Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С леко вдървена походка и очевидно притеснен от огромния интерес и святкащите камери, Лука Модрич излезе на сцената, за да си прибере "Златната топка".

Белите якички във футбола, абонирани за подобен род събития, също се бяха вдървили от шока, че не виждат най-ценното индивидуално отличие в ръцете на Меси или на Роналдо.

Минаха 10 дълги години, преди да се намери смелият принц, който да атакува крепостта на двамата великани. Никой не очакваше, че точно нисичкият хърватин ще посегне да грабне короната изпод носовете на двете суперзвезди, които си подхвърляха "Златната топка",

все едно си правят

пасчета на тренировка

Планетите обаче се наредиха в правилната конфигурация за Лука, докато в същото време бяха неблагосклонни към португалеца и аржентинеца. Модрич стигна до финала на световното и триумфира в Шампионската лига, което се оказа достатъчно за имащите право да избират кой да е новият номер 1 в световния футбол. Непосредствено зад хърватина остана абонираният за призовите места Роналдо, а трети е Гризман. Истината е, че и французинът заслужаваше трофея, след като тази година стана световен шампион и се представи на ниво в "Атлетико" (Мадрид). Единственият му недостатък е, че не играе на правилния стадион в Мадрид, където тренират "кралете", свикнали да обират всички лъскави купи и награди.

"Трудно ще намеря думи, за да изразя какво чувствам в момента. Това е велик момент в живота ми. Осъзнавам какво направиха Меси и Роналдо през последните 10 години във футбола и в същото време хората сякаш искаха да видят някаква промяна. Щастлив съм, че точно аз я осъществих", заяви Модрич след награждаването.

Той може и да няма достатъчно богат речник да сподели чувствата си, но фактите са достатъчно красноречиви за това колко луда година изпраща Лука. След големите радости и още по-голямото разочарование на световното дойде и сериозният му сблъсък с испанската правораздавателна система. Халфът на "Реал" (Мадрид) получи 8-месечна условна присъда за данъчни измами.

Докато рита за най-богатия клуб в света, заедно със съпругата си той създава фирма в Люксембург, която

му служи за укриване на доходи

Става дума за суми от порядъка на около 1 млн. евро. Данъчните обаче надушват схемата и набързо разплитат случая. Модрич поиска споразумение с прокуратурата, което му осигури условната присъда, придружена със солена глоба.

Съдебните неволи на Модрич сега са само лош спомен, който не може да опетни ореола му на непримирим боец, тръгнал от абсолютната нула да покорява върховете на световния спорт. Да, Лука се различава значително от Меси и Роналдо, които от най-ранна детска възраст разчитат на семейна и всякаква друга подкрепа, за да се превърнат в това, което са. Новият носител на "Златната топка"

върви по много по-трънливи пътеки

към високото и престижното.

На пет години той е пратен от родителите си да пасе селските кози, а след това се сблъсква с ужасите на войната. Когато в махалата му пристигат сръбските войници, дядото на Лука излиза на улицата, за ги накара да си вървят. Вместо хората започват да говорят автоматите. Дядо Лука и още неколцина мъже са убити, а семейството на бъдещата футболна звезда успява да се измъкне в последния момент. Следващите години са не по-малко трудни.

Фамилия Модрич живее в бежански лагер в Задар. Лука е записан от баща си да тренира футбол в местната детско-юношеска школа. Татко му няма пари, за да купи екипировка, и първият му треньор му измайсторява предпазни кори от дърво. Неудобни са, тежки са, но такива са времената.

Момчето показва талант, но късметът не е на негова страна. 10 години се лашка между различни отбори, а специалистите предричат скорошен край на кариерата му. Не го харесват заради ръста му от 1,72 м и той трябва да мине през селските групи, където защитниците правят всичко по силите си, за да

обезкостят хърбавия, но изключително

талантлив младок.

Той оцелява. След това идва трансферът в "Хайдук", който преобръща живота на Модрич. Сега е милионер, който може да си купи и да прави каквото си поиска. Славата и парите обаче не са го променили особено. Все така скромен и някак вдървен е пред голяма компания. Може би и заради това отбягва шумните купони и предпочита да е със семейството си. Този път нямаше как да се измъкне. Целият свят го видя да си получава топката от благороден метал. Да му е честита, защото си я е заслужил.