Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виновен ли е Неймар, че не остана във Франция, за да дава кураж на по-бедните и онеправданите?
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Виновен ли е Неймар, че не остана във Франция, за да дава кураж на по-бедните и онеправданите? СНИМКИ: РОЙТЕРС

Специалист лекува психиката на играчите в “Ливърпул”

Световният футбол ще бъде отнесен от задаващата се жестока икономическа криза

Настъпи адът на земята и ние не бяхме готови за него!" – с тези думи на италианската футболна легенда Роберто Манчини най-лесно може да бъде обобщена моментната ситуация в световния спорт. Звездите от стадионите, лекоатлетическата писта или баскетболната зала са подложени на невиждан натиск. Те буквално са на първа линия, както е модерно да се казва напоследък. Със сигурност са най-засегнатите сред хората,

ангажирани да развличат човечеството

Да, холивудската звезда Том Ханкс уплаши своите фенове с разкритието, че той и жена му са били спипани от неуморимия коронавирус. Имаше и други популярни лица от киното и музиката, но те са малцина на фона на страдащите в световния спорт. Само преди дни той даде и първата си свидна жертва. Бившият собственик на "Реал" (Мадрид) Лоренсо Санс не успя да се пребори с болестта. Но какво се случва? Защо толкова популярни спортисти се разболяват? Как е възможно няколко звезди от американското баскетболно първенство да се окажат сред болните?

Засега никой не може да даде категоричен отговор на тези въпроси, но най-логичното обяснение е тяхното задължение да общуват постоянно с много хора във и извън спортната арена. Футболистите са заедно в една съблекалня, а след това са в прегръдките на феновете. По същия начин и звездите от НБА са принудени от професията да са в центъра на вниманието и просто нямаше как да останат незабелязани от микроскопичния убиец, който сякаш търси възможно най-голяма известност, заразявайки нови и нови популярни мъже и жени. В тези времена на невиждана за нашето поколение криза започват да

изпъкват чисто човешките качества

на хората, които иначе сме свикнали да възприемаме като полубогове, неподвластни на нашенските си емоции и слабости.

Тези дни най-обсъжданата тема е предполагаемото бягство на Неймар в родината му. Бразилската суперзвезда на ПСЖ се качил на частния си самолет и отлетял за дома едва ли не часове преди Франция да обяви пълна блокада по суша, въздух и море заради настъплението на заразата.

Французите нямат нужда от такава новина в толкова напрегнат момент. Или пък е точно обратното?

Факт е, че Неймар изведнъж се оказа

мишена на всенародния гняв,

подклаждан умело от страха за собствената кожа. Феновете, които довчера го обожаваха заради извънземните му технически качества, днес го обявяват за предател и са готови да го валят в катран и перушина.

Виновен ли е Неймар, че не остана във Франция, за да дава кураж на по-бедните и онеправданите, които нямат неговия късмет да си стои затворен в луксозно имение и да брои купищата пари, с които може да изкара не една, а сто поредни пандемии?

Няма еднозначен отговор и на този въпрос. Звездата на парижкия гранд явно реши да не се подлага на подобна морална дилема и избра да продължи живота си в Бразилия, където коронавирусът нанася далеч по-малко поражения, отколкото на Стария континент. Предателството му, ако има такова, няма да му бъде простено. Шефовете на ПСЖ подсказаха, че са готови да се освободят от него още тази година и ще се задоволят с около 150 млн. евро, което е със 72 млн. по-малко от това, което платиха на "Барселона". Сделката не е изгодна, но е задължителна, тъй като френските фенове едва ли ще приемат обратно предателя, който първи напусна потъващия кораб. Но нали Неймар си е роден под щастлива звезда, моментално се намери желаещ да го има в редиците си. Босовете на "Барселона" мечтаят да го съберат отново с Меси и Суарес в един състав. Каталунците мечтаят, но ще трябва да почакат и да видят как ще се развие ситуацията в света, защото накрая може да се окаже, че не само не могат да купуват, но и трябва да продават. Вирусът засегна сериозно Испания и ако сега отнема стотици и дори хиляди човешки животи, то утре или вдругиден ще се сблъскаме с друго

зловещо наследство на болестта

Никой не знае как ще се справи светът с невижданата по размерите си икономическа криза, която чука на вратата. Спортът отново ще е сред най-засегнатите сектори. Да вземем за пример "Барселона".

