Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Меренето на температурата по границата е почти безсмислено, след като вирусът се предава и когато човек няма симптоми. 

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Меренето на температурата по границата е почти безсмислено, след като вирусът се предава и когато човек няма симптоми. СНИМКИ: РОЙТЕРС

В Китай всички са с костюми като при ядрена защита,

защото там не лекарите, а армията е поела командването 

Защо в Германия и във Франция няма истерия

В момента циркулират няколко брутални мита за коронавируса, които създават невъобразима паника, но засега учените и статистиката успешно опровергават повечето от тях.

Най-популярният е, че това е най-силно заразният щам.

Според председателя на Московското градско научно дружество на терапевтите Павел Воробьов вече има точни данни по този въпрос. 1800-те групи епидемиолози, пристигнали в Ухан, са проследили десетки хиляди контакти на заразените с обкръжението им.

“Само 1 до 5% от случаите завършват с потвърдена лабораторна инфекция

с Ковид-19", казва той. Примерно, в Шенжен от 2842 души с установени близки контакти, 2240 или 72% са били подложени на медицинско наблюдение. От тях 88 души или 2,8% са заразени с вируса.

В Съчуан сред 25 493 души с установени близки контакти, 23 178 (91%) са били подложени на медицинско наблюдение. Сред всички тях едва при 0,9% са открити заразени с COVID-19.

Освен това само една трета от заразените проявяват клинични симптоми.

"Тоест, дяволът не е толкова черен, колкото ни го обрисуваха", твърди Воробьов. Посочвайки, че едва ли някога ще разберем кой е конструирал цялата тази истерия.

Вторият популярен мит е, че този вирус е много опасен заради високата смъртност. В случая тя е 2,8-3%, а при обикновения грип е 0,1%, но дори проф. Генчо Начев твърди, че при грипа тя е по-висока и стига до 5%.

Според Воробьов много скоро процентът на смъртните случаи при коронавируса ще падне под 2,8%. Причината - при всяка нова инфекция на преден план излизат само най-тежките случаи на хора, които са хоспитализирани.

Воробьов твърди, че в началото никой не брои онези болни, които прекарват вируса на крак, тъй като при тях протича без симптоми. Следователно първоначално обявената смъртност винаги е много по-висока от реалната, обяснява той. Впоследствие диагностиката обхваща все повече хора и се откриват пациенти с не особено тежки състояния. В тази фаза вече смъртността рязко намалява.

"Ако погледнете последните цифри, ще видите, че при коронавируса вече тя е много по-малка, отколкото при грипа", смята Воробьов.

Лекарят подробно проследява и кои са починалите - най-често хора над 60 години.

Защо смъртността в Италия и САЩ е сравнително висока,

а в Германия е нула.

Според учения вирусът прониква в Америка в старчески дом с пациенти с хронични заболявания и няколко души умират един след друг. В Италия ситуацията все още не е много ясна, но статистиката показва, че там сред починалите има много хора, прекарали инсулт, рак или на хемодиализа.

За съжаление те са изложени на риск при всеки вирус.

"Както при грипа, хората често умират не от самия вирус, а от инфаркти, инсулти, сърдечна недостатъчност, обостряния на хронична белодробна болест - смята той. - Вирусната инфекция в този случай води до различни усложнения. Следователно, винаги по време на епидемиите умират по-голям брой възрастни, отколкото млади.

Тежкоболните пациенти имат съпътстваща пневмония.”

Според него тази тежка инфекция може да доведе до смърт само при некачествена медицинска помощ.

Затова Воробьов смята, че случаите в Русия ще останат малобройни.

"Според доклада на СЗО заразяването с вируса и способността му да се предава рязко спада - посочва той. - Очевидно това се дължи на мутацията му." Според него дори има аргументи, че той не се предава чрез въздушни капчици, а чрез дълги часове на контакт.

В една от тв изявите на Воробьов водещите недоумяваха защо само руските лекари преглеждат болните без маски, докато в Китай са с облекла като при ядрена авария. Известният медик само сви рамене и усмихнат каза: "Защото там армията е поела командването, а не медиците."

Според него при сегашния вирус лекарите в Русия не спазват никакви специални правила.

“Защита от какво? Маските не помагат, а костюми защо?”

Според него болестта не е по-заразна, отколкото всеки обикновен грип.

"При нея един човек заразява друг, но ако зарази 10 души, тогава - да, тя ще е силно заразна - уверява Воробьов. - Този вирус е с изменени свойства, но се развива спокойно, няма да има пандемия."

Ученият уби и още един мит - защо пациентите със симптоми са настанени в обикновени болници, а не в инфекциозни: "Навсякъде има реанимации,

болните трябва да

са в обикновени стационари

Всички инфекции ли смятате, че се лекуват в инфекциозни болници? А сепсисът и много други - те защо са в обикновени?"

Четвъртият мит е, че това е пандемия.

Известният лекар е убеден, че някой има голям интерес да раздухва паниката и чрез нея да внуши, че опасността е голяма, а всъщност цифрите показват, че не е.

"Защо и кой го прави, ще стане ясно по-нататък - твърди професорът. - Сигурен съм, че няма епидемия

- става дума за локално огнище на неизследвана досега болест." Аргументът му - в продължение на две седмици круизният кораб "Диамантената принцеса" е поставен под карантина близо до Йокохама. На борда има болен, а заразените са над 600.

"И само двама души от тях - на над 80 години, починаха - казва той. - Но хората на тази възраст могат да умрат от всеки друг вирус. Не знаем и какви съпътстващи заболявания са имали преди това. Всички останали преболедуваха коронавируса леко. Ако той наистина беше толкова заразен и смъртоносен, тогава тези хора, които са били толкова дълго на закрито заедно,

щяха да “изгорят”

Ето ви един конкретен пример, който опровергава всички приказки за пандемия, епидемия и т.н."

Според него до момента не са известни препарати, които да помагат. Дори тези за СПИН засега се оказват по-скоро лош експеримент. Воробьов парира и мита, че вирусът е пуснат, за да се намали населението на Китай: "Не мисля, починаха само няколко хиляди души. Какво е това намаление в сравнение с над един милиард китайци?"

Според Воробьов истината се разкрива постепено.

В Китай всички медици и военни са със защитни костюми.
В Китай всички медици и военни са със защитни костюми.

"След няколко години вероятно ще разберем какво се е случило - твърди той. - Както беше например при SARS. Тогава самата Световна здравна организация призна фалшификацията на епидемията и тогава висшето ръководство на тази организация беше отстранено.

Може би

задачата е била да изплашат хората

Обикновено стряскат с инфекции, за да тласнат продажбите на маски, дезинфектанти и лекарства. Някои навсякъде виждат пари."

Затова известният лекар на този етап смята, че епидемията е глобална измама.

Доказва го и примерът на Германия.

"Там няма паника - хората излизат навън, тичат, спортуват, ходят по ресторанти - обясни пред "168 часа" психологът Моника Балаян. - Беше съобщено да се спазва дистанция от 1,5 м и да се мият ръцете със сапун в продължение на половин минута. Това е." Същото е и във Франция.

Още по темата, четете тук.