Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Добре съм, нямам симптоми, написа тя във фейсбук

Парламентът заседава извънредно днес и в понеделник, гласуването ще е по групи, за да не се засичат

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова е дала положителна проба за коронавирус. И тя е доктор, както и първият депутат с COVID-19 Хасан Адемов от ДПС.

Третата заразена в парламента е Даниела Малешкова от ГЕРБ, която е от Пазарджик. Това стана ясно след проведените PCR тестове за коронавирус на всички депутати.

Д-р Дариткова и Даниела Малешкова са в добро състояние и нямат никакви оплаквания. Те са информирали семействата си и ще се подложат на доброволна карантина за 28 дни в домовете си, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Двете няма да участват в предстоящите заседания - нито в комисии, нито в пленарната зала.

“Чувствам се добре, нямам никакви симптоми на заболяването.

Ще бъда на

разположение на

моите пациенти

и ще ги

консултирам

по телефона”,

написа във фейсбук д-р Дариткова. Тя обясни, че в лекарския кабинет, където продължава да практикува, ще бъде заместена от колеги. “През последната седмица, когато съм преглеждала пациенти, съм спазвала всички противоепидемични правила и няма риск да съм ги заразила. Моля ви, пазете се! #ОстанетеСиВкъщи”, написа още шефката на ПГ на ГЕРБ.

Всички от групата на ДПС, от която е и Хасан Адемов, се чувстват добре, обяви зам.-шефът ѝ Йордан Цонев.

Две извънредни заседания - в петък и в понеделник, ще проведат депутатите. Те ще гласуват по групи в пленарната зала, за да не се засичат, реши Председателският съвет в четвъртък.

Ръководството на НС и шефовете на групи изчакаха резултатите от тестовете на всички депутати, преди да решат как точно ще се работи.

Три важни точки за гласуване имат депутатите. Те трябва да одобрят предложението на правителството да бъде удължено извънредното положение до 13 май, както и актуализацията на бюджета заради кризата. Важни са и промените в закона за енергетиката, с които ще бъдат свалени цените на тока.

Няколко са били обсъжданите варианти за работа на заседанието на Председателския съвет. От “Обединени патриоти” и БСП предложили депутатите да се преместят в сградата на бившия Партиен дом. Мотивът бил, че всички имат кабинети там, а пултовете, от които те гласуват с пръстов отпечатък, могат да се преместят в стаите им. Така само изказванията щели да стават в залата, а всеки да гласува от кабинета си. Това обаче не било прието и засега работата продължава в пленарната зала.

Днес ще заседават три комисии - по бюджет и финанси, по правни въпроси и по енергетика. А от 14 ч се събира парламентът, за да гласува на първо четене текстовете. В събота ще се правят предложения, в неделя комисиите ще работят и в понеделник законите ще се гледат на второ четене.

Вчера депутати от ГЕРБ начело с Красимир Ципов внесоха промени в закона за извънредното положение. Една от тях дава възможност на държавни и местни органи и комисии да заседават от разстояние при спазване на законовите изисквания за кворум и лично гласуване.

С друга промяна се отменя годишната ваканция на съдилищата, която по принцип е от 15 юли до 1 септември.