Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Камерите не работели по време на обира.
Камерите не работели по време на обира.

l Само в деня на грабежа камерите не записвали

l Обръщението “Ей, старче” насочва полицаите към Ади

l Майка му е пред ампутация на крака и мъжът имал нужда от пари

l Викнал двама силоваци. Единият - с дело за убийство

МВР скри грабеж, при който трима бандити с калашници задигнаха 400 000 лв. от инкасо в София и пребиха гард, докато негов колега наблюдавал сцената на камера, но не разбрал, че става дума за обир. Трети охранител бил в тоалетната, а четвърти чул гюрултията, но не погледнал какво се случва.

Грандиозният обир се разиграл навръх Димитровден и не присъства в полицейските бюлетини. Около 22 часа в столичния кв. “Манастирски ливади” тримата бандити слезли от черна японска кола. Те явно са имали предварителна информация, че само в този ден камерите работят, но не записват. Причината била планиран от месеци ъпдейт на софтуера, с който работели снимачките.

Инкасото пък

преди час било

взело оборота

от над 400 000

лв. от голям

столичен магазин

Маскираните мъже извадили автомати “Калашников”, а техен съучастник ги чакал в японския автомобил. Посрещнал ги само един гард, който бил в отвореното инкасо. “Ей, старче, айде дай паричките, за да не пострадаш”, казал с груб, дрезгав и вероятно преправен глас един от криминалните типове на охранителя, който бил на 50 г. Мъжът обаче опитал да набере тел. 112 от мобилния си телефон, а апашите веднага го почнали с дръжките на автоматите си.

През това време друг гард гледал на камерата екраните и видял как колегата му пада. “Аз не разбрах, че някой бие колегата ми. Не съм видял нищо, но от него научих, че са го нападнали трима души, които са били маскирани”, е записано в обясненията на охранителя.

Друг служител от фирмата пък бил в тоалетната, а трети дочул шумотевицата, но не погледнал какво се случва.

През това време тримата бързо натоварили чувалите от инкасото във втора кола и избягали. Обирът е траел малко по-малко от минута, става ясно от обясненията на бития мъж.

След като подал сигнал за грабежа, пристигнали полицаи и линейка. Криминалистите открили куп пропуски в дейността на охранителната фирма. Сред тях са задължителното правило до инкасото да има поне 2-ма души, както и паник-бутон в самия автомобил.

Нападнатият мъж бил откаран в “Пирогов”. Лекарите му направили 3 шева на веждата, тъй като бил с аркада. Установило се, че има и комоцио. След зашиването той е бил освободен за домашно лечение и още същата вечер е разпитан от разследващите.

Мъжът успял да опише височината на нападателите, но изненадал криминалистите, като казал, че двама от нападателите били здрави физически. Обикновено в такива групи

силовакът е

един, един е

бърз, а друг

мисли плана

Последният е шофьор и не напуска колата, а се оглежда да не дойдат полицаи или свидетели.

След като навързали данните и специфичната реплика “Ей, старче, айде дай паричките да не пострадаш”, криминалистите се досетили кой може да стои зад обира. Подобна реплика и обръщение са използвани при грабеж през януари 2017 г. За него са били задържани общо 4-ма души. Веднага тарторът им е бил извикан на разпит, но се оказало, че е бил на рожден ден по това време.

Не такова алиби обаче има неговият съподсъдим в процеса Ади. Мъжът е ловък люлински крадец с остра мисъл. Рядко налита на грабежи. В последно време обаче имал спешна нужда от пари, тъй като майка му го закъсала със здравето и трябвало да ѝ се направи ампутация на крака. Затова се предполага, че той се е свързал със силовака Коня, който също има няколко висящи дела. Сред тях са такива за издърпан с кола банкомат, както и обир на иранец. В миналото са го разследвали и за отвличане.

Помагал им и Гъзаря. Срещу него има дело за убийство по непредпазливост. Мъж му направил забележка и Гъзаря го цапардосал, а при контакта в земята човекът си ударил главата и по-късно починал.

Засега не е ясно кой е бил шофьорът на групата. Подозренията обаче падат върху авера на Ади - Пирона. Двамата имат две дела заедно - за обир в Елин Пелин, както и за два обира и един грабеж в София. Именно при него е казана репликата за старчето.

Засега четиримата бандити

нямат обвинения

за грабежа, тъй

като от СДВР не

могат да съберат

доказателства

срещу тях и всичко отива в графата оперативни данни.

За престъплението е уведомена Софийската градска прокуратура. Тя е компетентната, тъй като грабежът е бил въоръжен. В охранителната фирма пък са взели мерки и вече колите им имат паникбутони.

От МВР смятат да използват детектор на лъжата, за да разберат кой е вътрешният човек, издал на групата кога камерите няма да работят.