Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Юрген Клоп е магьосникът, който буквално изстреля “Ливърпул” в друга орбита.
Юрген Клоп е магьосникът, който буквално изстреля “Ливърпул” в друга орбита.

Повечето хора ми завиждат за страхотната кариера и купищата уникални мигове, които преживях с екипа на "Ливърпул". Да, никога няма да забравя триумфа ни в Шампионската лига. Още се усмихвам, когато се сетя. Да, имах и много други успехи в евротурнирите и на Острова. Но когато се върна назад, винаги се появява една горчилка. Най-голямата ми мечта беше да стана шампион с останалите велики футболисти, с които имах щастието да играя.

На няколко пъти

бях толкова близо.

Вторите места никой не ги брои. И за мен нямат значение. Дано съвсем скоро видя как наследниците ми в "Ливърпул" вдигат така желаната купа над главите си", казва в емоционално обръщение към феновете през 2015 г. легендата на "мърсисайдци" Стивън Джерард.

Любимецът на феновете трябваше да изчака пет години, за да се сбъдне мечтата му. Но какво са пет години, щом се случи толкова голямо чудо, за което говори цяла Англия. Да, "Ливърпул" отново е шампион след 30-годишно чакане. За последно титлата акостира на ст. "Анфийлд" през 1990 г. Играчите на тогавашния треньор Кени Далглиш завършват на първо място с 9 точки преднина пред "Астън Вила". През следващите години "мърсисайдци" на няколко пъти са много близо до титлата, но се препъват в последния момент.

Тази година дори пандемията от COVID-19 не успя да спре шампионските амбиции на Юрген Клоп и неговите момчета. Всъщност болестта, която превзе целия свят, можеше да изиграе лоша шега на новия шампион. На Острова се навъдиха немалко специалисти, които предлагаха да бъде обявена нулева година и големите фаворити в шампионата да пият по една студена вода. Слава богу, разумът надделя и "червените" ще си получат това, за което се бориха лъвски през последните месеци. Но дали победителите ще успеят да се зарадват истински?

В Англия твърдят, че чаканото цели 30 години чудо ще бъде помрачено от пандемията. Първенството започна нормално, но след това светът се срина и всичко

заприлича на една голяма лудост.

Стигна се дотам, че играчите на терена не смееха да се доближат един до друг, а мачовете често бяха спирани, за да бъде дезинфекцирана топката. Дори сега сме много далеч от нормалността. "Мърсисайдци" доиграват оставащите мачове от сезона пред празни трибуни. Да, озвучителят на стадиона се старае да озвучава мачовете със записи със скандирания на агитката, но не е същото. Празните седалки няма как да не потискат звездите, които искаха да са заедно с привържениците в най-сладката последна част от дългата и уморителна надпревара. Друго си е след поредния гол да се хвърлиш в прегръдката на тълпата, намираща се зад вратата. Друго си е да чуеш как хиляди хора крещят твоето име. Друго е да чуеш скандиранията и вечните фенски песни по случай големия успех.

А най-лошото е, че въпреки абсолютната доминация на "червените" във Висшата лига пак се намериха колеги да омаловажат дългоочаквания триумф.

"Сезонът бе провален заради пандемията. За съжаление, тази година няма да бъде запомнена като годината, в която "Ливърпул" спечели титлата. Безспорно те бяха най-добрият отбор,

но победиха в едно нередовно състезание.

Паузата в разгара на сезона ми дава основание да отрека редовността на всичко, които се случи във Висшата лига", категоричен бе нападателят на "Уотфорд" Трой Дийни.

Лидерът Върджил ван Дайк и колегите му в защитата на тима имат основна заслуга за спечелената титла.
Лидерът Върджил ван Дайк и колегите му в защитата на тима имат основна заслуга за спечелената титла.

Всеки сам може да прецени дали да се довери на неговите думи, или да се опита пълноценно да съпреживее уникалните емоции, които очакват Юрген Клоп и неговата команда от перфектни футболисти. Голямото събитие ще се състои на 22 юли след мача с "Челси", който се явява и последният домакински за новите шампиони. Тогава играчи и техният наистина страхотен треньор ще получат титлата след три десетилетия суша. Пред телевизорите ще има вече пораснали мъже със семейства, които са се раждали точно около последния шампионски триумф. Това наистина е много време и всички замесени в сегашния уникален успех имат право да празнуват.

Лошото е, че това няма да се случи на митичния стадион, тъй като новият коронавирус не отстъпва и дори започна да завладява нови територии. Може и да се научим да живеем така – да празнуваме от разстояние и да подкрепяме любимите си футболисти пред телевизора. Колкото до новия шампион, изглежда, че там не губят време в оплакването на лошия късмет да сглобят непобедим състав точно в годината на пандемията от COVID-19. Титлата е факт, но хората, ангажирани с каузата на английския гранд, имат доста по-смели планове за бъдещето. Те виждат възможност

да превърнат тима в абсолютен хегемон,

който да се задържи на трона и догодина, а защо не и в следващите 2-3 години. За подобна амбициозна цел ще са необходими и нови футболисти, колкото и добре избрани да са сегашните. Нападението е страховито, но титлата беше спечелена по-скоро от желязната защита. В халфовата линия също има разнообразие, но мениджърът Клоп поиска пари за трансфери, за да продължи великото си дело.

Това са сметки за следващите седмици, а сега е време за празник и за чиста наслада от постигнатото. Всички са длъжни да се преклонят пред отбора, който игра най-атрактивния, смел и вдъхновен футбол на Острова. И всички дължат един още по-дълбок поклон пред треньора Юрген Клоп, който има най-голяма заслуга за успеха. Точно заради това очаквайте в следващия брой неговата история, която би трябвало да е вдъхновение за всеки, тръгнал да гради кариера в спорта.