Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новак Джокович и Григор Димитров на минитурните от "Адрия тур" в Белград.
Новак Джокович и Григор Димитров на минитурните от "Адрия тур" в Белград.

Бащата на Ноле обвини Гришо, че е заразил всички на турнира

Малко преди “Адрия Тур” №1 в света е бил в контакт с болен от коронавирус, което доказа невинността на българина

Лудият купон след минитурнира по тенис на “Адрия Тур” в Белград предизвика истински скандал, след като стана ясно, че Григор Димитров е болен от коронавирус.

След играта най-добрите тенисисти - Новак Джокович, Доминик Тим, Александър Зарев, Филип Крайович и Виктор Троицки, пееха с цяло гърло, а по-срамежливият Григор Димитров бе отнесен на ръце до сцената. Те прекараха цяла нощ в елитна дискотека в Белград, но дни по-късно стана ясно, че

българската ракета №1 се чувства зле

Бившият №3 побърза да сподели състоянието си в социалните мрежи, като към написаното прикачи и снимка с маска: “Здравейте всички, искам да уведомя моите фенове и приятели, че тестът ми за COVID-19 в Монако беше положителен. Искам да се уверя, че всеки, който е бил в контакт с мен през тези изминали дни, ще се подложи на тестове и ще вземе необходимите предпазни мерки.

Съжалявам за всяка вреда, която може да съм причинил. Сега съм вкъщи и се възстановявам. Благодаря за вашата подкрепа и моля, бъдете в безопасност и здрави.”

Новината доведе до смесени чувства и успя да изправи един срещу друг доскорошните приятели Димитров и Джокович, който също се оказа заразен.

Масово тестване показа, че е болна и съпругата на Ноле, както и последният съперник на българина Борна Чорич, Виктор Троицки, който игра в Белград, както и бременната му половинка. Позитивни са тестовете на треньора на Димитров - Кристиан Гро, физиотерапевта му Алгис Христов и един от треньорите на Новак Джокович.

Именно по тази причина Григор беше обвинен от бащата на Ноле, че е предал болестта на него и на останалите тенисисти. Изказването му бе провокирано от факта, че бяха провалени предстоящите турнири в страните от бивша Югославия.

“Защо това се случи? Защото Димитров вероятно дойде заразен отнякъде - каза Сърджан. - Не беше тестван тук, взеха му проба на друго място. Това не е хубаво. Но... Какво да се прави.

Нанесе голяма

вреда на Хърватия,

на нашето семейство и на Сърбия. Никой не се чувства добре, разбира се, и самият Новак. Но положението е такова, каквото е. От тази ситуация трябва да излезем по-силни. Трябва да осъзнаем, че това трябва да мине, да се защитим по някакъв начин.”

Редица сръбски медии разпространиха информацията, че Димитров е отказал два пъти да се тества за коронавирус по време на минитурнирите. Според тях българският тенисист се е чувствал зле при пристигането си в Хърватия, но е подценил ситуацията.

Мениджърът му Георги Симеонов реагира светкавично на критиката, като обясни, че

на Григор не му

е било предлагано

да се тества

за коронавирус по време на двата минитурнира в Белград и Задар.

“Григор кацна директно в Белград след тримесечна пълна изолация - посочи Симеонов. - Той беше заедно с треньора си Крис Гро. - Организаторите на събитието са тези, които имат отговорност за безопасното провеждане на турнира и създаването на правила, които да се следват.

Григор стриктно е спазвал всички наложени от тях, и съществуващите закони и наредби при преминаването на границата между България, Сърбия и Хърватия.”

Обвиненията на бащата на Джокович идват в момент, в който

целият тенис свят отправя остри критики

към сина му заради провеждането на турнирите “Адрия Тур”, в които не се спазвала никаква социална дистанция от играчи, треньори и публика. Всички се обединиха, че решението на Ноле да проведе събитията в Белград и Задар е безотговорно, въпреки че е заради благотворителност. Още повече че тенисистите участваха в шумно нощно парти в сръбската столица.

“Участниците показаха срамно незачитане на трите принципа - дезинфекция, дистанция и носене на маски. Снимките са напълно достатъчни, за да се види колко лош пример беше даден”, коментира специалистът по онкология Едуардо Вилар.

След нощния купон тенис ракетата ни се прибра в Хасково и проведе открита тренировка в присъствието на много фенове и деца. В Задар пък всички играха баскетбол в местния клуб и се срещнаха с Бисерка Петрович - майката на легендарния Дражен Петрович.

