.  Това не е направено и въпреки това, Байч дава разрешение за плаване и сертификат за годност.

Наследниците на починалите и пострадалите туристи заведоха дело в българския съд за обезщетение срещу застрахователната компания. На втора инстанция Софийски апелативен съд присъди обезщетения общо за около 5 млн. лв. на всички наследници, като сумите варират от 120 хил. до 160 хил. лв. на всеки. Делото стигна трета инстанция във ВКС, но през юли т. г е върнато за ново разглеждане от друг състав на Софийски апелативен съд. и все още не е приключило. Очакванията са след около 1-2 години делото да приключи и близките да бъдат обезщетени.

Министерството на външните работи на Северна Македония
категорично осъжда вандалския акт с оскверняване на паметника в
Охрид. Монументът беше издигнат на брега на езерото през септември в памет на 15 български туристи, които загинаха на кораба "Илинден" преди 11 години, предад