Клубът изрядно плаща заплатите на своите играчи, администратори и хиляди други работници, заети с каузата на испанския гранд. Допреди месец беше лесно, тъй като приходите покриваха разходите и балансът беше положителен.

Сега е съвсем различно. Касата на "Лос кулес" е празна. Стадионът е празен, касите за билети са затворени, не работят и фенмагазините, които изкарваха милиони евро всеки месец. Тарторът Меси и другите стари кучета се съгласиха на предложението да намалят заплатите си, но е временна мярка, която едва ли ще реши проблемите. А те важат не само за "Барса", но и за всички частни спортни организации по света. Малцина са тези, които имат някакъв план за действия в подобна кризисна ситуация. Мнозинството се надяват лекарите по-бързо да намерят универсален лек срещу вируса или природата да помогне на човечеството, пращайки топло и сухо време, което да се окаже пагубно за заразата.

Докато не дойде добрата новина, ни остава да броим жертвите и да се готвим за

гладното

бъдеще

В този момент притесненията за финансите изглеждат неприемливи на фона на изгубените човешки животи. Световният спорт също даде своята свидна жертва в лицето на Лоренсо Санс. 76-годишният бивш президент на "Реал" (Мадрид) не успя да се пребори с болестта, а смъртта му потресе целия испански спорт. Навремето Санс беше голяма клечка, който вечеряше в компанията на президенти и крале, а под негово ръководство мадридският гранд спечели немалко престижни купи. Със сигурност трагичната гибел на Санс подсказа на спортните звезди в Испания, а и по целия свят, че никой не е недосегаем за

невидимия

ловец

Колкото и пари да имаш, колкото и да се криеш в своето луксозно имение, пак може да паднеш жертва на заразата.

Много от по-богатите футболни клубове наеха спортни психолози, които да работят със звездите и да ги предпазят от ужаса, който пълзи неумолимо в сърцата на уж недосегаемите ни герои от телевизионния екран. В "Ливърпул" психологът Лий Ричардсън работи

на два фронта

Той успокоява страховете и в същото време се опитва да намали стреса от идиотската ситуация в английската Висша лига. Първенството е спряно и вече се чуха гласове то да бъде прекратено и да бъде обявена нулева година. Това ще съсипе мърсисайдци, които са абсолютно сигурен шампион и само нашествие на извънземни може да ги свали от трона. До подобен развой на събитията едва ли ще се стигне, но никой не знае кога точно отново ще се играе футбол. И дали въобще ще успее да се възстанови световният спорт.

Мнозина от звездите му

не губят кураж

и желание

да се борят по един или друг начин с невидимия враг. Да, Кристиано Роналдо не превърна хотелите си в болници, каквато фалшива новина се появи, но за сметка на това дари пари на португалските болници, за да се снабдят с предпазни облекла и маски. С подобен жест се прояви и Димитър Бербатов, който призова с видеообръщение всеки да дари колкото може, за да продължи борбата с болестта. За спорта

предстоят тежки времена,

но така е и за всички други сфери на живота ни. По-успелите и заможните поне имат лукса да се затворят в имения, които разполагат с просторни градини, басейни, фитнеси и достатъчно стаи за всички членове на семейството, което е сигурен лек срещу битовите скандали. Но и там писва и добре, че я има модата с жонглирането с руло тоалетна хартия, че иначе звездите съвсем ще полудеят от скука. Това да им е проблемът! Важно е всички да минат здрави през премеждието. После лесно ще върнат спорта към живот и голямото шоу отново ще влезе в домовете ни.

Лоренсо Санс - бившият президент на Реал (Мадрид) почина на 76-годишна възраст, след като бе заразен с коронавирус и хоспитализиран на 17 март.
Лоренсо Санс - бившият президент на Реал (Мадрид) почина на 76-годишна възраст, след като бе заразен с коронавирус и хоспитализиран на 17 март.