Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефка Стоева СНИМКА: Архив
Стефка Стоева СНИМКА: Архив

Около 100 лева да получават членовете на секционните комисии за работата си по време на местните избори на 27 октомври предлага ЦИК. На евроизборите те са получавали по 54 лв. Комисията се надява с по-високите възнаграждения да стимулира повече млади хора да се включат в секционните комисии и така да се подобри работата на изборните секции. Предвижда се и материален стимул за членовете на секции, които посещават обученията за провеждането на изборния ден. Това съобщи председателят на ЦИК Стефка Стоева на форум за организационно-техническата подготовка на местните избори, който се организира съвместно с Националното сдружение на общините.

До 6 септември ЦИК трябва да назначи всички 265 общински избирателни комисии, става ясно от хронограмата, която комисията е приела.

По данни на ГРАО на последните местни избори през 2015 г. са се провели избори за 265 кметове на общини, 25 районни кметове, 5200 общински съветници и 3461 кметове на кметства. След промените в изборния кодекс през 2016 г. пряк избор за кметове на кметства ще има в населените места с над 350 жители, които са около 1965. Намаляването на броя на кметствата обаче не прави предстоящите избори по-лесни. Гласуване с 4 бюлетини и преференция е изпитание за избирателите, членовете на секционните комисии и общинските администрации, които трябва да осигурят сериозна логистика, подчерта изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

Тя посочи, че има проблем, който трябва да бъде уреден законодателно с населените места под 350 жители, които все още се водят кметства, но няма да имат право да избират пряко кметове. Тя уточни, че процедурата по закриване на кметствата е много дълга и няма как да бъде приложена преди местния вот. Други проблеми пред общините са недостатъчните средства за организация на местния вот и остарелите копирни машини, които вече са били използвани за 8 избори.