Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

Най-рано на 10 юли ще стартира процедурата по избор на нов главен прокурор. Новината съобщава пред “24 часа” Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет.

Битката кой ще наследи Сотир Цацаров бе открита преди часове в петък по най-неочаквания начин. Изключително грозно бе атакуван бившият обвинител №1 и настоящ председател на Конституционния съд (КС) проф. Борис Велчев. Стрелбата дойде от друг бивш главен прокурор - Никола Филчев. Той обвини Велчев в интервю за ПИК, че искал отново да оглави прокуратурата и в това си намерение срещал подкрепата на управляващите. Дори Велчев се опитвал да тълкува погрешно конституцията.

Откъде Никола Филчев стига до това заключение, не е ясно.

Още повече че през ноември 2018 г. проф. Велчев бе преизбран единодушно от конституционните съдии за втори мандат начело на КС.

Всеки, който е наясно поне малко с правото, знае, че конституцията не позволява юрист, който веднъж е бил начело на прокуратурата, да бъде избран повторно.

Член 129, алинея 2 от основния закон на страната е пределно ясен: “Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от 7 години без право на повторно избиране”.

Точно затова подозренията и обвиненията, че професорът по наказателно и международно наказателно право иска за втори път да оглави прокуратурата, изглеждат нелепи.

Самият шеф на КС никога не е давал и най-малкия знак, че има намерение да се връща в прокуратурата. А и като блестящ юрист знае, че това е невъзможно.

Защо Филчев реши да атакува точно него, може би само той си знае.

Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров бе избран от ВСС на 20 декември 2012 г. Мандатът му изтича на 10 януари 2020 г. Макар и да остава доста време, “мръсните игри” започнаха.

Председателят на Конституционния съд Борис Велчев изпрати до "24 часа" емоционално писмо, в което категорично обявява, че нито има конституционно право да повтори мандат като главен прокурор, нито подобна мисъл му е хрумвала.