След като стана ясно, че Гришо е болен, в Хасково направиха тестове на всички, които са били в контакт с него. За щастие,

нито един от тях

не се е заразил

Въпреки това бащата на Джокович не спира да държи на мнението си, че българската ракета №1 е заразил всички в Белград, без да отчита факта, че невинността на Димитров се доказа.

Още на 15 юни "24 часа" предупреди, че Новак Джокович и Никола Йокич от "Денвър Нъгетс" са били на благотворителен турнир по тенис 4 дни преди това. След него баскетболистът на "Партизан" Никола Янкович даде положителна проба за коронавирус.

Така се оказва, че Ноле е единственият от участниците в турнира, който доказано е

влязъл в контакт

със заразен с коронавирус

преди началото на първия турнир от "Адрия Тур" в Белград, проведен от 12 до 14 юни.

Сръбската столица определено може да се смята за мястото, където всички са се заразили, и по още една причина. Физиотерапевтът на Григор и Виктор Троицки също са с положителни проби, въпреки че не са пътували до Задар.

Впоследствие не бе обявено дали Джокович се е тествал за коронавирус след контакта си с Янкович, но това изглежда малко вероятно, като се вземе предвид скептичността на тенисиста към вируса, както и отказът му да се тества в Задар, Хърватия, веднага след като стана ясно, че Григор Димитров е заразен. Лагерът на Джокович обясни отказа му с това, че

световният №1 “няма симптоми”,

като бе обявено, че той ще последва препоръките на медицинските специалисти при завръщането си в Белград. Именно там Джокович и семейството му се подложиха на тестове, от които стана ясно, че той и съпругата му Йелена са носители на вируса.

Докато валяха критиките от всички срещу Джокович, той написа едно философско послание в туитър, като цитира сръбския патриарх Павле: "Корабите не потъват заради водата, която ги заобикаля, а заради водата, която влиза в тях. Не позволявайте на това, което ви заобикаля, да влезе вътре във вас и да ви завлече към дъното".

Въпреки критиките към Джокович сръбският тенисист Янкo Типcaрeвич го зaщити, като oргaнизирa пaрaлeлeн дeмoнcтрaтивeн турнир c тoзи нa Нoлe в Бeлгрaд, кoйтo нaрeчe Изтoчнoeврoпeйcкo първeнcтвo, и посочи: "Вижтe прeпълнeнитe плaжoвe в Aнглия, футбoлиcтитe нa Ливърпул, кoитo прaзнувaт и ce прeгръщaт. Някoй ce e зaрaзил в Бундeслигaтa, а зa нac кaтo чe ли ca cъздaдeни други прaвилa. Рaзбoля ce Димитрoв, a oбиждaт Нoвaк. Дa видим, кoгaтo нa US Оpеn зaпoчнaт cлучaи c кoрoнaвируc, дaли пaк щe oбиждaтe Джoкoвич? Тaм щe имa 700 игрaчи. Вcички ли щe ги тecтвaтe? Или пaк Нoвaк щe ви e винoвeн?"

Неговото мнение обаче не може да обори доказателствата, които направиха на пух и прах твърденията на бащата на Новак - Сърджан, че Григор Димитров е заразил всички.

Вероятно осъзнал вината си Ноле отново писа в туитър: "Дълбоко съжалявам за вредите, които нанесе турнирът. Всичко, което направихме аз и организаторите, бе от сърце и с добри намерения. Вярвахме, че надпреварата спазва всички здравни протоколи. Здравната обстановка в региона изглеждаше нормална, за да може най-сетне хората да се обединят от филантропската ни идея. Сбъркахме, беше прекалено рано. Не мога да опиша колко съжалявам за това и за всеки случай на заразен. Ако сте посетили "Адрия Тур" или сте били около някого от зрителите, ви моля да се подложите на тест и да спазвате социална дистанция. За тези в Белград и Задар скоро ще споделим необходимия здравен ресурс. Останалата част от турнира е отменена. Ще обърнем внимание на всички засегнати. Моля се за бързото им възстановяване.”

Въпреки разкаянието си обаче

тенисист №1 може да бъде съден

заради провеждането на минитурнирите, особено ако се докаже, че точно те са нанесли вреда на хората.

Хубавата приказка в Сърбия се разви с лош край, но по-любопитното е дали Григор Димитров и Новак Джокович ще останат приятели след този скандал.