Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Два големи бика гонят хора и нападат автомобили в столичния квартал “Лозенец”.
СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ
Два големи бика гонят хора и нападат автомобили в столичния квартал “Лозенец”. СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Два големи бика тормозят жители на столичния район “Лозенец”, съобщи Нова тв. Част от живеещите на ул. “Нелсън Мандела” се страхуват да напуснат жилищата си, за да не бъдат подгонени от животните.

“От няколко месеца се разхождат два бика, отглеждани от мъж. Миналата седмица животните решиха да си “поиграят” с мен - тръгнаха да ме гонят. Четирима мъже ми помогнаха и ги подгониха с прът”, обясни жена. “Аз бях свидетел как биковете си “поиграха” и с един автомобил. Облизаха го добре и му извадиха огледалата с рогата си”, разказа друг жител на квартала.

От Столичната община заявиха, че са сезирали Българската агенция за безопасност на храните. Заедно с тях да издирят животните и стопанинът им вчера са отишли екипи от Столичния инспекторат и от дирекцията по общински строителен контрол. Експертите обаче не са успели да ги открият.

От БАБХ потвърдиха, че техен представител е участвал в проверката, след като са били поканени. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност обаче кметовете и кметските наместници били длъжни да предприемат мерки да няма свободно движение на животни по улиците. Имало и наредба на Столичната община, която също регламентирала отглеждането на селскостопански животни.

Всъщност от години агенцията по храните и местната власт си прехвърлят отговорността кой трябва да вземе мерки, за да няма животни по улиците. В крайните столични квартали е честа практика крави и коне да пасат без надзор. Има случаи, при които на служители от районните администрации се налага да ловят и да връзват коне, докато дойде собственикът им.