Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Франческо Кали е застрелян с шест куршума показно в Ню Йорк.
Франческо Кали е застрелян с шест куршума показно в Ню Йорк.

Бос на босовете бе убит показно в САЩ за първи път от 33 г.

Пикап се врязва в сребристия му кадилак и шофьорът започва да стреля с 9-милиметров пистолет

Версиите - жертва на подчинени, вълци единаци или спор за жена

Франческо (Франк) Кали, босът на босовете на Гамбино, един от петте най-големи мафиотски клана в Ню Йорк, бе застрелян на 13 март с шест куршума пред дома си в района на Статън Айланд. Той вечеря със семейството си, но е бил примамен да излезе на улицата, след като се чува удар и вижда, че пикап се врязва в сребристия му Cadillac Escalade.

Гангстерът, известен също с прякора Франки Бой, и мъжът в пикапа разменят няколко думи в рамките на минута, след което шофьорът започва да стреля срещу мафиота с 9-милиметров пистолет. Кали напразно се опитва да се укрие под колата си. Когато след две минути полицията идва на местопроизшествието, намира само 12 гилзи и тялото му.

Кали е закаран в болница и лекарите констатират смъртта му. Това е първото показно убийство на ръководител на нюйоркското "семейство" от 1985 г. насам, когато легендарният Джон Готи, глава на престъпната фамилия Гамбино, поръчва убийството на дотогавашния бос на клана Пол Кастелано. Смята се, че Франк Кали контролира нелегалния трафик с хероин на клана Гамбино.

Убиецът изчезва

от местопрестъплението. Няколко дни след това в щата Ню Джърси е задържан 24-годишният Антъни Комело. Отпечатъци от пръстите му са намерени върху колата на Кали. Следователите изясняват дали убийството е свързано с организираната престъпност и има ли убиецът съучастници.

Заподозрян е 24-годишният Антъни Комело, който е задържан. В момента се уточняват мотивите му и дали има съучастници.
Заподозрян е 24-годишният Антъни Комело, който е задържан. В момента се уточняват мотивите му и дали има съучастници.

"Оценяваме ситуацията от различни страни – заяви на пресконференция топдетективът и ръководител на разследващия екип Дърмът Ший. – Заплатили ли са на този човек за това действие? Има ли той съучастници?"

Властите все още изясняват мотивите за убийството. След ареста си Антъни Комело е в затвора в Ню Джърси и ще бъде екстрадиран в Статън Айланд, където ще му бъдат предявени обвинения. "Разследването е далеч от края си. Намираме се в начален етап", казва детектив Ший.

Полицията е поискала

да получи достъп

до камерите за видеонаблюдение

пред дома на Кали, но след като получава отказ, се връща със съдебна заповед. Според в. "Ню Йорк таймс" в Ню Йорк отново

може да се стигне

до открита борба

на мафиотските кланове.

Домът на Франк Кали се намира в престижния район Тод Хил на Статън Айланд, един от петте административни окръга на Ню Йорк и единственият, в който на изборите през 2016 г. победи Доналд Тръмп. В този район според сценария на филма "Кръстникът" е живяло и семейство Корлеоне, съобщава Би Би Си.

Къщата на Франк Кали е на по-малко от миля от разкошното имение със 17 стаи на застреляния бивш бос на клана Кастелано. Това е спокойно "мафиотско" място, в което по тази причина няма и улична престъпност. Полицията не разработва версията за убийство при грабеж или скандал при произшествие с моторно превозно средство.

Смъртта на Кали предизвиква огромен интерес в медиите, въпреки че не е единствената на членове на мафията в САЩ през последните години. 59-годишният Антъни Падрела от същия клан Гамбино бе арестуван наскоро по подозрение, че е убил през октомври м.г. 77-годишния мафиот Винсент Зито, свързван с мафиотския клан Лучезе.

