Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Каракачанов е в партията от самото й създаване и първо е неин секретар. СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ
Красимир Каракачанов е в партията от самото й създаване и първо е неин секретар. СНИМКА: ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ

ВМРО-БНД успява вече почти 30 г. след промените да се задържи близо до властта. Как се случва това с партията, обвинена в незаконна търговия с български паспорти и чийто лидер заплаши да се гръмне с личното си оръжие, ако е вярно?

В същото време мастодонтът от 1989 г. СДС съществува вече почти само като регистрация в Софийския градски съд, а познатото още от соца БЗНС и подразделенията му отдавна не са политически актуални.

Подкрепата за наследниците на Съюза на македонските културно-просветни дружества в Царство България идва от няколко места. От една страна, името ВМРО се асоциира с легендарната организация на Ванче Михайлов и историческите борби от началото на ХХ век. От друга - политиката на днешната партия винаги е била патриотично насочена, което винаги е било печеливша тактика. Така привлича не само избиратели, но и дарители.

От трета, това е единствената формация в България, която

получи от реституцията огромна сграда

в центъра на София като наследница на Съюза на македонските културно-просветни дружества в Царство България. Това е огромно предимство на партията пред останалите, които са под наем в държавни имоти и нямат право да ги преотдават, за да печелят. А ВМРО не подлежи на контрол какви пари получава.

Според източници на "168 часа" тя е пуснала поне 30 фирми в офисите на ул. "Пиротска" 5. В момента цената на рентата в този район върви по 21 лв. на кв. м. Нещо повече - сградата на Македонския културен дом е паметник на културата от национално значение, което се отразява и върху наемите.

Построяването й е струвало 17 млн. лв. през 30-те години на XX век. Средствата са дарени от активисти на македонската емиграция в София.

Съюзът на македонските културно-просветни дружества е възстановен в края на 1989 г. Преименува се на ВМРО и добавя политическите си цели като партия още в края на 1990 г. Тя има своята роля и при признаването на Македония като отделна държава през 1992 г. от правителството на Филип Димитров. България е първата страна, която подкрепя официално югозападната си съседка.

Най-високият пост, разбира се, е в последната година и половина, когато лидерът на партията Красимир Каракачанов стана вицепремиер в третото правителство на Бойко Борисов.

Бил е кандидат за президент два пъти - през 2011 г. и през 2016 г., когато получава

солидна подкрепа от близо 15 процента

от гласувалите

Преди това обвинената в незаконна схема за продажба на български паспорти формация успява да влезе чрез коалиции в парламента, в общинските съвети из страната и в Европарламента. Днешният министър на отбраната е бил кандидат за президент през 2011 г., както и четири пъти депутат - в 38-ото, 40-ото, 43-тото и 44-тото Народно събрание. Бившият общински съветник в София Ангел Джамбазки е представител на България в Брюксел вече четвърта година.

Присъствието на всеки депутат в Народното събрание и евродепутат в Европарламента

носи партийна субсидия

освен престиж и възможности за политическо влияние. Първите й участници в законодателното тяло са Евгени Еков и Анатолий Величков, които влизат в сградата с надпис "Съединението прави силата" през 1994 г.

В началото на бунтовната 1997 г., когато Жан Виденов бе свален от власт,

мощни агитки на ВМРО участваха

в ежедневните митинги на СДС

на пл. "Александър Невски" и пред централата на БСП на "Позитано" 20. Така си заслужиха мястото в коалиционното управление на Обединените демократични сили. И макар тогава Красимир Каракачанов да не стана министър, влезе в парламента.

В средата на мандата през 1999 г. Иван Костов отстрани ВМРО от коалицията, защото патриотичната формация не пожела да се яви заедно с ОДС на местните избори. Тогавашният премиер обвини партньорите си, че са националисти, които вредят на отношенията с Македония.

"Това ли е краен национализъм, г-н Костов?", попита тогава лидерът на партията с червено-черно знаме. Именно тогава ВМРО проби в страната, като спечели първия си кмет на по-голям град - Иван Атанасов в Стамболийски.

Години по-късно патриотичните наследници на македонските просветни дружества се радваха на особено голямото си постижение да имат градоначалник на Пловдив. В периода 2007-2011 г. Славчо Атанасов управляваше Града под тепетата. Кариерата му започва от ВМРО, макар че сега е депутат в групата на Обединените патриоти от квотата на Националния фронт за спасение на България.

Малката ВМРО е формирала още коалиции с БЗНС, със СДС, с "Гергьовден", с ЛИДЕР и с "България без цензура".

Разбира се, успех не може да има, ако няма сериозна организационна работа по места, твърдят активисти на формацията. Структурите им може и да не са навсякъде в страната, но са стегнати и готови да излязат на избори.

Огромното предимство на ВМРО е голямата сграда, наследена от македонските културни дружества.  СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Огромното предимство на ВМРО е голямата сграда, наследена от македонските културни дружества. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