Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц.-д-р Людмил Вагалински и екипът му от 2007 г. работят на Хераклея Синтика и рано или късно ще открият и града на Александър Велики у нас. Снимките, както и тези в хартиеното издание на сп. "Космос" са от сайта archaeologia-bulgarica.com.
Доц.-д-р Людмил Вагалински и екипът му от 2007 г. работят на Хераклея Синтика и рано или късно ще открият и града на Александър Велики у нас. Снимките, както и тези в хартиеното издание на сп. "Космос" са от сайта archaeologia-bulgarica.com.

16-годишен той се бие с безстрашното тракийско племе трибали и след като не може да ги победи се съюзява с тях

Основава град Александруполис близо до Петрич и Сандански, който археолозите планират да издирват с метода на военните LiDAR 

16-годишният Александър Македонски е провел генералната си репетиция като пълководец по нашите земи преди по-бедоносния си поход към Азия.

Това сподели пред сп. „Космос“ доц. д-р Людмил Вагалински от Националния археологически и исторически музей. Той и екипът му от 2007 г. правят разкопки около античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко. Екипът разполага главно

с писмени извори, но и с археологически следи от Хераклея Синтика, които потвърждават тази теза.

„Бащата на Александър Македонски – Филип II, завладва Петричко-Санданданския район в средата на IV век преди Христа – обяснява доц. Вагалински.

– Има данни как негови войски напа днали орбелийците, за които се предполага, че са живели в планината Орбелос. Много учени допускат, че това е Беласица.“ Макар че някога думата „орбелос“ се е използвала и за планини и масиви, които са „малко по на север“, но така или иначе в случая става дума за един и същи район.

Около 350 г. преди Христа военни части на Филип II нахлуват в тази област, за да я завладеят. 

„Местните тракийски племена – орбелийците, се криели в планини, в дълбоки урви, атакували внезапно и Филип II бил принуден да изпрати специалните си части с ловджийски кучета, за да ги изкара оттам“, казва археологът.

Паралелно с тези битки бащата на Александър провеждал и сериозни етнически прочиствания. Целта му била да създаде множество македонски колонии, коите части под свое ръковдство в Пела и се отправя на север, за да ги усмири – казва Вагалински. – От писмените извори знаем, че той завладява главния град на медите, който е някъде на север от Хераклея – вероятно в района на Сандански или малко по на север около

Долна Градешница или Илинденци.“

Основаната наскоро Хераклея е превърната в аванпост – базата, от която Александър се отправя на север.

„След като превзема града на медите, той го заселва с гръцки и македонски колонисти, вероятно и с някои варварски племена, които са му верни – казва археологът. – Дори нарекъл този град на свое име – Александруполис.“

Малко по-късно, през следващата 339 г. преди Христа, бащата на Александър – Филип II, се отправя на нов поход по нашите земи, този път срещу трибалите в днешна Северозападна България. 

Младият Александър сякаш е репетирал по нашите земи за похода си в Азия.
Младият Александър сякаш е репетирал по нашите земи за похода си в Азия.

„Претърпява неуспех и вероятно синът му Александър е бил с него и е видял поражението – казва Вагалински. – Може би затова малко по-късно през 335 г. преди Христа Александър се отправя на нов поход в северна посока, стигайки до Дунав. 

Александър Велики завладява половината от тогавашния свят, но не успява да победи бунтовното тракийско племе – трибали. 

16-годишен той се бие с безстрашното тракийско племе трибали и след като не може да ги победи се съюзява с тях то да пазят Елада от север и най-важният град от тях

станал Хераклея Синтика.

„Синът му Алексан дър Македонски също се нала гал о да участва в тези бойни действия по нашите земи”, казва Людмил Вагалински. Причината е, че през 340-339 г. преди Христа баща му вече обсажда гръцкия град Византион, който е на територията на по-късния Константинопол. 

Какви са приключенията на младия Александър по нашите земи, четете в новия брой на сп. "Космос".