Той бе застрелян в гръб посред бял ден в Бруклин. През октомври в “Макдоналдс” автомобилисти застреляха и 71-годишния Силвестър Зотола от клана Бонано и спътника му, докато мафиотът чака чаша кафе през отворения прозорец на джипа си в ресторант на “Макдоналдс” в Бронкс.

Впоследствие за убийството е обвинен член на уличната банда “Бладс”. Но тези убийства не може да се сравняват с това на Кали – първото на топбос на гангстерски клан в Ню Йорк от 34 години, след като Джон Кастелано е застрелян от наемни убийци в ресторанта Sparks Stake House в Манхатън и поръчителят Джон Готи става главатар на клана. Именно това е и една от възможните версии за убийството на Франк Кали – че е жертва на вътрешна борба в клана Гамбино.

Родът на Кали произхожда от Палермо

и се ползва с огромен авторитет в средите на тамошната мафия. Той е роден в Сицилия, израства в Бруклин и в края на 90-те години става член на клана благодарение на роднинските си връзки. Кали прави кариера в бригадата на Джеки д'Амисо по прякор Нос, а след това става капо на неголям екип гангстери.

"Организираната престъпност в Италия гледа на него като на човек с влияние и могъщество", заявява федералният прокурор Джон Липтън през 2008 г., когато Кали се признава за виновен за изнудване и рекет и стои зад решетките 1 година и 4 месеца.

След излизането му от затвора Министерството на правосъдието не му дава разрешение да вижда дядо си Джон Гамбино.

Последният умира през 2017 г., а

Франческо Кали застава начело на клана Гамбино

през 2015 г., след като сменя оттеглилия се поради възрастта си Доминико Чефалу. Според в. "Дейли нюз" част от следователите не изключват съпричастност към убийството на Кали на Джин Готи, брат на покойния Джон Готи, който е изкарал 29 години в затвора за търговия с наркотици и е излязъл оттам преди половин година.

Според една от версиите на разследването 73-годишният Джин Готи вероятно ще претендира за ролята на кръстник на клана Гамбино и има причини да иска да се избави от Кали. В началото на 2000 г. в Бруклин има процес срещу другия брат на Джон Готи - Питър, на който като потърпевш се явява актьорът Стивън Сегал. Професор Хауърд Абадински от университета “Сейнт Джонс” в Ню Йорк от своя страна, смята, че Кали е убит от съратници в клана, които смятат, че се е издигнал неправомерно, тъй като "не е убил никого, за да получи това място".

“Руски бандити”

Според Би Би Си други версии гласят, че Кали е станал жертва на свои подчинени, самостоятелни убийци – "вълци единаци", които са му имали зъб, или на новобранци в мафията, които търсят място под слънцето. Сред новите пришълци са руснаци и албанци, но за това липсват оперативни данни. Руските мафиоти в САЩ обичайно са подчинени на италианската мафия, когато са във взаимодействие с нея.

Има и версия, че

причина за убийството

му е жена

Някои медии смятат, че Кали е забранил на убиеца си да се вижда с една от жените в клана, с която е бил в романтични отношения. Възможно е това да е племенницата на самия Кали, която се е намирала в дома по време на убийството.

Професор Хауърд Абадински е на мнение, че Кали трудно може да бъде заменен като лидер на Гамбино. И че той не е бил поръчан от някой от останалите кланове на мафията, тъй като войната между тях е свършила в началото на 30-те години, когато гангстерите Чарлз Лучано и Салваторе Маранзано създават ръководен орган на мафията - Комисия.

Тя включва главите на петте нюйоркски “семейства” и главните гангстери от Чикаго и Бъфало, Ню Йорк. Според медии Кали е умеел да води преговори, да тушира конфликтите по мирен начин и е бил в добри отношения с другите мафиотски кланове. За момента не е известен неговият наследник начело на Гамбино, съответно и дали ще продължи мирният подход спрямо останалите мафиотски "семейства", или се очакват мафиотски войни.

