Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

В международен план Реджеп Ердоган е притиснат и от САЩ, и от Русия. Вашингтон настоява да не се въвеждат в експлоатация руските зенитноракетни комплекси С-400, като заплашва съюзника си в НАТО с икономически и военни санкции, но турският президент твърдо държи на сделката.

Установките ще бъдат доставени през декември, а през април 2020 г. трябва да се въведат в експлоатация. За да постигнат целта си, американците вкараха в играта и

един от най-болезнените въпроси за Анкара - арменския геноцид

Камарата на представителите ратифицира отлагания в продължение на 100 години закон, който го признава. Засега проектът не е минал в Сената и не е влязъл в сила, но виси като дамоклев меч над главата на Ердоган.

Фактът, че Вашингтон отказва да екстрадира проповедника Фетулах Гюлен, също налива масло в огъня.

Освен това САЩ подкрепят кюрдските милиции, което никак не се харесва на Турция. Но това подхранва национализма - най-силния коз в ръцете на президента. Така САЩ изглеждат заплаха за националната сигурност на южната ни съседка.

От друга страна, ако се поддаде на натиска на Вашингтон и се откаже от руските установки, Владимир

Путин може много лесно да бомбардира провинция Идлиб

в Сирия - последната крепост на бунтовниците и поддържани от Турция групи. През последните дни вече имаше над 100 атаки в района. Така милиони нови бежанци биха се насочали към границите на южната ни съседка.

Владимир Путин
Владимир Путин

Русия и Турция имат различни интереси в Сирия. Москва подкрепя режима на Башар Асад и получи

достъп до контролираните от него нефтени полета

Анкара пък иска да се формира демилитаризирана зона, в която да изпрати милионите бежанци, както и да попречи на формирането на кюрдска държава. Това би подложило на риск националната й сигурност, защото кюрдите в Турция може да поискат да отцепят нейни територии.

Притиснат от две страни, Ердоган заплаши и САЩ, и Русия. Неговият външен министър Чавушоглу заяви, че и двете страни не спазват договорките за изтегляне на кюрдските сили от зоната за сигурност и Турция може да поднови военната операция в северната част на Сирия.

За да защити интересите си, Ердоган отиде на крака при Доналд Тръмп във Вашингтон и очаква Владимир Путин в Анкара след месец и половина.

На срещата си в Белия дом Реджеп Ердоган трябваше да чуе няколко пъти името си, произнесено погрешно от американския си колега. Нещо повече - в Овалния кабинет присъствали петима републиканци, които са твърди поддръжници на идеята да се наложат санкции на Турция, която според тях не се държи като лоялен съюзник в НАТО. Така Тръмп показал на колегата си на какъв натиск е подложен и че няма вечно да го защитава.

Пред участниците Ердоган

извадил айпад,

на който показал кратко видео

със зверства, извършени според него от подкрепяните от САЩ кюрдски милиции в Североизточна Сирия. И поискал промяна в позицията на Вашингтон към турската операция в близкоизточната страна.

Заявил, че кюрдските бойци са терористи, и настоявал районът да се превърне в зона за сигурност, където да се завърнат бежанците, които в момента са в Турция. Вместо да получи подкрепа за действията си, Ердоган срещнал твърда съпротива от американските сенатори.

"Искате ли да ги накарам да заснемат видео с вашите "подвизи"?", попитал сенатор Линдзи Греъм, известен с хардлайнерските си възгледи. Той остро възразил срещу твърденията на Ердоган, че неговите войски са направили много, за да унищожат ИДИЛ. "Казах им, че 10 000 бойци, повечето от които кюрди, са загинали или ранени в битката срещу ИД и Америка няма да ги забрави, нито ще ги изостави."

През повечето време Тръмп мълчал. Конгресмените се опитали за пореден път да накарат Ердоган да блокира сделката за купуването на руски ракетнозенитни комплекси С-400, но не успели да постигнат резултат. Те направо го заплашили, че няма да позволят Турция да купи американски бойни самолети, ако не развали уговорката с Москва.

Друг от сенаторите - Тед Круз, заяви след срещата, че винаги е смятал Турция за "много проблематичен съюзник, но все пак съюзник".

Миналия месец Вашингтон реагира остро на турската военна операция в Сирия. Лично

Тръмп спря преговорите за търговски сделки

за $100 милиарда

и се закани да унищожи турската икономика, след като Ердоган изпрати войски в Североизточна Сирия, за да атакува съюзническите на САЩ кюрдски милиции.

Но този, от когото наистина трябва да се страхува Ердоган, е Путин, смята Йомер Ташпинар от американския тинк-танк институт "Брукингс". Той знаел, че руският президент притежава много документи, които могат да изправят на нокти турския му колега. Става дума за корупционни случаи и дори истината за опита за военен преврат през 2016 г.