Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убийството на дядо му и животът в съседство със смъртта в детството  каляват характера на футболната звезда

Светът на едно 6-годишно момче е разтърсен от бруталната екзекуция на дядо му. Ако не беше този повратен момент, животът му навярнонямаше да е такъв, какъвто е днес. Лука може би нямаше да прослави името си и всички днес да го познават като футболната звезда, на чиято фланелка пише името на дядо му - Модрич.

На 18 декември 1991 г. сръбските военни сили превземат град Модричи и започват да налагат терор върху хърватските семейства, които не са успели да избягат. Единственото "престъпление" на Модрич-старши е, че заедно с петима свои другари прекарват добитъка си по изоставена улица. Там мъжете са разстреляни от сръбски главорези, желаещи да изпратят послание към хърватите, които все още са останали в Модричи. Съобщението е красноречиво - напуснете града или ви чака същата съдба.

Малкият Лука е покрусен, тъй като връзката с дядо му е много силна. Двамата са заедно постоянно, докато родителите му работят във фабрика, за да поддържат скромното съществуване на семейството и да слагат храна на масата.

Убийството на дядо му

оставя неизлечим отпечатък върху малкия Лука. След тази трагедия за фамилията те нямат никакъв избор - трябва да бягат. Местят се в град Зандар. Там са принудени да живеят още по-скромно, без редовно снабдяване с електричество и течаща вода. Всичко това калява характера на Лука - външно той може да изглежда слаб, но в него расте бъдещият титан.

Съществуването на четиричленното семейство е съпроводено с постоянни опасности - непрекъснати бомбардировки от сърбите и ежедневна заплаха от наземни мини на всеки ъгъл.

Лука е тихо дете, чиято единствена страст

в живота е да играе футбол около паркинга на хотела, в който са се настанили. Опитва се да не чува звуците от бомби и да преодолява ужаса от дебнещияпризрак на смъртта - толкова близо, сякаш зад ъгъла.

"Когато започна войната, ние станахме бежанци и беше наистина труден момент - признава години по-късно Модрич. - Бях на шест години. Това бяха наистина много трудни времена. Спомням си ги много добре, но не искам да се връщам към този кошмар".

Срамежлив и крехък, той е отписан от поредица треньори, които не вярват, че може да блесне и да се справи с предизвикателството да изгради футболна кариера. През 1995 г. Модрич е отхвърлен в първия си опит да пробие в "Хайдук" (Сплит). Мечтите му изглеждат невъзможни за сбъдване.

След време обаче Томислав Базич, ръководител на младежката академия в "Задар", използва контактите си, за да уреди на Лука проби в другия гранд в страната - "Динамо" (Загреб). Там треньорите виждат потенциал в младия полузащитник и така през 2000 г. Модрич преминава в школата на отбора. Три години по-късно дебютира в професионалния футбол като преотстъпен играч в "Зрински" (Мостар), а когато е 20-годишен - и за националния отбор при престижна победа с 3:2 в контрола срещу Аржентина.

Халфът е част от избраниците на треньора Славен Билич за световното първенство в Германия през 2006 г., както и на европейското две години по-късно. Именно на европейските финали младият тим на "ватрените" впечатлява, записвайки три победи от три мача в груповата фаза на турнира, включително успех над Германия. Последвалото отпадане на четвъртфинала срещу Турция е прието като огромен провал за този толкова силен тим.

Главните действащи лица обаче не остават незабелязани, особено най-силните млади играчи в отбора - Лука Модрич и Иван Ракитич. Впечатляващите им изяви грабват интереса на редица отбори от топпървенствата на Европа. Така малко преди да навърши 23 години Модрич преминава в англйския "Тотнъм".

Класата на Лука е очевидна и бързо си печели славата на един от най-добрите полузащитници във Висшата лига. През 2010 г. на церемония в Загреб той се жени за дългогодишната си приятелка Ваня Боснич, като през същата година се ражда и първородният им син Ивано. След четири сезона на Острова, в които хърватинът демонстрира изключително високо ниво, Жозе Моуриньо го иска на "Сантяго Бернабеу" в шампиона на Испания "Реал" (Мадрид).

Само два дни след осъществяването на трансфера Модрич влиза в игра в мача реванш за суперкупата на Испания срещу Барселона и

печели пръвия си трофей с кралския клуб.

Играчът се превръща в една отключовите фигури за "белия балет" през следващите години. В мач от осминафиналите на Шампионската лига той отбелязва изключително красив и важен гол във вратата на "Манчестър Юнайтед", за да изравни резултата на "Олд Трафорд". В крайна сметка Кристиано Роналдо добавя още едно попадение на сметката на "Реал" и така рекордьорите в турнира елиминират червените дяволи в последния европейски сблъсък за легендария сър Алекс Фъргюсън.

Модрич изиграва изключително важна роля година по-късно на финала в турнира, като след негово центриране от ъглов удар Серхио Рамос изравнява резултата срещу "Атлетико" (Мадрид). Впоследствие "Реал" печели мача и юбилейната десета купа на Европа.

Невероятните изяви на "маестрото"

продължават и през следващите години, като Лука печели всичко възможно с испанския гранд. Отново той прави изключително важна асистенция на пореден финал за отбора му в Шампионската лига, като този път "Ювентус" е разбит с 4:1 през 2017 г.

Хърватинът и "Реал" триумфират общо четири пъти в рамките на пет сезона в най-престижния европейски клубен турнир. Може би единственото разочарование за Модрич през този период е фактът, че Хърватия отново отпада рано на европейското във Франция след загуба на осминафиналите от бъдещия шампион Португалия.

Жаждата на него и съотборниците му за сериозен пробив с националния отбор обаче не стихва и

Лука извежда "ватрените" като капитан

на мондиала в Русия през 2018г. Хърватите отново доминират от самото начало, като записват три победи от три мача в груповата фаза. Аржентина на Лео Меси е разбита с 3:0, а Модрич бележи един от головете по особено красив начин. Нещо, което се превръща в запазена марка на елегантния плеймейкър. В крайна сметка "шахматистите" стигат до финала на световното, където губят от Франция, а Лука Модрич е избран за най-добър играч на шампионата. След като печели редица индивидуални отличия,в края на 2018г. логично вдига и най-престижната награда - "Златната топка". Така той спира доминацията на Кристиано Роналдо и Лионел Меси, които неизменно печелят отличието в предишните десет издания.

Последвалият сезон за Модрич и "Реал" е доста труден, но въпреки това отборът печели за рекорден път световното клубно първенство. Сякаш умората си казва думата и хърватинът не е на обичайното ниво през кампанията. През настоящия сезон обаче, след завръщанто на Зинедин Зидан, Лука напомня за най-добрите си времена, а "Реал" е все по-близо до рекордната 34-та титла на Испания.