Мафиотите: Честни бизнесмени сме

Десетилетия наред имали оборот колкото “Дженерал Мотърс”

Много експерти смятат Гамбино за най-силния от петте клана на италианската мафия в САЩ - Бонано, Гамбино, Дженовезе, Коломбо и Лукезе. "Семейството" носи името на основателя си Карло Гамбино.

Кланът спечелва влиянието си през 30-те години на миналия век в т.нар. Кастеламарийска война за контрол над италоамериканската мафия.

Гамбино оперира на територията на цялата страна. Свързани със "семейството" лица

са били уличени в пране на пари, изнудване,

организиране на незаконен игрален бизнес, разпространение на наркотици и много други престъпления.

Последното по-голямо е от 2011 г., когато 20 мафиоти от организацията бяха арестувани за трафик на жени от Русия и Източна Европа в САЩ и принуждаването им да работят като стриптийзьорки в 4 нощни бара.

В продължение на десетилетия мафиотските кланове в Ню Йорк почти изцяло контролираха бетонните работи и превоза с камиони и имаха оборот, който се сравняваше с този на "Дженерал Мотърс". Както журналистът Дейвид Маркъс пише в статия, публикувана в сп. "Федералист" и цитирана от Би Би Си след смъртта на Кали, "лидерите на мафията са известни личности; правоприлагащите органи често не ги притесняваха и ФБР едва признава, че те съществуват".

Нежеланието на силите за сигурност да се заемат сериозно с мафията отчасти се дължи на пропагандната кампания, която беше особено активна от страна на кръстника Джоузеф Коломбо. Навсякъде той твърдеше, че е честен американски бизнесмен от италиански произход и че ФБР го преследва по чисто расистки причини.

Джоузеф Коломбо твърди, че ФБР го преследва по расистки причини.
Джоузеф Коломбо твърди, че ФБР го преследва по расистки причини.

През 60-те и началото на 70-те години италианските организации в САЩ успешно протестираха срещу използването на термина "мафия" според "Федералист". По ирония на съдбата Коломбо бе застрелян през 70-те години на "италиански митинг на гордостта", организиран от него.

Силата на мафията започва да намалява в началото на 80-те години главно поради факта, че правоприлагащите органи успешно внедряват в редиците й свои агенти, какъвто е случаят с агента на ФБР под прикритие Джоузеф Пистън, по-късно изобразен във филма "Дони Браско".

Повратният момент настъпва в средата на 80-те години, когато под ръководството на тогавашния федерален прокурор на Южния окръг в Ню Йорк Рудолф Джулиани е подготвен процес срещу главите на всичките пет нюйоркски "семейства", включително Кармайн Персико-Змията, бос на фамилия Коломбо, който зае мястото на Джоузеф Коломбо и бе осъден на 139 години затвор.

Той умря след прекарани 33 години в затвора

шест дни преди убийството на Кали. Въпреки че изобразяването на мафията като "жертва" на предразсъдъци срещу американците, родени в Италия, излезе от мода в началото на 70-те години, тези дни защитата на босовете Джоузеф Камарано и Джон Дзанкоко, чийто процес във Федералния съд в Манхатън завърши с оправдателна присъда, се възползва от убийството на Франк Кали. Прокурорите твърдят, че те са ръководили гангстерския клан Бонано, и ги обвиняват в престъпен заговор и изнудване.

Защитата апелира пред съдебните заседатели, че мафията отдавна е била унищожена и че обвиняемите несправедливо са наричани гангстери заради италианския си произход. Дженифър Луис Джун, адвокат на Камарано, когото прокуратурата представя като кръстник на "семейство" Бонано, заяви във встъпително изказване, че клиентът й

само изглежда като холивудски мафиот,

но това не го прави член на мафията. Тази тактика на защитата явно беше успешна, коментира Би Би Си.