Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма никакво значение дали празнувате Хелоуин или не. И никога няма да има. Буря в чаша, изпразнена от съдържание. Но днешният 10-и ноември има значение. Благодарение на него сме такива, каквито сме днес. Осъзнавам колко равносметки и заключения ще се направят на днешния ден. Тонове също толкова безполезни констатации, колкото и дали ще си сложи детенцето маската на Батман. Престъпната приватизация, открадната демокрация, подменените идеали, потъпкани мечти, смачкани животи. Всичко това може би сте го преживели, ако сте по-млади, сте го чули от родителите. Дано са ви разказали и хубавите неща, които ни се случиха през тези години. И това са пак думи, думи, думи, помпозни обобщения!

Обобщението на историята обаче е също толкова невъзможно, колкото и да се класираме на световно по футбол. Не е ли по-лесно да се огледаш около себе си, да си направиш една по-ограничена откъм размери равносметка. Да оцениш как живя, как живяха тези около теб и как им се отрази т.нар. преход.

Аз предпочитам да се сетя за родителите ми. Посрещат 10-и ноември на по 29 години – точното време да тръгнеш нагоре или надолу. Нашите тръгват нагоре. Баща ми стана един от най-дорите лекари в света, спясил стотици човешки животи(има достатъчно хора да го потвърдят). Майка ми стана съвършен стоматолог – внимателна, загрижена, талантлива (питайте който искате от пациентите й). Преходът не им попречи да са добри и успешни хора. Не ги поквари. Не ги захвърли в масата от простаци, които се оправдават с демокрацията, че не могат името си да напишат правилно. Не ги направи крадливи, злобни, алчни, завистливи, лицемери. Демокрацията им даде повече, отколкото й взе на другарката Корнелия. Това че те са факт, е силен коз в ръцете на демокрацията. А всички други комунисти, които посиняваха, пожълтяваха, червенееха и сега лилавеят с герб, всички крадци, всички безмозъчни продажни душици не просто не важат в моето уравнение. Знам, че ги има и от тях зависи много, но пак не ме отчайват. Аз си имам пример, имам си модел за поддражание и силно вярвам, че има много такива хора като маме и тате.

*Коментарът е от фейсбук